سخنرانی

معراج پیامبر اسلام(ص) چگونه به وقوع پیوست؟

  • مروری بر مطالب این جلسه:

    تاریخ سخنرانی: 09-02-1396

     

    جلسه 2 - معراج پیامبر اسلام (ص) چگونه به وقوع پیوست؟

     

    ادامه بررسی واژه های مهم آیه 1 سوره اسراء:

    لِنُریَهُ: لام تعلیل در این کلمه برای بیان علت معراج است که همان «نشان دادن نشانه های خداوند در آسمان ها به آن حضرت» بوده است (هدف معراج).

     

    اما خداوند از این هدف چه نتیجه ای می خواست بگیرد؟

    1- این معراج بزرگ دلیلی بر این باشد که آن حضرت از همه انسان ها حتی بر همه انبیا برتر است. همچنین می فهمیم آن حضرت چه شرافت و محبوبیتی نزد خداوند دارد.

    2- بازگو کردن بعضی از وقایع سفر برای مسلمانان و مشرکین که این مسئله برای مسلمانان باعث ازدیاد ایمانشان و برای کفار باعث ایمان آوردنشان می شد. همچنین اتمام حجتی هم برای کفار بود. ]در اینجا این سؤال پاسخ داده شد که: چرا خداوند حضرت را ابتدا به بیت المقدس برد؟ چرا از همان مسجد الحرام مستقیم حضرت را به آسمان نبرد؟[

    3- توضیح و بیان تصاویر افراد دوزخی و بهشتی در دوزخ و بهشت برزخی، تا مردم با شنیدن ثمرات کارهایشان در برزخ، در اعمال صالح خود راسخ تر شوند و از اعمال ناپسند خود دست بردارند.

    4- اسلام بیان می کند اولین فضانورد پیامبران بوده اند و کسی که توانسته تمام ملکوت را زیر پا بگذارد و به اوج و منتهی الیه آسمان ها برسد، کسی نبوده جز حضرت محمد (ص).

    5- ارائه یک معجزه بزرگ و بی بدیل (که ثمراتش را گفتیم).

     

    سؤال: آیا پیامبر خاتم (ص) فقط همین یک معراج را داشته؟

    پاسخ: خیر، حضرت معراج های دیگری هم داشته ولی بزرگترین آن ها همین معراج بوده است.

     

    نکته: آیه 1 سوره اسراء فقط مرحله اول معراج که حرکت افقی حضرت به سمت مسجد الاقصی بوده را بیان کرده و مرحله دوم که حرکت عمودی از مسجد الاقصی به سمت آسمان ها بوده در سوره نجم مطرح شده.

    زمان معراج: در زمان (سال) معراج اختلاف است ولی عموماً نوشته اند که در هفدهم ماه رمضان اتفاق افتاده.

    مکان معراج: معروفترین قول هایی که در این زمینه رسیده سه مورد است: 1- در خانه خواهر حضرت علی (ع) که حضرت آنجا مهمان بوده 2- کنار کعبه 3- در خانه حضرت خدیجه (س)

     

    ]در اینجا این سؤال کاملاً پاسخ داده شد که: خدایی که می خواهد معجزه وار حضرت را سیر دهد، چه نیازی دارد حضرت را بر مرکب سوار کند؟ خب خود حضرت را بلند می کرد و می برد.[

     

    وسیله و مرکب معراج: مرکب اول حضرت برای معراج موجودی بهشتی به نام «بُراق» بود که موجودی زنده و دارای عقل و درک شعور بوده است که تا نقطه ای از آسمان ها حضرت بر آن سوار بوده و از آنجا به بعد حضرت سوار مرکب دیگری به نام «رَفرَف» می شوند و از جایی به بعد باز مرکب حضرت عوض می شود. ]در اینجا احادیث و توضیحات زیادی راجع به براق و تکریم های جالب و بزرگ خداوند برای حضرت در معراج بیان شد.[

     

    مسیر حرکت حضرت از مسجد الحرام تا بیت المقدس: 1- مدینه 2- طور سینا 3- بیت اللَحم 4- بلقاء 5- مسجد کوفه 6- وادی السلام 7- مسجد الاقصی