سخنرانی

خواب و رؤیا و اقسام آن

مبحث رؤیا
1 خواب و رؤیا و اقسام آن
مبحث رؤیا
  • مروری بر مطالب این جلسه:

    معنای لغوی و اصطلاحی رویا چیست؟ و چند بار این لغت در قرآن کریم آمده است؟
    آیا بعد از دیدن خواب و رویا آنرا برای دیگران بازگو کنیم؟
    تفاوت و شباهت های خواب و رویا کدام است؟
    معنای لغوی و اصطلاحی خواب چیست؟
    فواید و خواص خواب برای انسان کدام است؟
    چرا خواب یکی از نشانه های عظمت و قدرت خداوند متعال است؟  
    حقیقت بوجود آمدن خواب چیست؟
    و...

     پاسخ تمامی سوالات فوق را در سخنرانی جدید استاد مرتضی مخملباف،بشنوید.

    تاریخ سخنرانی: 19-04-1395

     

    خلاصه بحث عالم رؤیا و خواب – جلسه 1 

    ابتدا این نکته بیان شد: این بحث هم بحثی مهم به لحاظ اجتماعی است و هم اعتقادی است و همگان از هر آئینی که باشند با آن سر و کار دارند.

    سپس معنای لغوی واژه «رؤیا» و پس از آن واژه های «نَوم» یا «مَنام» که به معنی خواب هستند بیان شد. همچنین آیاتی از قرآن که این واژه ها در آن ها به کار رفته بود بیان گردید.

    اما تفاوت بین واژه رؤیا و نوم (یا منام): هر دو، دو فعل مختلف اند اما رؤیا به معنای چیزی است که انسان در خواب می بیند. فلذا حتماً باید خواب اتفاق بیفتد تا در مرحله بعد رؤیا دیده شود. پس 100% لازمه دیدن رؤیا نوم است.

    در اینجا راجع به اهمیت خواب و اینکه لازمه زندگی انسان و حیوان می باشد صحبت شد و بیان شد که نهایتاً شاید یک هفته بتوان جلوی خواب را گرفت ولی مقاومت بیش از این مقدار منجر به مرگ انسان خواهد شد.

    همچنین بیان شد که تمام انبیا و ائمه و اولیای خدا می خوابیده اند اگرچه ممکن است تفاوت هایی با خواب ما داشته باشد که البته برای انبیا و ائمه (ع) همینطور هم هست.

    در ادامه این مطلب بیان شد که خواب از نشانه های قدرت و تدبیر خداوند است و آیاتی مربوط به همین نکته بررسی گردید و این نتیجه هم گرفته شد که انسان هرچه قدر هم که مقام و منصب بلندی داشته باشد، یا هرچقدر هم که قدرتمند و حتی زورگو هم باشد، در مقابل خواب ضعیف ترین انسان هاست و این به انسان یاد آور می شود که: «ای انسان! خودت را قدرتمند ندان. تو کاره ای نیستی.»

    در ادامه از جلد 19 تفسیر نمونه سه نظریه دانشمندان راجع به چگونگی به وقوع پیوستن خواب بیان گردید که عامل وقوع خواب را یا عامل فیزیکی یا شیمیایی یا عصبی معرفی می کردند. اما مطلبی که راجع به این سه نظریه باید دانست این است که مخاطبین بر هر سه این نظریات ایراداتی گرفته اند که بیان کنندگان نظریات نتوانسته اند پاسخ آن ها را بدهند. علتش هم این است که «خواب به روح انسان مربوط می شود نه به جسم.» خیلی از دانشمندان غیر الهی متوجه این موضوع نشده اند (و چه بسا معتقد به روح هم نبوده اند)، اما آن ها که مسلمان بوده اند، آمده اند تا ببینند خالق خواب راجع به آن چه گفته. فلذا برای فهم رؤیا و خواب باید رفت سراغ خالق آن دو. چرا که هر دو مخلوق خداوند هستند.