تاريخ سخنراني: 13-08-1396
بازگشت پیامبر اکرم (ص) از معراج
]در ابتدا آیات سوره نجم که جلسه قبل توضیح داده شده بودند مرور شدند. درباره آیه نهم که پیامبر (ص) با چه چیز به اندازه دو کمان یا کمتر فاصله داشته نیز روایتی از امام سجاد (ع) خوانده شد که حضرت فرموده بودند این فاصله ای بوده که پیامبر (ص) در معراج خود با زمین احساس کرده. پس از این روایت مجموع اقوال وارد شده به این صورت عنوان شد: 1- خداوند خواسته که پیامبرش از نظر معنوی تا این حد به خودش نزدیک باشد. 2- این فاصله، فاصله پیامبر (ص) با منبع صوتی است که خداوند برای تکلم با آن حضرت خلق کرده است. 3- این فاصله، فاصله ای بوده که پیامبر (ص) در معراج هنگام نگاه کردن به سمت زمین بین خودش و زمین احساس کرده که خود این یک معجزه است.[
ادامه آیات:
آیه 10: «فَأَوْحَى إِلَى عَبْدِهِ مَا أَوْحَى» - «پس وحی کرد خدای تعالی به بنده اش (پیامبر (ص)) آنچه را که وحی فرمود»
نکته: مکالمات بین خداوند و پیامبر (ص) در افق اعلی دو بخش بوده. یکی مکالمات کاملاً خصوصی که حضرت آن ها را فقط به کسانی که باید می گفته گفته که این افراد همان جانشینانش هستند. بخش دیگر هم مطالبی است که پیامبر (ص) به عموم مردم گفته است.
آیه 11: «مَا كَذَبَ الْفُؤَادُ مَا رَأَى» - «قلب پیامبر (ص) در آنچه که دید هرگز دروغ نگفت (یعنی قلب و روحش آنچه را که می دید تصدیق می کرد)»
آیه 12: «أَفَتُمَارُونَهُ عَلَى مَا يَرَى» - «آیا با او (پیامبر (ص)) درباره آنچه دیده است مجادله می کنید؟!»
به عبارتی آیه می فرماید: آیا با پیامبر (ص) جدال می کنید تا به خلاف آنچه که دیده است معتقد شود و بگوید «شما راست می گویید. حتما من خیالاتی شده ام»؟!
آیه 13: «وَلَقَدْ رَآهُ نَزْلَةً أُخْرَى» - «به تحقیق جبرئیل یک بار دیگر به صورت اصلیش در برابر رسول خدا (ص) ظاهر شد» (که همانطور که قبلا گفته بودیم، دفعه اول در غار حرا بوده)
آیه 14: «عِنْدَ سِدْرَةِ الْمُنْتَهَى»: یعنی این قضیه که پیامبر (ص) جبرئیل را برای دومین بار به صورت اصلیش دیده، در سدرة المنتهی اتفاق افتاده.
آیه 15: «عِنْدَهَا جَنَّةُ الْمَأْوَى»: آیه آدرس سدرة المنتهی را داده و می فرماید نزدیک سدرة المنتهی جنة المأوی قرار دارد.
آیه 16: «إِذْ يَغْشَى السِّدْرَةَ مَا يَغْشَى» - «در آن هنگام که چیزی (که حسب روایات آن چیز یک نور خیره کننده بود) سدرة المنتهی را پوشانده بود»
آیه 17: «مَا زَاغَ الْبَصَرُ وَمَا طَغَى» - «چشم پیامبر (ص) هرگز منحرف نشد و طغیان ننمود (هرچه دید درست بود)»
آیه 18: «لَقَدْ رَأَى مِنْ آيَاتِ رَبِّهِ الْكُبْرَى» - «تحقیقاً که او (پیامبر (ص)) بعضی از آیات پروردگارش را دید (نه همه آن ها را)»
توجه: عبارت «من آیات ربه» نشان می دهد که خداوند بعضی نشانه هایش را به حضرت نشان داده، نه خودش را. ]در این باره روایتی هم خوانده شد[
ادامه ماجرای معراج:
پیامبر (ص) پس از افق اعلی ابتدا با رفرف و پس از آن با براغ از آسمان ها پایین می آید و معراج حضرت که در فاصله نماز عشا و نماز صبح اتفاق افتاده بود به پایان می رسد. به محض پایان معراج، پیامبر (ص) طبق فرمایش خداوند شروع به بازگو کردن ماجرای معراج برای مردم می کند و در همین لحظات است که آیات 1 تا 18 سوره نجم نازل می شود.
]در ادامه پس از توضیحاتی درباره مقام رفیع حضرت خدیجه (س)، نحوه تعریف کردن ماجرای معراج توسط پیامبر (ص) برای مردم مطرح شد و اینکه حضرت با چه نشانه های جالب و دقیقی حرکت خود از مکه به بیت المقدس و از آنجا به آسمان ها را ثابت کرد نیز بیان گردید.[