معراج – جلسه 9 - مشاهدات پیامبر اکرم (ص) در آسمان دوم (3) – مورخ 31-04-1396
]پس از مرور مطالبی که راجع به زنان گنهکار در جلسه قبل گفته شده بود، در رابطه با «حسادت» مطالب زیر مطرح شد:[
حسادت صفتی است بسیار ناپسند و زشت و معنایش این است که: فردی نعمتی را می بیند که خداوند به کسی داده است، اما دلش نمی خواهد آن فرد آن نعمت را داشته باشد. حال ممکن است دوست داشته باشد آن نعمت به خودش برسد یا نرسد، اما به هر حال می خواهد این نعمت از آن فرد گرفته شود.
حال چند نکته:
1- اگر کسی با دیدن نعمتی که خداوند به کسی داده، در دل نخواست که آن نعمت از او سلب شود، بلکه از خدا خواست که این نعمت را به او هم بدهد، این حسادت نیست و به آن «غبطه» می گویند که عمل ممدوحی نیز هست.
2- حاسد: کسی که حسد می ورزد / محسود: کسی که مورد حسادت است / حسد: چیزی که بین این دو در جریان است
3- درباره حسد دو قول وجود دارد: الف) تمام انسان ها دارای حسد هستند ولی پیامبران و معصومین و اولیای خدا آن را کنترل می کنند و نمی گذارند عملیاتی شود. ب) پیامبران و معصومین صفت حسادت را ندارند ولی بقیه انسان ها دارند ولی باید آن را کنترل یا به غبطه تبدیل کنند.
4- حاسد در واقع سلب نعمت را از محسود می خواهد و اعتراضش به این است که چرا محسود فلان نعمت را دارد و من ندارم؟ پس: حاسد اعتراضش به محسود نیست که چرا این نعمت را داری، بلکه اعتراضش به خداست!
]در ادامه آیات، روایات و تذکراتی درباره حسادت بیان شد. اما در ادامه ماجرای رؤیت زنان گنهکار توسط پیامبر (ص)، به زنی که واسطه زنا بین دو نفر بود نیز اشاره شد و سپس ادامه ماجرای معراج بیان گردید:[
حضرت عده ای را می بیند که چوبی بر سر راهشان بود که هنگام عبور کردن به لباس و بدنشان گیر می کرد و آن ها مجروح و خونی می شدند. جبرئیل به پیامبر (ص) می گوید اینان مردمانی از امت تو هستند که راهزنند. ]در اینجا این توضیح بیان شد که راهزن فقط دزد و خفت گیر نیست، بلکه طبق روایات افرادی از قبیل مغازه داری که جنسش را آنقدر در پیاده رو می چیند که راه مردم را تنگ می کند نیز راهزن است! چند مثال مبتلابه دیگر نیز زده شد. آیه 86 سوره اعراف نیز در همین باره خوانده شد. همچنین راجع به اینکه بعضی ها راهزن دین مردم هستند نیز توضیحاتی بیان گردید.[
پیامبر (ص) سپس عده ای را می بیند که زکات مال خود را نداده بودند و در حالیکه پاره ای خرقه بر عورتشان نهاده بودند، ملائکه به سمت دوزخ می بردندشان.
پس از آن ها عده ای را می بینند که مشغول کشت و زرع بودند و می کاشتند و به سرعت درو می کردند. جبرئیل در معرفی آن ها به پیامبر (ص) می گوید که اینان مجاهدین در راه خدا هستند که حسنات آن ها هفتصد برابر پاداش دارد و آنچه از مال و جان در راه خدا می دهند چندین برابر عوض می گیرند.
]در اینجا بیان شد که مصداق بارز جهاد، جنگیدن در راه خداست مثل رزمندگان دفاع مقدس، مدافعان حرم و...، اما از آیات و روایات متوجه می شویم که جهاد با مال، علم، زبان و... نیز داریم. در رابطه با جهاد چند روایت خوانده شد، اما یکی از آن روایات، حدیث مهمی بود از پیامبر اکرم (ص) در مذمت کسانی که مجاهدان در راه خدا را آزار می دهند که متأسفانه مصداق بارز امروزی آن، افرادی هستند که با بی رحمی تمام راجع به جهاد ارزشمند مدافعان حرم می گویند: «این ها برای پول رفته اند!!» و با این حرف نمک به زخم آن ها و خانواده هایشان می زنند و بیان شد که چنین حرف هایی قطعاً تاوان سخت دنیوی و اخروی برای گویندگان خواهد داشت.[