حضرت آیتالله سیستانی:
مسأله ۵۶۳ رساله: فرد شاغل مانند تاجر، کاسب، صنعتگر، کارمند، کشاورز، معلّم، کارگر، پس از گذشت یک سال از «شروع به کسب و کار»، سال خمسی وی فرا میرسد و باید خمس آنچه را که از مخارج سالش زیاد میآید بپردازد، هرچند درآمد روز گذشته باشد؛ به این معنا که سر سال، باید خمس هر مالی را که موجود بوده و در مؤونه (هزینهها و مخارج) صرف نشده بپردازد. بنابراین، ابتدای سال خمسی برای شاغلین، «اولین روز شروع کسب و کار» است و افراد شاغل نمیتوانند برای هر منفعت و سود کسبشان، سال جداگانهای در نظر بگیرند؛ البتّه کسانی که چند شغل دارند، حکم مربوط به آنان در مسألۀ «۵۶۵» ذکر میشود.
استفتاء از معظمله:
پرسش: من کاسبم سالهاست کار میکنم ولی تابه حال خمسام را حساب نکردم. سال خمسی من کی است؟ چه چیزهایی باید هر سال حساب کنم؟ خمس سالهای قبل که تابه حال پرداخت نکردم چی؟ اگر یادم نباشد که مازاد سرمایه من در سالهای قبل چه مقدار بوده چه کار کنم؟ آیا بر وسایل شخصی (غیر از سرمایه کار) مانند ماشین، فرش، لباس، یا خانه شخصی که میخریم خمس تعلق میگیرد؟
پاسخ: اولین روز شروع به کار، سر سال شما است و هر سال در آن روز باید خمس آنچه را باقى مانده است بپردازید، چه پول نقد باشد و چه مواد مصرفى، مانند آذوقهاى که باقى مانده و همچنین اثاث و لباس و مانند آن، اگر در سال اول خرید از آن استفاده نشده باشد. و نسبت به سالهاى گذشته که خمس ندادهاید باید همین محاسبه را انجام دهید چـون آنچه سر سال بـاقى مىمانده و بدون پرداخت خمس مصرف نمودهاید خمس آن در ذمه شما باقى است. و اگر مقدار خمسى که به ذمه است مشکوک بود، نسبت به مقدار معلوم باید بپردازید هر چند تدریجا و نسبت به مقدار مشکوک بنا بر احتیاط واجب باید با وکیل مرجع مصالحه کنید. به این صورت که اگر احتمال وجوب خمس در مبلغى ۵۰% باشد نصف خمس آن مبلغ را بپردازید. و اما خانه و اثاث و ماشین و سایر وسایل زندگى را اگر با درآمد سال خریده و استفاده نمودهاید خمس ندارد.
تصویری سهشنبه 25 مهر 1402
فضیلت دوستی با اهلبیت(ع) و لعن و برائتجویی از دشمنانشان
از مبحث «شرح دعای مکارمالاخلاق»
تصویری دوشنبه 24 مهر 1402
توضیح آیه 41 سوره مبارکه روم “ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ…”
بخشی از جلسه 67 مبحث علم غیب با موضوع “گرفتاریهایی که برای انسان پیش میآید و راهکار مقابله با آنها”
📝سرفصلها این جلسه: حوادث و ابتلائاتی که برای انسان پیش میآید از سه حال خارج نیست / وقتی غفلتها، تنبلیها و رها کردنهای روح کار دست انسان میدهند / چگونه از روح خود مراقبت کنیم؟ / مثالهایی از قرآن کریم درباره گرفتاری درست کردن انسان برای خود / فساد اقتصادی، آسیبزنندهتر از فحشا / آیا راهی برای جبران مصیبتهایی که انسان برای خود درست کرده وجود دارد؟ / گاه انسان در ۱۸ سالگی کاری میکند و در ۶۰ سالگی تاوانش را میدهد! / آیا برای انفاق باید داروندار خود را بخشید؟! / مثال قذافی در جلسه قبل برای دفاع از دیکتاتور نبود، بلکه... / منتقدانی که امروز امتحان پس میدهند
تصویری دوشنبه 24 مهر 1402
چرا بعضی دختران در سنین پایین ازدواج میکنند، اما بعضی علیرغم میل باطنی، موفق به ازدواج نمیشوند؟ آیا این با عدالت خداوند سازگار است؟ مگر خداوند نفرموده که موجودات را جفتجفت آفریده، پس چرا بعضی دختران با وجود سن بالا ازدواج نکردهاند؟
تصویری پنجشنبه 20 مهر 1402
آیا امیرالمؤمنین و حسنین -علیهمالسلام- در جنگهای خلفا شرکت داشتند؟
تصویری چهارشنبه 19 مهر 1402
اگر در کوچه و خیابان چیزی را پیدا کردیم باید به چند نکته شرعی توجه داشته باشیم. این نکات را در ویدیوی فوق ببینید و در ادامه مطلب هم توضیحات و استفتائات مراجع عظام را مطالعه نمایید.
تصویری سهشنبه 18 مهر 1402
خداوند دوست میدارد بندهای را که خواستن حوائج دیگران را بر خود مقدم میدارد
از مبحث «شرح دعای مکارمالاخلاق»
تصویری دوشنبه 17 مهر 1402
علت ازدواجهای معصومین(ع) با همسرانی که موجب آزار و حتی قتل آنها میشدند چه بوده است؟ مثل ازدواج پیامبر(ص) با جناب عایشه و حفصه. یا ازدواج امام حسن(ع) با جعده که در نهایت خود او امام حسن(ع) را به شهادت رساند؟ مگر کسی معصومین(ع) را مجبور به چنین ازدواجی کرده بود؟
تصویری شنبه 15 مهر 1402
حضرت آیتالله خامنهای:
اگر کسی حنث قسم کند (قسم خود را بشکند)، باید یا ده فقیر را اطعام کند یا آنان را لباس پوشاند و در صورتی که مقدور نباشد، سه روز پیاپی روزه بگیرد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی:
مسأله ۲۳۰۲ رساله: هرگاه عمداً با قسم خود مخالفت کند باید کفّاره دهد. یعنی ده فقیر را سیر کند، یا بر آنها لباس بپوشاند، یا یک بنده را آزاد نماید (و در زمان ما که بنده آزاد کردن موضوعیّت ندارد میان دو چیز دیگر مخیّر است) و اگر توانایى بر اینها نداشته باشد باید سه روز روزه بگیرد.
حضرت آیتالله سیستانی:
مسأله ۲۶۸۷ رساله: اگر قسَم بخورد که کاری را انجام دهد یا ترک کند، مثلاً قسَم بخورد که روزه بگیرد، یا دود استعمال نکند، چنانچه عمداً مخالفت کند گناه کرده است و باید کفاره بدهد، یعنی: یک بنده آزاد کند، یا ده فقیر را سیر کند یا آنان را بپوشاند، و اگر اینها را نتواند انجام دهد، باید سه روز پیدرپی روزه بگیرد.
تصویری سهشنبه 11 مهر 1402