در غیاب حضرت یونس(ع)، ابرهای عذاب در موعدی که به قومش گفته بود به سمت زمین آمدند، به نحوی که همه به وعده عذاب آن حضرت یقین پیدا کردند. در این هنگام و در آخرین فرصتهای باقیمانده، یکی از دو نفری که به حضرت یونس(ع) ایمان آورده و انسان عالمی هم بود، فورا مردم را صدا زد و گفت: وعده پیامبرمان در آستانه تحقق است و تا لحظاتی دیگر احدی از ما را زنده باقی نخواهد گذاشت.
او برای آنکه قبل از وقوع نهایی عذاب، حالت استیصال و درماندگی در تکتک افراد به اوج خودش برسد و شیون آنها بتواند دریای رحمت پروردگار را به تلاطم درآورد، به آنها دستور داد همگی از هم جدا شوند و حتی حیوانات را هم از هم جدا کنند. آنها نیز چنین کردند و وقتی خود را تنهای تنها و ناامید از همگان یافتند، در آن تنهایی و درماندگی شیون و افغان سر دادند و از عمق وجودشان پرودگار مهربان را صدا زدند تا ترحم او را به خود جلب نموده از عذاب سخت او نجات پیدا کنند.
وقتی پروردگار مهربان تضرع و بازگشت بندگان زار خود را مشاهده نمود، فورا به اسرافیل دستور داد ابرهای عذاب که در آستانه اعمال اثر بودند را بگیرد و به کوهها بزند.
از یاد نبریم، خداوند مهربانی که آن عذاب فرود آمده را بهخاطر تضرع و بازگشت قوم حضرت یونس(ع) از آنها دفع نمود، هنوز هم قادر است بندگان عاصی خود را ببخشد و بیامرزد و بلایا و گرفتاریهایی که به آن دچارند را برطرف نموده نجاتشان دهد، اگر صدایش بزنیم...
👈 برگرفته از سخنرانی شب ۱۹ ماه رمضان توسط جناب استاد مرتضی مخملباف (۱۴۰۳/۱۲/۲۹)
مقالات یکشنبه 10 فروردین
هنگامی که حضرت یونس(ع) متوجه شد گرفتاریاش در شکم نهنگ از کجا نشئت میگیرد، برای نجات خود عبارت شریفی را بر زبان جاری نمود که بعدها به ذکر یونُسیه معروف شد: «لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ، سُبْحَانَكَ، إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ؛ جز تو معبودي نيست، منزهي تو، من از ستمكاران بودم (انبیا/۸۷)».
بعضا نوشته شده آن حضرت تا ۴۰ روز در شکم نهنگ به گفتن این ذکر ادامه داد. سرانجام در آیه ۸۸ میفرماید: «فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّيْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَكَذَلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ؛ ما دعاي او را به اجابت رسانديم، و از آن اندوه نجاتش بخشيديم، و همينگونه مؤمنان را (نیز) نجات ميدهيم.»
از آیه ۸۸ میفهمیم خاصیت و اثرگذاری ذکر یونسیه عمومیت داشته و بیان این ذکر شریف به خواست خداوند متعال برای گشایش در انواع گرفتاریهای «همه مؤمنان» میتواند اثرگذار باشد. گرفتاریهایی مثل: مشکلات خانوادگی، بیماریهای صعبالعلاج، بیحجاب و بینماز شدن فرزند، بداخلاق شدن همسر، جواب کردن صاحبخانه، استرس، اضطراب، افسردگی و...
این عبارت شریفه را میتوان در هر موقعیتی گفت، مخصوصا در نماز غفیله که این ذکر شریف را در خود دارد و بین نماز مغرب و عشا خوانده میشود. در قنوت این نماز نیز میتوانیم هر حاجت و گرفتاری که داشتیم را با همین زبان فارسی به درگاه خداوند عرضه بداریم. البته نه یک بار، بلکه باید مدتی استمرار داد (یک هفته، یک ماه یا بیشتر) تا بالاخره خواستهمان به اجابت نهایی برسد انشاءالله.
👈 برگرفته از سخنرانی شب ۱۹ ماه رمضان توسط جناب استاد مرتضی مخملباف (۱۴۰۳/۱۲/۲۹)
مقالات شنبه 9 فروردین
امام صادق(ع): «از آنجا كه خداوند حكيم و والامرتبه، مرد را قيّم و مراقب زن قرار داده و زن را تابع و جفت او گردانيده، به مرد ريش داد تا عزت و جلالت و هيبت او افزوده شود و به زن نداد تا زيبايى صورت، شادابى، طراوت و ظرافت او كه براى خوشى و زناشویی آنان مناسبتر است، نگاه داشته شود. آيا نمىبينى كه حكيم و تدبيرگر هستى چگونه همه چيز را حكيمانه و پرصواب آفريده و با حكمت و اندازهاى دقيق به قدر نياز و مصلحت مىدهد و مىگيرد؟» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۵، با اندکی تصرف)
مقالات شنبه 9 فروردین
سوره حضرت یونس(ع)، آیه ۸۷: «وَذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَيْهِ؛ و ذا النون (حضرت يونس(ع)) را (به ياد آور)، در آن هنگام كه خشمگين (از ميان قوم خود) رفت، و چنين ميپنداشت كه ما بر او تنگ نخواهيم گرفت!»
همانطور که گفتیم، طلب عذاب حضرت یونس(ع) برای قومش فعلی حرام و اشتباه نبود. از این رو تصور نمیکرد خداوند بخواهد او را بهخاطر این عمل مورد تنبُّه قرار دهد. اما وقتی از کشتی به دریا افکنده شد و نهنگ او را بلعید، در فکر فرو رفت.
حضرت یونس(ع) در تاریکی و تنگنای شکم نهنگ فهمید در طلب عذاب برای قومش شتاب ورزیده و به اندازه کافی به پای آنها صبر نکرده و حالا به همین جهت به این بلا مبتلا شده است.
کار خدا را ببینید! پیامبر برگزیدهاش را که ۳۲ سال تمام به ارشاد قومی نافرمان پرداخته را مورد مجازات قرار میدهد که چرا بیشتر به پای آنها صبر ننموده و برایشان طلب عذاب کرده است! آیا هیچیک از ما رفیقی سراغ داریم که اینطور پای ما بایستد؟ رفیقی که به ما مطلقا نیازی ندارد، از ما هم بارها بدی دیده، اما باز رهایمان نمیکند...
👈 برگرفته از سخنرانی شب ۱۹ ماه رمضان توسط جناب استاد مرتضی مخملباف (۱۴۰۳/۱۲/۲۹)
مقالات جمعه 8 فروردین
حضرت یونس(ع) یکی از پیامبران الهی است که در شهر موصل عراق مبعوث شده و مامور به هدایت مردم بود. اما پس از ۳۲ سال پیامبری، تنها ۲ نفر به او ایمان آوردند! از این رو حضرت یونس(ع) از دست آنها خسته شد و از پیشگاه خداوند برای آنها طلب عذاب نمود. خداوند حضرت یونس(ع) را به صبر و تحمل بیشتر توصیه نمود، اما طاقت طاق شده آن حضرت مجالی برای تحمل بیشتر باقی نگذاشت. خداوند نیز درخواست او را پذیرفت و ابرهای عذاب روانه موصل شد...
اینجا حضرت یونس(ع) از فرمان خدا تمرد ننموده است. در واقع خداوند آن حضرت را بین دو کار مخیّر نمود: یکی اینکه به پای این مردم صبر بیشتری به خرج دهد و همچنان به امید هدایت افراد بیشتر به ارشاد آنان بپردازد، دیگری اینکه برای آنان طلب عذاب نماید.
مقاومت طولانیمدت قوم حضرت یونس(ع) در برابر ایمان آوردن، آنان را مستحق عذاب نموده بود و طلب عذاب برای آنها درخواستی بیجا محسوب نمیشد، اما پروردگار مهربان تحمل بیشتر حضرت یونس(ع) را بر طلب عذاب ارجح میدانست. بهعبارتی طلب عذاب برای آنها کاری «خوب» محسوب میشد، اما صبر بیشتر به پای آنها کار «خوبتر» بود. حضرت یونس(ع) اینجا اصطلاحا ترک اولی نمود و گرفتار شدن آن حضرت در شکم نهنگ از آن جهت بود که بهعنوان یک پیامبر برگزیده خداوند، کار خوبتر را ترک نمود و بهجای آن کار خوب را انجام داد...
👈 برگرفته از سخنرانی شب ۱۹ ماه رمضان توسط جناب استاد مرتضی مخملباف (۱۴۰۳/۱۲/۲۹)
مقالات پنجشنبه 7 فروردین
از جمله مهمترین اعمال سفارش شده در شبهای قدر، مناجات و گفتوگو با خداوند مهربان است، اما این عمل منحصر به شبهای قدر و چهارچوب خاصی نیست. در مناجات با پروردگار تنها کافیست انسان با زبان خود آنچه دل تنگش میخواهد را بگوید و نزد خالق خویش عقده دل باز کند (اعم از عذرخواهی، گلایه و...).
مخصوصا اگر از او حاجتی خواستهایم و به ما نداده است، سعی کنیم گله و شکایتش را نزد دیگر بندگان نبریم، بلکه در پیشگاه خودش و از خودش شکوه کنیم! خداوند متعال نیز از ما همین انتظار را دارد.
اگر خداوند حکیم حسب حکمت و اقتضائی که خود میداند برآورده ساختن حاجت ما را به تعویق انداخته، رسم جوانمردی نیست آنچه بین ما و خدایمان است نزد غریبه ببریم و با بیان تاخیر پیش آمده در استجابت دعا، بدگویی خدای مهربان را پیش این و آن کنیم. آن هم خدای پردهپوشی که در تمام عمر شاهد لحظهلحظه اعمال ما بوده و همواره از افشای آشفتگیهای ما لب فروبسته...
👈 برگرفته از سخنرانی شب ۱۹ ماه رمضان توسط جناب استاد مرتضی مخملباف (۱۴۰۳/۱۲/۲۹)
مقالات چهارشنبه 6 فروردین
۱- هر روز نوشیدن مخلوط نصف استکان شیره توت + نصف استکان عرق یونجه + نصف استکان عرق بادرنجبویه (آرامبخش و خونساز)
۲- یک قاشق چایخوری ژله رویال (غذای ملکه زنبور عسل)
۳- وسط غذا یک پرتقال شیرین میل نماید
۴- کدو با آبغوره پخته شود سپس مصرف شود
۵- کدو حلوایی با رب انار شیرین بهصورت خورشت درست شود
۶- میوه انار ضد کمخونی است
۷- مصرف عسل با تره و یا با هویج زرد و یا با برگ چغندر و یا با ترب سیاه و یا با ترب دشتی (ترب سفید) داروی مفیدی در درمان کمخونی (آنمی) است.
توجه:
الف) کاهو (بدون سُس) به همراه ناهار و شام خوردن، تمیز کننده و تصفیه کننده خون است و کاهش دهنده حرارت اضافی خون و کاهش دهنده حرارت اضافی دستگاه گوارش است.
ب) در دوران بارداری در خوردن کاهو زیادهروی نکنید و به خوردن ۲ الی ۳ برگ آن بدون سُس به همراه ناهار و شام اکتفا کنید. زیرا مصرف زیاد کاهو در حاملگی، میتواند باعث لکه بینی و سقط شود.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقالات «مشکلات قلب و عروق و مشکلات مربوط به خون»
مقالات دوشنبه 4 فروردین
اصولا انسان دوست دارد بهرهمندی خود از رفاه و لذت را به حداکثر ممکن برساند و بهواقع در این مسیر نمیتوان حد و انتهایی برای خواستههای او متصور شد! حال این میل سیریناپذیر اگر با نیاز و محرومیتهایی توام شود، منجر به تلاش و تکاپو میگردد؛ اما اگر این اشتهای بیانتها با احساس بینیازی همراه شود، این موجود ماجراجو به امید کشف هیجانی تازه برای زندگی، دست به طغیان و سرکشی میزند.
این حقیقت بارزی است که خداوند نیز با صراحت تمام در آیات ۷ و ۸ سوره علق به آن اشاره نموده است: كَلَّا إِنَّ الْإِنْسَانَ لَيَطْغَى أَنْ رَآهُ اسْتَغْنَى؛ حقا كه انسان سركشى مىكند، همينكه خود را بىنياز بپندارد!
از این رو خداوند متعال برای مهار این تمایلات بیانتها، زندگی انسان را با چالشهایی درآمیخته که توضیح آن را در این فراز از فرمایشات امام صادق(ع) به مفضل بن عمر میخوانیم:
«اگر هيچ درد و رنجى به انسان نرسد، چگونه از فساد و فحشا دور ماند؟ در برابر خداى جلوعلا فروتنى ورزد و با مردم مهربان باشد؟ نمىبينى هرگاه كه انسان دچار درد و دشوارى مىگردد خاضع و فروتن مىشود، به سمت خداى جلوعلا مىرود، از او طلب سلامتى مىنمايد و دستش را براى صدقه دادن مىگشايد؟» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۴)
مقالات شنبه 2 فروردین
توقف رشد بدن موجودات، از جمله حقایقی است که علیرغم تاملبرانگیز بودن، کمتر مورد توجه قرار میگیرد. انسان و سایر موجودات همواره در طول حیات خود در حال تغذیه هستند، اما رشد جثه آنها از جایی به بعد متوقف شده ثابت میماند! این نکته قابلتاملی است که دلیل آن را حضرت صادق(ع)، اینطور به مفضل بن عمر گوشزد میفرمایند:
«اگر تدبير و حكمتى در كار نيست، چرا با اينكه حيوانات دائما تغذيه مىكنند، اما بدن آنها هميشه رشد نمىكند بلكه رشد آنها پايان و حدى دارد و پس از آن مىايستد و از آن حد نمىگذرد؟! حكمت و تدبير اين امر آن است كه بدنهايشان گذشته از بزرگى و كوچكى، مقدارى خاص داشته باشد. در نتيجه رشد مىكند و به مرز كه رسيد رشد آن متوقف مىگردد و بيشتر نمىرود. اما با اين همه، تغذيه ادامه دارد. اگر همواره در حال رشد باشند، بدنها بسيار بزرگ مىشوند و اندازهها از كنترل و حساب خارج مىشود و هيچكدام حدى ندارند كه با آن، شناخته شوند.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۴)
مقالات شنبه 25 اسفند
۱- صبحانه (یا ناشتا): خوردن یک عدد سیب درختی رسیده، و همچنین خوردن ۷ عدد آلو بخارا، و خوردن آبلیمو ترش تازه با آب، و یک روز در هفته صبح ناشتا میوه انار خوردن.
۲- صبح قبل از کار، خوردن یک قاشق چایخوری زیره سیاه (منع مصرف در زنان باردار)
مقالات دوشنبه 27 اسفند
آیا تا به حال به شباهت زیاد موجود بین افراد هر نوع از جانوران دقت کردهاید؟ بهسختی میتوان آنها را از هم تشخیص داد. اما هرگز چنین شباهتی را بین انسانها نمیتوان دید!
مقالات شنبه 18 اسفند
آیتالله حائری شیرازی: آیا شما به بچهای که تکلیف ندارد، اجازه میدهید سیگار بکشد؟ میگویید: نه، عادت میکند و بزرگ که شد، سیگاری میشود. پس معلوم میشود که در همان دوره هم ممنوعیتهایی وجود دارد. اجازه میدهید هروئین بکشد؟ بعضیها بچههایشان را با یک پیراهن رکابی بیرون میآورند. وقتی هم که به آنها تذکر میدهی، میگویند: هنوز مکلف نشده! آقا! آیا اگر به برهنه بودن عادت کرد، بعد از اینکه مکلّف شد، حیا یکدفعه وارد وجودش میشود؟ نه، انسان همانطور که شهوت دارد، ضدشهوت هم دارد؛ شهوت را با حیا مهار میکنند. هر صفتی یک مکمل و یک نگهبان دارد؛ اما ما چون نمیفهمیم، اهمیت نمیدهیم. بیایمانی از همین سهلانگاریها شروع میشود؛ از همین اهمیت ندادنها آغاز میشود. ایمان هم از همین اهتمامها شروع میشود. (راه رشد، ج۴، ص٨١)
مقالات یکشنبه 12 اسفند
بخش بعدی فرمایشات امام صادق(ع) به مفضل بن عمر، به دو قسمت تقسیم میشود. قسمت اول درباره نیاز آدمی به آب و نان است و قسمت دوم درباره آمیخته با زحمت بودن طبخ و تهیه نان (و دیگر احتیاجات زندگی). لذا ضمن بیان دلیل زحمت بردن تهیه نان، به حقیقت قابلتاملی نیز تصریح میفرمایند که مسئله «آفاتزا بودن بیکاری» است:
«اى مفضّل! بدان كه نان و آب اصل و رأس معاش و زندگى انسان به شمار مىروند. به حكمتها و تدابير نهفته در آنها بنگر. نياز آدمى به آب شديدتر از نيازش به نان است؛ زيرا شكيبايى او بر گرسنگى بيش از صبر او در تشنگى است. اين به خاطر آن است كه بدن انسان به آب بيشتر از نان محتاج است. آدمى براى نوشيدن، شستن خود و لباس [و ظروفش] و سيراب كردن حيوانات و آبيارى مزرعه به آب نيازمند است. به خاطر اين نيازهاى فراوان، آب بهراحتى در دسترس قرار گرفته تا انسان براى خريدن و به دست آوردن آن در دشوارى و رنج فراوان نيفتد.
اما نان جز با رنج و مشقت و تلاش و حركت به دست نمىآيد تا انسان [به كسب حلال مشغول شود و] به خاطر بيكارى و بطالت در سرمستى و فساد غوطهور نگردد. آيا نمىبينى كه طفل را با اينكه به سن آموزش نرسيده است نزد مربى مىگذارند تا از بازى و فسادى كه چه بسا او و خانوادهاش را در امر ناگوارى بيفكند، به دور ماند؟ انسان نيز اين گونه است. اگر مشغول نباشد بر اثر سرمستى و خوشحالى و بيكارى، باعث زيان خود و نزديكانش مىگردد. براى درك اين واقعيت به كسانى بنگر كه در ثروت، رفاه، بىنيازى و خوشى بزرگ شدهاند. و ببين كه كارشان به كجا كشيده مىشود.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۲، با اندکی تصرف)
مقالات یکشنبه 12 اسفند
- عصرانه جوشانـده یا دمکـرده گل فنـدق
- روزی یک استکان عرق طبیعی زیره بخورید (منع مصرف برای زنان باردار)
- به مدت دو هفته تا دو ماه، هر روز نصف قاشق چایخوری سندروس با یک قاشق غذاخوری سکنجبین مصرف کنید، جهت رفع چاقی نافع است (منع مصرف برای زنان باردار)
- خوردن میوه گیلاس قبل از غذا (خوب جویده شود)، خوردن کاهو بدون سس به همراه غذا، خوردن سیب درختی رسیده شیرین بعد از غذا
- هر شش ساعت یک لیوان آب و یک لیوان آبجوش ولرم بصورت مکیدنی بنوشید (جلوگیری از چاقی و اضافه وزن مفرط یعنی پیشگیری از خیز چاقی)
- خوردن هفت عدد آلو بخارای خشک بهصورت مکیدنی در زمان ناهار و هفت عدد قبل از شام.
- روزانه نیم ساعت پیادهروی آرام در سطحی صاف در هوای آزاد (حیاط، پارک و...)
- هر روز خوردن یک عدد میوه گلابی
- صبح ناشتا با شکم گرسنه، خوردن یک تا سه عدد میوه هلوی رسیده (بدون پوست)
- شبها قبل از خواب، خوردن دو ساقه کرفس یا خوردن یک لیوان آب کرفس خام تازه، کاهشدهنده سریع اضافه وزن و کاهش دهنده سریع بیماریهای متابولیک (قندخون، فشارخون، چربیخون).
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «چاقی و لاغری»
مقالات سهشنبه 7 اسفند
خوردن، پوشیدن، مداوای بیماری و... منافعی هستند که انسان در پی آنهاست، اما این بهرهمندیها همواره در گروی زحمت و تلاشاند و بیزحمت نمیتوان به آنها دست یافت. علت این حقیقت را امام صادق(ع) اینطور زیبا و ساده به مفضل بن عمر توضیح دادهاند:
«اى مفضّل! از آفرينش و آمادهسازى حكيمانه و مدبرانه اشيا براى رفع نياز انسان درس عبرت بگير. براى او غلّات و حبوبات آفريده شده است. در نتيجه بايد آنها را آرد كند، آرد را خمير گرداند و با آن نان و غذا بپزد. براى پوشاكش پشم آفريده شده و او بايد آن را بزند، بريسد و ببافد. براى او درخت آفريده شده و او بايد آن را در زمين بكارد، آب دهد و به آن برسد و از آن بهره گيرد. داروها براى درمانش پديد آمده و او بايد آنها را [از زمين] برگيرد، با مواد ديگر آميخته نمايد و داروى شفا بخش بسازد. ديگر اشيا نيز همينگونه آفريده شده است.
بنگر كه چگونه تمام نيازهاى ضرورى انسان آفريده شده، ولى انسان بايد براى دسترسى به آنها قدرى تلاش و حركت كند [تا بركت يابد]. اين به سود و صلاح اوست؛ زيرا اگر اين اشيا بدون هيچ كار و تلاش و حركتى نيازهاى او را بر مىداشتند، همواره در وادى سرمستى و طغيان سقوط مىكرد و چه بسا دست به اعمالى مىزد كه خود را نيز هلاك كند. اگر تمام نيازهاى انسان آماده و كافى بود، براى او زندگى هيچ مزه و لذتى نداشت و گوارا نبود. چنان كه مىبينى اگر كسى چند صباحى نزد عدهاى مهمان باشد و آنان غذا، نوشيدنى و ديگر نيازهايش را برطرف كنند، هر آينه از بيكارى آزرده مىشود و با خود منازعه و ناسازگارى مىكند كه بايد به كارى مشغول گردد. حال اگر انسان در تمام عمر براى تحصيل مايحتاج خود به هيچ تلاش و حركتى نياز نداشته باشد، كار به مراتب دشوارتر و ناگوارتر مىگردد.
پس حكمتى عظيم و تدبيرى سترگ در اين است كه نيازهاى انسان با حركت و قدرى تلاش به دست آيند تا از سويى بيكارى او را در دشوارى نيفكند و از سوى ديگر نتواند كه در پى چيزى باشد كه به او نمىرسد و يا اگر برسد به سود او نباشد.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۱)
مقالات شنبه 4 اسفند
- فرمول طلایی لاغری: حذف ناهار و خوردن شام سبک بعد از نماز مغرب و عشاء.
- روزه شرعی گرفتن، لااقل هفتهای دو مرتبه (مثلا دوشنبهها و پنجشنبهها). توجه: سحری و افـطاری بخورید.
- دارو مرکبه درمان چاقی و چربیسوز (مخلوط عرقیات لاغرکننده): عرق زنیان + عرق کرفس + عرق زیره + عرق شوید + عرق گشنیز. (زنان باردار و بچهشیرده نخورند)
- قبل از ناهار و قبل از شام، خوردن دارو مرکبه درمان چاقی: نخود لاک گیاهی + تخم کرفس + زیره سیاه + برگ زیتون (از هر کدام نصف قاشق چایخوری). (زنان باردار و بچهشیرده نخورند)
- خوردن (مقدار کمی) نمک کامل (یعنی نمک دریا تصفیه شده) یا نمک سنگ تصفیه شده در اول و آخر غذا؛ زیرا ضد چاقی، ضد کک و مک صورت، ضد ورم و... است.
- یک قاشق چایخوری پودر زنیان مخلوط در یک لیوان دوغ شیرین میل کنید و یا یک استکان عرق طبیعی زنیان بخورید (درمان چاقی شکمی نیز میشود، به شرطی که حامله و بچه شیرده نباشید و به شرطی که بیماری آسم نداشته باشید).
- یک قاشق چایخوری پودر گشنیز (درمان چاقی شکمی نیز میشود)
- آلبالو، چای آلبالو (درمان چاقی شکمی)
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «چاقی و لاغری»
مقالات سهشنبه 30 بهمن
امام صادق(ع) در فراز دیگر فرمایشات خودبه مفضل بن عمر میفرمایند: «اى مفضّل! در اين اشيا و موجودات در عالم كه رافع نياز انسان هستند انديشه كن. خاك براى ساختن بنا، آهن براى استفاده در صنعت، چوب براى ساختن كشتى و جز آن، سنگ براى آسياب و جز آن، مس براى ساخت ظروف، طلا و نقره براى معامله و ذخيرهسازى ثروت، حبوبات براى غذا، ميوهها براى استفاده و لذت، گوشت براى خوردن، بوى خوش براى تلذذ، داروها براى بهداشت و درمان، حيوانات و چهارپايان براى حمل بار، هيزم براى سوزاندن، خاكستر براى ساروج (نوعی مصالح ساختمانی) ساختن و رمل (ریگ) براى فرش زمين آفريده شد.
راستى مگر انسان مىتواند اين همه و جز آن را در شماره آورد؟! آيا اگر كسى وارد يك خانه شود و تمام اشياى مورد نياز مردم را در آنجا بيابد، مىپندارد كه اين آفرينش [و هماهنگى و گردآورى] بىهدف و خود به خود باشد؟ چگونه كسى به خود اجازه مىدهد كه اين همه تدبير عالم و اشياى مهيا و هماهنگ را كار طبيعت بداند؟» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۰)
آری، واقعا خالق زمینآفرین، آن را مخزنی غنی و بزرگ از انواع امکانات نموده است! اما عظمت و ارزش امکانات موجود در آن را زمانی بهتر میفهمیم که توجه کنیم این کره خاکی بعد از اینهمه زمان که از پیدایشش میگذرد، هنوز که هنوز است از برآوردن احتیاجات انسان امروز عاجز نیست و مایحتاج لازم برای تولید پیشرفتهترین تجهیزات را نیز در خود دارد! بهنحوی که اینهمه سازه امروزی از جمله کامپیوتر، تجهیزات پزشکی، فضاپیما و بسیاری موارد دیگر، همه با امکانات موجود در همین زمین ساخته شدهاند، نه سیارات و کرات دیگر! و این مصداق کامل همان خانهای است که امام صادق(ع) به آن اشاره فرمود.
مقالات شنبه 27 بهمن
خواب یا رؤیا دیدن اتفاقی است که همه ما تجربه کردهایم. بعضی خوابها محتوای پوچی دارند و معمولا ناشی از عواملی چون پرخوری، اضطراب و استرس، دغدغههای فکری و... هستند. اما بعضی خوابها چنین نبوده و دارای پشتوانهای راستین و حقیقتی پنهاناند که از آنها تعبیر به رؤیای صادقه میشود. نمونه بارز این قبیل خوابها (در غیرمعصومین)، ماجرای خواب عزیز مصر و دو زندانی است که در قرآن کریم و در سوره حضرت یوسف(ع) به تفصیل به آنها اشاره شده است.
تردیدی نیست که تشخیص رؤیای صادقه و بهخصوص تعبیر آن امری است که نیاز به دانش و آگاهی دارد، اما آنچه امام صادق(ع) در این فراز از فرمایشات خود به مفضل بن عمر مطرح میفرمایند، دلیل این درهم آمیختگی رؤیاهای راست و دروغ است:
«اى مفضّل! درباره خوابها و حكمت درهم آميختگى راست و دروغ آن نيك بينديش. اگر تمام خوابها راست و صادق بود، همه مردم پيامبر [و از اخبار غيب آگاه] بودند و اگر تمام آنها نادرست و كاذب بود، چيزى زايد و بىمعنى بود و سودى نداشت. از اين رو گاه راست است و مردم از آن سود مىبرند و با آن به سوى نيكى مىروند و از بدى پرهيز مىنمايند و بسيارى از آنها نيز دروغ است تا بر خوابها اعتماد كامل نشود.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۰)
مقالات شنبه 20 بهمن
تا حد امکان پرهیز شود از:
نوشابههای گازداز و دوغ گازدار / پوست حبوبات / تخممرغ / کوکو / خامه / سرشیر / کیک خامهای / بستنی خامهای / شیر پرچرب / ماست پرچرب / دوغ پرچرب / جگر سیاه /کلهپاچه / میوه موز / سرخ کردنی (بهطور کلی ترانس چربی بالا مانند: تفت دادنی، روغن جامد، روغن پالم، روغن نارگیل، چربی اشباع، روغن هیدروژنه) / همچنین ابتلا کبد چرب نیز میتواند در این زمینه مؤثر باشد.
درمان:
۱- زیره سبز، زیره سیاه و بادیان رومی (انیسون)، تخم شوید، بادیان سبز (خوردانه، اجقو) به نسبت مساوی مخلوط شود و از این مخلوط یک قاشق مربا خوری به همراه ناهار و شام خورده شود
۲- خوردن یک قاشق چایخوری سیاهدانه بعد از هر غذا
۳ـ گلپر به همراه غذا.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات چهارشنبه 17 بهمن
همانطور که هفته قبل از بیانات امام صادق(ع) آموختیم، اگر انسان به طول عمر و بقاى خود اطمينان داشته باشد، در درياى لذات و معاصى غرق مىگردد و به اين اميد آن كه در پايان عمر توبه خواهد نمود، همواره در رسيدن به شهوات خواهد کوشید. از این رو خداوند هم این اطمینان خاطر را به کسی نداده و هیچکس هیچگاه خود را از مرگ ایمن نمیبیند.
مقالات یکشنبه 14 بهمن