۱- هر روز نوشیدن مخلوط نصف استکان شیره توت + نصف استکان عرق یونجه + نصف استکان عرق بادرنجبویه (آرامبخش و خونساز)
۲- یک قاشق چایخوری ژله رویال (غذای ملکه زنبور عسل)
۳- وسط غذا یک پرتقال شیرین میل نماید
۴- کدو با آبغوره پخته شود سپس مصرف شود
۵- کدو حلوایی با رب انار شیرین بهصورت خورشت درست شود
۶- میوه انار ضد کمخونی است
۷- مصرف عسل با تره و یا با هویج زرد و یا با برگ چغندر و یا با ترب سیاه و یا با ترب دشتی (ترب سفید) داروی مفیدی در درمان کمخونی (آنمی) است.
توجه:
الف) کاهو (بدون سُس) به همراه ناهار و شام خوردن، تمیز کننده و تصفیه کننده خون است و کاهش دهنده حرارت اضافی خون و کاهش دهنده حرارت اضافی دستگاه گوارش است.
ب) در دوران بارداری در خوردن کاهو زیادهروی نکنید و به خوردن ۲ الی ۳ برگ آن بدون سُس به همراه ناهار و شام اکتفا کنید. زیرا مصرف زیاد کاهو در حاملگی، میتواند باعث لکه بینی و سقط شود.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقالات «مشکلات قلب و عروق و مشکلات مربوط به خون»
مقالات دوشنبه 4 فروردین
اصولا انسان دوست دارد بهرهمندی خود از رفاه و لذت را به حداکثر ممکن برساند و بهواقع در این مسیر نمیتوان حد و انتهایی برای خواستههای او متصور شد! حال این میل سیریناپذیر اگر با نیاز و محرومیتهایی توام شود، منجر به تلاش و تکاپو میگردد؛ اما اگر این اشتهای بیانتها با احساس بینیازی همراه شود، این موجود ماجراجو به امید کشف هیجانی تازه برای زندگی، دست به طغیان و سرکشی میزند.
این حقیقت بارزی است که خداوند نیز با صراحت تمام در آیات ۷ و ۸ سوره علق به آن اشاره نموده است: كَلَّا إِنَّ الْإِنْسَانَ لَيَطْغَى أَنْ رَآهُ اسْتَغْنَى؛ حقا كه انسان سركشى مىكند، همينكه خود را بىنياز بپندارد!
از این رو خداوند متعال برای مهار این تمایلات بیانتها، زندگی انسان را با چالشهایی درآمیخته که توضیح آن را در این فراز از فرمایشات امام صادق(ع) به مفضل بن عمر میخوانیم:
«اگر هيچ درد و رنجى به انسان نرسد، چگونه از فساد و فحشا دور ماند؟ در برابر خداى جلوعلا فروتنى ورزد و با مردم مهربان باشد؟ نمىبينى هرگاه كه انسان دچار درد و دشوارى مىگردد خاضع و فروتن مىشود، به سمت خداى جلوعلا مىرود، از او طلب سلامتى مىنمايد و دستش را براى صدقه دادن مىگشايد؟» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۴)
مقالات شنبه 2 فروردین
توقف رشد بدن موجودات، از جمله حقایقی است که علیرغم تاملبرانگیز بودن، کمتر مورد توجه قرار میگیرد. انسان و سایر موجودات همواره در طول حیات خود در حال تغذیه هستند، اما رشد جثه آنها از جایی به بعد متوقف شده ثابت میماند! این نکته قابلتاملی است که دلیل آن را حضرت صادق(ع)، اینطور به مفضل بن عمر گوشزد میفرمایند:
«اگر تدبير و حكمتى در كار نيست، چرا با اينكه حيوانات دائما تغذيه مىكنند، اما بدن آنها هميشه رشد نمىكند بلكه رشد آنها پايان و حدى دارد و پس از آن مىايستد و از آن حد نمىگذرد؟! حكمت و تدبير اين امر آن است كه بدنهايشان گذشته از بزرگى و كوچكى، مقدارى خاص داشته باشد. در نتيجه رشد مىكند و به مرز كه رسيد رشد آن متوقف مىگردد و بيشتر نمىرود. اما با اين همه، تغذيه ادامه دارد. اگر همواره در حال رشد باشند، بدنها بسيار بزرگ مىشوند و اندازهها از كنترل و حساب خارج مىشود و هيچكدام حدى ندارند كه با آن، شناخته شوند.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۴)
مقالات شنبه 25 اسفند
۱- صبحانه (یا ناشتا): خوردن یک عدد سیب درختی رسیده، و همچنین خوردن ۷ عدد آلو بخارا، و خوردن آبلیمو ترش تازه با آب، و یک روز در هفته صبح ناشتا میوه انار خوردن.
۲- صبح قبل از کار، خوردن یک قاشق چایخوری زیره سیاه (منع مصرف در زنان باردار)
مقالات دوشنبه 27 اسفند
آیا تا به حال به شباهت زیاد موجود بین افراد هر نوع از جانوران دقت کردهاید؟ بهسختی میتوان آنها را از هم تشخیص داد. اما هرگز چنین شباهتی را بین انسانها نمیتوان دید!
مقالات شنبه 18 اسفند
آیتالله حائری شیرازی: آیا شما به بچهای که تکلیف ندارد، اجازه میدهید سیگار بکشد؟ میگویید: نه، عادت میکند و بزرگ که شد، سیگاری میشود. پس معلوم میشود که در همان دوره هم ممنوعیتهایی وجود دارد. اجازه میدهید هروئین بکشد؟ بعضیها بچههایشان را با یک پیراهن رکابی بیرون میآورند. وقتی هم که به آنها تذکر میدهی، میگویند: هنوز مکلف نشده! آقا! آیا اگر به برهنه بودن عادت کرد، بعد از اینکه مکلّف شد، حیا یکدفعه وارد وجودش میشود؟ نه، انسان همانطور که شهوت دارد، ضدشهوت هم دارد؛ شهوت را با حیا مهار میکنند. هر صفتی یک مکمل و یک نگهبان دارد؛ اما ما چون نمیفهمیم، اهمیت نمیدهیم. بیایمانی از همین سهلانگاریها شروع میشود؛ از همین اهمیت ندادنها آغاز میشود. ایمان هم از همین اهتمامها شروع میشود. (راه رشد، ج۴، ص٨١)
مقالات یکشنبه 12 اسفند
بخش بعدی فرمایشات امام صادق(ع) به مفضل بن عمر، به دو قسمت تقسیم میشود. قسمت اول درباره نیاز آدمی به آب و نان است و قسمت دوم درباره آمیخته با زحمت بودن طبخ و تهیه نان (و دیگر احتیاجات زندگی). لذا ضمن بیان دلیل زحمت بردن تهیه نان، به حقیقت قابلتاملی نیز تصریح میفرمایند که مسئله «آفاتزا بودن بیکاری» است:
«اى مفضّل! بدان كه نان و آب اصل و رأس معاش و زندگى انسان به شمار مىروند. به حكمتها و تدابير نهفته در آنها بنگر. نياز آدمى به آب شديدتر از نيازش به نان است؛ زيرا شكيبايى او بر گرسنگى بيش از صبر او در تشنگى است. اين به خاطر آن است كه بدن انسان به آب بيشتر از نان محتاج است. آدمى براى نوشيدن، شستن خود و لباس [و ظروفش] و سيراب كردن حيوانات و آبيارى مزرعه به آب نيازمند است. به خاطر اين نيازهاى فراوان، آب بهراحتى در دسترس قرار گرفته تا انسان براى خريدن و به دست آوردن آن در دشوارى و رنج فراوان نيفتد.
اما نان جز با رنج و مشقت و تلاش و حركت به دست نمىآيد تا انسان [به كسب حلال مشغول شود و] به خاطر بيكارى و بطالت در سرمستى و فساد غوطهور نگردد. آيا نمىبينى كه طفل را با اينكه به سن آموزش نرسيده است نزد مربى مىگذارند تا از بازى و فسادى كه چه بسا او و خانوادهاش را در امر ناگوارى بيفكند، به دور ماند؟ انسان نيز اين گونه است. اگر مشغول نباشد بر اثر سرمستى و خوشحالى و بيكارى، باعث زيان خود و نزديكانش مىگردد. براى درك اين واقعيت به كسانى بنگر كه در ثروت، رفاه، بىنيازى و خوشى بزرگ شدهاند. و ببين كه كارشان به كجا كشيده مىشود.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۲، با اندکی تصرف)
مقالات یکشنبه 12 اسفند
- عصرانه جوشانـده یا دمکـرده گل فنـدق
- روزی یک استکان عرق طبیعی زیره بخورید (منع مصرف برای زنان باردار)
- به مدت دو هفته تا دو ماه، هر روز نصف قاشق چایخوری سندروس با یک قاشق غذاخوری سکنجبین مصرف کنید، جهت رفع چاقی نافع است (منع مصرف برای زنان باردار)
- خوردن میوه گیلاس قبل از غذا (خوب جویده شود)، خوردن کاهو بدون سس به همراه غذا، خوردن سیب درختی رسیده شیرین بعد از غذا
- هر شش ساعت یک لیوان آب و یک لیوان آبجوش ولرم بصورت مکیدنی بنوشید (جلوگیری از چاقی و اضافه وزن مفرط یعنی پیشگیری از خیز چاقی)
- خوردن هفت عدد آلو بخارای خشک بهصورت مکیدنی در زمان ناهار و هفت عدد قبل از شام.
- روزانه نیم ساعت پیادهروی آرام در سطحی صاف در هوای آزاد (حیاط، پارک و...)
- هر روز خوردن یک عدد میوه گلابی
- صبح ناشتا با شکم گرسنه، خوردن یک تا سه عدد میوه هلوی رسیده (بدون پوست)
- شبها قبل از خواب، خوردن دو ساقه کرفس یا خوردن یک لیوان آب کرفس خام تازه، کاهشدهنده سریع اضافه وزن و کاهش دهنده سریع بیماریهای متابولیک (قندخون، فشارخون، چربیخون).
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «چاقی و لاغری»
مقالات سهشنبه 7 اسفند
خوردن، پوشیدن، مداوای بیماری و... منافعی هستند که انسان در پی آنهاست، اما این بهرهمندیها همواره در گروی زحمت و تلاشاند و بیزحمت نمیتوان به آنها دست یافت. علت این حقیقت را امام صادق(ع) اینطور زیبا و ساده به مفضل بن عمر توضیح دادهاند:
«اى مفضّل! از آفرينش و آمادهسازى حكيمانه و مدبرانه اشيا براى رفع نياز انسان درس عبرت بگير. براى او غلّات و حبوبات آفريده شده است. در نتيجه بايد آنها را آرد كند، آرد را خمير گرداند و با آن نان و غذا بپزد. براى پوشاكش پشم آفريده شده و او بايد آن را بزند، بريسد و ببافد. براى او درخت آفريده شده و او بايد آن را در زمين بكارد، آب دهد و به آن برسد و از آن بهره گيرد. داروها براى درمانش پديد آمده و او بايد آنها را [از زمين] برگيرد، با مواد ديگر آميخته نمايد و داروى شفا بخش بسازد. ديگر اشيا نيز همينگونه آفريده شده است.
بنگر كه چگونه تمام نيازهاى ضرورى انسان آفريده شده، ولى انسان بايد براى دسترسى به آنها قدرى تلاش و حركت كند [تا بركت يابد]. اين به سود و صلاح اوست؛ زيرا اگر اين اشيا بدون هيچ كار و تلاش و حركتى نيازهاى او را بر مىداشتند، همواره در وادى سرمستى و طغيان سقوط مىكرد و چه بسا دست به اعمالى مىزد كه خود را نيز هلاك كند. اگر تمام نيازهاى انسان آماده و كافى بود، براى او زندگى هيچ مزه و لذتى نداشت و گوارا نبود. چنان كه مىبينى اگر كسى چند صباحى نزد عدهاى مهمان باشد و آنان غذا، نوشيدنى و ديگر نيازهايش را برطرف كنند، هر آينه از بيكارى آزرده مىشود و با خود منازعه و ناسازگارى مىكند كه بايد به كارى مشغول گردد. حال اگر انسان در تمام عمر براى تحصيل مايحتاج خود به هيچ تلاش و حركتى نياز نداشته باشد، كار به مراتب دشوارتر و ناگوارتر مىگردد.
پس حكمتى عظيم و تدبيرى سترگ در اين است كه نيازهاى انسان با حركت و قدرى تلاش به دست آيند تا از سويى بيكارى او را در دشوارى نيفكند و از سوى ديگر نتواند كه در پى چيزى باشد كه به او نمىرسد و يا اگر برسد به سود او نباشد.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۱)
مقالات شنبه 4 اسفند
- فرمول طلایی لاغری: حذف ناهار و خوردن شام سبک بعد از نماز مغرب و عشاء.
- روزه شرعی گرفتن، لااقل هفتهای دو مرتبه (مثلا دوشنبهها و پنجشنبهها). توجه: سحری و افـطاری بخورید.
- دارو مرکبه درمان چاقی و چربیسوز (مخلوط عرقیات لاغرکننده): عرق زنیان + عرق کرفس + عرق زیره + عرق شوید + عرق گشنیز. (زنان باردار و بچهشیرده نخورند)
- قبل از ناهار و قبل از شام، خوردن دارو مرکبه درمان چاقی: نخود لاک گیاهی + تخم کرفس + زیره سیاه + برگ زیتون (از هر کدام نصف قاشق چایخوری). (زنان باردار و بچهشیرده نخورند)
- خوردن (مقدار کمی) نمک کامل (یعنی نمک دریا تصفیه شده) یا نمک سنگ تصفیه شده در اول و آخر غذا؛ زیرا ضد چاقی، ضد کک و مک صورت، ضد ورم و... است.
- یک قاشق چایخوری پودر زنیان مخلوط در یک لیوان دوغ شیرین میل کنید و یا یک استکان عرق طبیعی زنیان بخورید (درمان چاقی شکمی نیز میشود، به شرطی که حامله و بچه شیرده نباشید و به شرطی که بیماری آسم نداشته باشید).
- یک قاشق چایخوری پودر گشنیز (درمان چاقی شکمی نیز میشود)
- آلبالو، چای آلبالو (درمان چاقی شکمی)
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «چاقی و لاغری»
مقالات سهشنبه 30 بهمن
امام صادق(ع) در فراز دیگر فرمایشات خودبه مفضل بن عمر میفرمایند: «اى مفضّل! در اين اشيا و موجودات در عالم كه رافع نياز انسان هستند انديشه كن. خاك براى ساختن بنا، آهن براى استفاده در صنعت، چوب براى ساختن كشتى و جز آن، سنگ براى آسياب و جز آن، مس براى ساخت ظروف، طلا و نقره براى معامله و ذخيرهسازى ثروت، حبوبات براى غذا، ميوهها براى استفاده و لذت، گوشت براى خوردن، بوى خوش براى تلذذ، داروها براى بهداشت و درمان، حيوانات و چهارپايان براى حمل بار، هيزم براى سوزاندن، خاكستر براى ساروج (نوعی مصالح ساختمانی) ساختن و رمل (ریگ) براى فرش زمين آفريده شد.
راستى مگر انسان مىتواند اين همه و جز آن را در شماره آورد؟! آيا اگر كسى وارد يك خانه شود و تمام اشياى مورد نياز مردم را در آنجا بيابد، مىپندارد كه اين آفرينش [و هماهنگى و گردآورى] بىهدف و خود به خود باشد؟ چگونه كسى به خود اجازه مىدهد كه اين همه تدبير عالم و اشياى مهيا و هماهنگ را كار طبيعت بداند؟» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۰)
آری، واقعا خالق زمینآفرین، آن را مخزنی غنی و بزرگ از انواع امکانات نموده است! اما عظمت و ارزش امکانات موجود در آن را زمانی بهتر میفهمیم که توجه کنیم این کره خاکی بعد از اینهمه زمان که از پیدایشش میگذرد، هنوز که هنوز است از برآوردن احتیاجات انسان امروز عاجز نیست و مایحتاج لازم برای تولید پیشرفتهترین تجهیزات را نیز در خود دارد! بهنحوی که اینهمه سازه امروزی از جمله کامپیوتر، تجهیزات پزشکی، فضاپیما و بسیاری موارد دیگر، همه با امکانات موجود در همین زمین ساخته شدهاند، نه سیارات و کرات دیگر! و این مصداق کامل همان خانهای است که امام صادق(ع) به آن اشاره فرمود.
مقالات شنبه 27 بهمن
خواب یا رؤیا دیدن اتفاقی است که همه ما تجربه کردهایم. بعضی خوابها محتوای پوچی دارند و معمولا ناشی از عواملی چون پرخوری، اضطراب و استرس، دغدغههای فکری و... هستند. اما بعضی خوابها چنین نبوده و دارای پشتوانهای راستین و حقیقتی پنهاناند که از آنها تعبیر به رؤیای صادقه میشود. نمونه بارز این قبیل خوابها (در غیرمعصومین)، ماجرای خواب عزیز مصر و دو زندانی است که در قرآن کریم و در سوره حضرت یوسف(ع) به تفصیل به آنها اشاره شده است.
تردیدی نیست که تشخیص رؤیای صادقه و بهخصوص تعبیر آن امری است که نیاز به دانش و آگاهی دارد، اما آنچه امام صادق(ع) در این فراز از فرمایشات خود به مفضل بن عمر مطرح میفرمایند، دلیل این درهم آمیختگی رؤیاهای راست و دروغ است:
«اى مفضّل! درباره خوابها و حكمت درهم آميختگى راست و دروغ آن نيك بينديش. اگر تمام خوابها راست و صادق بود، همه مردم پيامبر [و از اخبار غيب آگاه] بودند و اگر تمام آنها نادرست و كاذب بود، چيزى زايد و بىمعنى بود و سودى نداشت. از اين رو گاه راست است و مردم از آن سود مىبرند و با آن به سوى نيكى مىروند و از بدى پرهيز مىنمايند و بسيارى از آنها نيز دروغ است تا بر خوابها اعتماد كامل نشود.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۸۰)
مقالات شنبه 20 بهمن
تا حد امکان پرهیز شود از:
نوشابههای گازداز و دوغ گازدار / پوست حبوبات / تخممرغ / کوکو / خامه / سرشیر / کیک خامهای / بستنی خامهای / شیر پرچرب / ماست پرچرب / دوغ پرچرب / جگر سیاه /کلهپاچه / میوه موز / سرخ کردنی (بهطور کلی ترانس چربی بالا مانند: تفت دادنی، روغن جامد، روغن پالم، روغن نارگیل، چربی اشباع، روغن هیدروژنه) / همچنین ابتلا کبد چرب نیز میتواند در این زمینه مؤثر باشد.
درمان:
۱- زیره سبز، زیره سیاه و بادیان رومی (انیسون)، تخم شوید، بادیان سبز (خوردانه، اجقو) به نسبت مساوی مخلوط شود و از این مخلوط یک قاشق مربا خوری به همراه ناهار و شام خورده شود
۲- خوردن یک قاشق چایخوری سیاهدانه بعد از هر غذا
۳ـ گلپر به همراه غذا.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات چهارشنبه 17 بهمن
همانطور که هفته قبل از بیانات امام صادق(ع) آموختیم، اگر انسان به طول عمر و بقاى خود اطمينان داشته باشد، در درياى لذات و معاصى غرق مىگردد و به اين اميد آن كه در پايان عمر توبه خواهد نمود، همواره در رسيدن به شهوات خواهد کوشید. از این رو خداوند هم این اطمینان خاطر را به کسی نداده و هیچکس هیچگاه خود را از مرگ ایمن نمیبیند.
مقالات یکشنبه 14 بهمن
ملیّنها ضعیفتر از مسهلها هستند و موجب نرم شدن مدفوع میشوند.
گلابی / کاهو / طالبی / تره / انگور / گلاب / برگ سنا / سوپ / آبگوشت / زنیان / برگ کاسنی / گل ختمی / بادام تلخ / توت / خربزه / توت فرنگی / آب / آبجوش ولرم / اسفناج / قند / کره / آلوچه / برگ چغندر / عناب با عسل / گلبرگ گل محمّدی / ران مرغ بدون پوست / شیر سرد (گرچه در بعضی افراد مسهل قوی است) ناشتا خوردن، مخصوصا به همراه یک قاشق مرباخوری عسل / آب دوغ خیار (اگر چه در بعضی افراد مسهل قوی است) / آلو بخارا یا آب آلو بخارا / تمر هندی با آب / خاکشیر با آب گرم / سبزی خوردن مخلوط / مخلوط آلو + آلوچه + آلبالوی خشک + تمر هندی / کیوی رسیده (اگر با پوستش بدون پرز آن مصرف شود، مسهل است) / آش تره زراعی یا تره وحشی / قُدومه شیرازی (ضد سرفه و ملین) / خوردن آب سرد عادی قبل از کار (توجه: صبح ناشتا عسل رقیق شده با آب یا آبجوش ولرم یا با شیر سالم تازه گاو میل شود، زیرا اگر صبح ناشتا بهصورت مداوم و دراز مدت آب خورده شود، عوارض سوئی دارد. مانند: سوء مزاجهای گوارشی، دردهای مفصلی، بدرنگی پوست و ضرر برای کبد / اسفرزه
توجه: در صورتی که در مصرف ملینها زیادهروی شود، مسهل میشوند.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات دوشنبه 8 بهمن
از این رو اگر انسان به قول معروف فقط «در جوانی جوانی کند» و برای آینده مادی و معنوی خود برنامه و تلاشی نداشته باشد، طبیعی است که نتواند با خاطری آسوده به آینده امیدوار باشد. خطری که امام صادق(ع) اینطور درباره آن هشدار میدهند:
مقالات شنبه 6 بهمن
۱- روغن کرچک (منع مصرف در مردان جوان، زیرا باعث کاهش اسپرم میشود)
۲- هر هشت ساعت یک خوشه انگور را با هسته آن جویدن و خوردن (منع مصرف در مردان جوان، زیرا هسته انگور باعث کاهش اسپرم میشود)
۳- مربای انجیر یا شربت انجیر (با قند در غیر بیماران دیابتی و با شیره توت در بیماران دیابتی درست شود)
۴- مخلوط یک استکان گلاب + یک قاشق چایخوری پودر گل محمدی + یک قاشق پلو خوری شیره توت، مخلوط و میل شود
۵- مخلوط کاهو با شیره توت (برای افراد دارای کمخونی اسید فولیک)
۶- مخلوط شیره انگور + شیره توت (برای افراد دارای کمخونی فقر آهن)
۷- مخلوط زنیان با مغز گردو (برای افراد بواسیری و همورئیدی)
۸- گیلاس و سبزی خُرفِه
۹- فلوس (هربار سه تا ۱۰ سانتیمتر از مغز آن را تراشیده و در آبجوش ریخته، مخلوط کنید و با عسل یا قند بخورید. برای درمان هر نوع یبوستی مفید است.
۱۰- ظهرها قبل از ناهار: آب دوغ خیار بوتهای
۱۱- روغن زیتون خوراکی مرغوب طبیعی (أرگانیک)
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات دوشنبه 1 بهمن
اطلاع از هر دانشی به حال انسان سودمند نیست. اولا دانستن پارهای از اطلاعات، اصولا به درد انسان نمیخورد. ثانیا بعضی اطلاعات هستند که دانستن آنها جز رنج و آزار، آوردهای برای انسان به همراه نخواهد داشت. لذا بیخبر بودن از آنها بهخودی خود یک نعمت محسوب میشود. از جمله این موارد، «تاریخ مرگ انسان» است!
اگرچه همه ما میدانیم که روزی خواهیم مرد، اما بیخبر بودن ما از تاریخ وقوع این اتفاق، باعث میشود کمتر به آن فکر کنیم، یا حتی گاهی فراموشش کنیم! به همین جهت با امید به بقای بلندمدت خود سر کار میرویم، درس میخوانیم، ازدواج میکنیم، صاحب فرزند میشویم و... تا بتوانیم در ادامه مسیر عمر و زندگی، آینده هرچه بهتری برای خود بسازیم. این در حالی است که اگر بدانیم چند روز یا ماه یا سال تا مرگ فاصله داریم، احساس ناامیدی و نیستی ما را از بسیاری از این امور منصرف خواهد نمود. اگر انسان از تاریخ مرگ خود آگاهی داشت، بیشک رخوت و سستی عجیبی در جامعه حکمفرما میشد و کمتر کسی با علم به موعد هجرت خود، برای بقا میکوشید.
از این رو امام صادق(ع)، این بیاطلاعی ارزشمند را اینطور مورد توجه قرار میدهند: «اينك اى مفضّل! در عدم آگاهى انسان به مدت عمرش انديشه كن. اگر او به عمر كوتاهش پى مىبرد، هيچ لذتى نمىبرد و با علم به مرگ و انتظار آن، زندگى براى او گوارا و شيرين نبود. چنين كسى همانند شخصى است كه مالش نابود شده و يا در شرف نابودى است و احساس فقر و نابودى مال، او را هراسناك كرده. حال آنكه آثار و عواقب ناگوار شناخت پايان عمر به مراتب از آثار نابودى مال بزرگتر و دشوارتر است؛ زيرا كمبود مال جبرانشدنى است و اين امر باعث آرامش نسبى شخص مىگردد. ولى كسى كه به پايانپذيرى عمر يقين و باور داشته باشد، اگر چه عمرش طولانى شود، هيچ اميدى ندارد.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۷۷)
مقالات یکشنبه 30 دی
در این فراز از فرمایش امام صادق(ع) به مفضل بن عمر، حضرت به دانشهای مفیدی که خداوند متعال به انسان اعطا نموده اشاره میفرماید. حضرت این دانشها را به دو دسته اخروی و دنیایی تقسیم مینماید. دانشهای اخروی دانشهایی هستند که به سعادت بشر در سرای آخرت کمک میکنند (که از جمله آنها فطرت حقجو است) و دانشهای دنیوی هم به سعادت در حیات دنیوی:
«اى مفضل! بينديش كه خداوند جلوعلا چه دانشى را به آدمى آموخت و عطا نمود و كدام را به او نداد؟ دانش دين و دنيا را به او ارزانى داشت. در باره دانش دينى، با نشانهها و براهينى كه در ميان آفرينش نهفته شده، معرفت و شناخت آفرينشگر را و شناخت واجباتى چون، رعايت عدالت در ميان مردم، نيكى و احسان به پدر و مادر، اداى امانت، كمك به برادران دينى و... را به او عطا كرد. اين امور همه باعث مىگردند كه انسان مخالف و موافق در سرشت خود را بشناسد و در فطرتش به آن اقرار و اعتراف نمايد.
همچنين دانش دنيا را نيز به او هديه نمود. از جمله اين نوع دانش مىتوان به دانش زراعت و درختكارى، دانش استفاده از زمين، نگاهدارى از گوسفندان و چهارپايان ديگر، جارى كردن و اخراج آبها از دل زمين بر روى آن، شناخت داروهاى شفا بخش بيماریهاى گوناگون، شناخت و بهرهگيرى از معادن مختلف كه از آنها جواهر استخراج مىشود، سوار شدن بر كشتیها، فرورفتن در دل آب، انواع چارهها در شكار حيوانات وحشى، پرندگان و ماهيان، به كارگيرى صنعتها و تجارت و بازرگانى و كسب اشاره كرد. بىشك اگر بخواهيم دانشهاى مفيد دنيوى ديگر را كه به سود انسان است برشماريم، از شماره بيرون است و شرح آنها به درازا مىكشد.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۷۶)
مقالات شنبه 22 دی
به منظور پیشگیری، پرهیز شود از جراحی پایینتنه و ضربه به پایینتنه.
برای معالجه، اگر اسفنکترهای مقعد (عضلات انقباضی که باز و بسته شدن مجاری و منافذ طبیعی بدن را کنترل میکنند) از بین نرفته باشد، این موارد مصرف شود:
۱- خوردن آش غوره یا خود غوره
۲- سنجد (کودک روزی ۵ عدد، بزرگسال روزی ۱۴ عدد)
۳- رب غوره که مؤثرترین مورد است.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات پنجشنبه 20 دی