شهادت امیرالمؤمنین(ع)
امام المتقین أمیرالمؤمنین(ع) در شب بیست و یکم ماه رمضان مقارن طلوع فجر به شهادت رسید، در حالی که از سن مبارك حضرتش ۶۳ سال گذشته بود.
در بیستم ماه رمضان اثرات سم در پاهای مبارك امیرالمؤمنین(ع) ظاهر شد و پاهای مبارك ورم کرد. شب بیست و یکم اثر زهر بر بدن مبارك حضرت بسیار شد. حضرت فرزندان و اهل بیت خود را جمع کرد و با آنها وداع نمود و وصیتهای خود را فرمود. حضرت پس از بیان وصایای خود به فرزندان، دستوراتی در مورد غسل، کفن، نماز و محل دفن به امام مجتبی(ع) فرمودند و با امام حسین(ع) و حضرت زینب(س) کلماتی از کربلا فرمودند.
بعد از وداع با همگان، دست و پای مبارك را به طرف قبله کشیدند و چشمان مبارك را بستند و بهشت را به قدوم خویش مبارك فرمودند. صدای شیون و گریه از خانه آن حضرت بلند شد. اهل کوفه با خبر شدند و صدای شیون و ناله از تمامی شهر برخواست. سپس مشغول غسل آن حضرت شدند. بعد از غسل و کفن، امام حسن و امام حسین –علیهماالسّلام- تابوت حضرت را بردند و در قبری که سالها پیش حضرت نوح(ع) برای امیر مؤمنان حفر نموده بود بدن مطهر آن حضرت را دفن نمودند و حسب وصیّت آن حضرت، قبر مطهرش را مخفی نمودند تا در زمان هارون بر همگان معلوم شد.
فرزندان آن حضرت از همسران مختلف ۲۸ دختر و پسرند. ۵ نفر آنها اولاد حضرت صدیقه طاهره(س) هستند که عبارتند از امام حسن، امام حسین، زینب کبری، امّ کلثوم و حضرت محسن -علیهمالسّلام- که در دوران حمل در شش ماهگی در ماجرای هجوم به خانه امیرالمؤمنین(ع) به شهادت رسید. حضرت عباس(ع)، جعفر، عثمان و عبداللَّه که در کربلا به شهادت رسیدند نیز مادرشان امّالبنین است و بقیه اولاد حضرت نیز از همسران دیگر هستند.
بیعت با امام مجتبی(ع)
در این روز پس از شهادت امیرالمؤمنین(ع) با امام حسن(ع) بیعت کردند.
قتل ابن ملجم
ابن ملجم در همین روز با یک ضربت شمشیر کشته شد.
📖 منبع: کتاب «تقویم شیعه» (با تلخیص)
عمومی چهارشنبه 23 فروردین 1402
ضربت خوردن امیرالمؤمنین(ع)
در سال چهلم گروهی از خوارج در مکه جمع شدند و بر کشتگان نهروان گریستند. سه نفر از آنان با هم پیمان بستند که در یک شب امیرالمؤمنین(ع)، عمروعاص و معاویه را بکشند. ابن ملجم کشتن امیرالمؤمنین(ع) را بر عهده گرفت و وارد کوفه شد و با کمک قطام بنت اخضر که وی قصد ازدواج با او را داشت و با همدستی شبیب بن بجره و وردان بن مجاله تصمیم خود را عملی کرد. در صبح روز نوزدهم بعد از اذان صبح، امیرالمؤمنین(ع) وارد مسجد و مشغول نماز شد که در حین نماز ابن ملجم -لعنةاللهعلیه- حمله کرد و شمشیر او فرق مبارك آن حضرت را شکافت و محاسن شریفش به خون فرق مبارکش خضاب شد.
📖 منبع: کتاب «تقویم شیعه» (با تلخیص)
عمومی دوشنبه 21 فروردین 1402
مراسم احیای شبهای قدر امسال، چهارشنبه (۳۱ فروردین)، جمعه (۲ اردیبهشت) و یکشنبه (۴ اردیبهشت) بهصورت حضوری و نیز پخش زنده، با رعایت پروتکلهای بهداشتی از ساعت ۲۲:۴۵ تا ۲:۱۵ بامداد برگزار میگردد.
شروع برنامه با تلاوت آیاتی از قرآن کریم، قرائت دعای افتتاح، مناجات امیرالمؤمنین(ع)، زیارت امام حسین(ع)، بیان احکام و مداحی خواهد بود که تا ساعت ۲۴ ادامه مییابد. از ساعت ۲۴ تا ۲:۱۵ نیز برنامه احیا و مناجات با پروردگار مهربان برگزار میشود.
حضور در مراسم فوق با مراعات پوشش، شئونات اسلامی و دستورالعملهای بهداشتی برای عموم خواهران و برادران آزاد میباشد. (برادران در حسینیه و خواهران در طبقات ۲ و ۳ مستقر خواهند شد)
برای بهرهمندی هر چه بیشتر از این مراسم به موارد زیر توجه نمایید:
۱- حتماً قبل از مراسم استراحت کافی داشته تا برای مناجات با نشاط و سرحال باشید.
۲- کسانی که قصد دارند بهصورت حضوری در مراسم شرکت کنند، قبل از ورود به مؤسسه باید حتما موبایل خود را خاموش کنند.
۳- لازم است شرکت کنندگان از آوردن وسایل اضافی مانند ساک دستی و مواردی از این دست، به جهت رعایت مسائل امنیتی خودداری کنند. برادران نیز از همراه داشتن بچههای کوچک جدا خودداری نمایند.
۴- در صورتی که قصد استفاده از مراسم بهصورت پخش زنده دارید، حتماً از یک هندزفری استفاده کنید تا علاوهبر دریافت بهتر صوت، صدای مراسم باعث اذیت افراد دیگر خانواده نشود. همچنین پیشنهاد میشود فضای تاریک و آرامی را برای مناجات انتخاب نمایید تا تمرکز لازم ایجاد شود.
🔹 برای استفاده از پخش زنده مراسم، در ساعت مذکور از طریق لینک های زیر اقدام نمایید:
almiqat.com/live aparat.com/almiqat/live
اعمال شبهای قدر
اعمالی که در هر سه شب مشترک است:
۱- غسل (مقارن غروب آفتاب)
۲- دو رکعت نماز وارد شده است که در هر رکعت بعد از حمد، هفت مرتبه توحید بخواند و بعد از فراغ هفتاد مرتبه اَستَغفُرِاللهَ وَ اَتوبُ اِلَیهِ و در روایتی است که از جای خود برنخیزد تا حق تعالی او و پدر و مادرش را بیامرزد.
۳- قرآن مجید را بگشاید و بگذارد در مقابل خود و بگوید: اَللّهُمَّ اِنّی اَسئَلُِکَ بِکِتابِکَ المُنزَلِ وَ ما فیهِ اسمُکَ الاَکبَرُ و اَسماؤُکَ الحُسنی وَ ما یُخافُ وَ یُرجی اَن تَجعَلَنی مِن عُتَقائِکَ مِنَ النّار. پس هر حاجت که دارد بخواهد.
۴- مصحف شریف را بگیرد و بر سر بگذارد و بگوید: اَللّهمَّ بِحَقِّ هذاالقُرآنِ وَ بِحَقِّ مَن اَرسَلتَه بِه وَ بِحَقِ کُلِّ مومنٍ مَدَحتَه ُ فیهِ وَ بِحَقِّکَ عَلَیهِم فلا اَحَدَ اَعرَفُ بِحَقِّکَ مِنکَ.
ده مرتبه بگوید: بِکَ یا الله
ده مرتبه: بِمُحَمَّدٍ
ده مرتبه: بِعلیٍّ
ده مرتبه: بِفاطِمَةَ
ده مرتبه: بِالحَسَنِ
ده مرتبه: بِالحُسَین ِ
ده مرتبه: بِعلیّ بنِ الحُسین
ده مرتبه: بِمُحَمَّدِ بنِ عَلِیٍّ
ده مرتبه: بِجَعفَر بنِ مُحَمَّدٍ
ده مرتبه: بِموُسی بنِ جَعفَر ٍ
ده مرتبه: بِعلیِّ بنِ مُوسی
ده مرتبه: بِمُحَمَّدِ بنِ عَلِیٍّ
ده مرتبه: بِعَلِیِّ بنِ مُحَمَّدٍ
ده مرتبه: بِالحَسَنِ بنِ عَلِیٍّ
ده مرتبه: بِالحُجَّةِ.
پس از این عمل هر حاجتی كه دارد طلب کند.
۵- زیارت امام حسین(ع) است که در روایت آمده است که چون شب قدر میشود منادی از آسمان هفتم ندا میکند که حق تعالی آمرزید هر کسی را که به زیارت قبر امام حسین(ع) آمده است.
۶- احیا داشتن این شبها. در روایت آمده هر کس احیا کند شب قدر را گناهان او آمرزیده شود هر چند به عدد ستارگان آسمان و سنگینی کوهها و وزن دریاها باشد.
۷- صد رکعت نماز بخواند که فضیلت بسیار دارد، و افضل آنست که در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه توحید بخواند.
۸- این دعا خوانده شود: اَللّهُمَّ اِنّی اَمسَیتُ لَکَ عَبدًا داخِرًا لا اَملِکُ لِنَفسی وَ اَعتَرِفُ...
اعمال مخصوص شب نوزدهم:
۱- صد مرتبه «اَستَغفُرِاللهَ رَبی وَ اَتوبُ اِلَیه»
۲- صد مرتبه «اَللّهُمَّ العَن قَتَلَةَ اَمیرَالمومنینَ»
۳- دعای «یا ذَالَّذی کانَ...» خوانده شود.
۴- دعای «اَللّهَمَّ اجعَل فیما تَقضی وَ...» خوانده شود.
اعمال مخصوص شب بیست و یکم:
فضیلتش زیادتر از شب نوزدهم است و باید اعمال آن شب را از غسل و احیاء و زیارت و نماز هفت قل هو الله و قرآن بر سر گرفتن و صد رکعت نماز و... در این شب به عمل آورد. در روایات تاکید شده در غسل و احیا و جدّ و جهد در عبادت در این شب و شب بیست و سوم.
اعمال مخصوص شب بیست و سوم:
۱ـ تلاوت سوره قدر (هزار مرتبه)، تلاوت سورههای عنکبوت، روم و دخان
۲ـ خواندن دعای «اللهم کن لولیک...»، دعای «اللهم امدد لی...» و سایر ادعیه مخصوص این شب
عمومی چهارشنبه 31 فروردین 1401
تعداد جلسات: ۲۷ جلسه / سخنران: استاد مرتضی مخملباف (لینک)
عناوین جلسات:
- معراج از نظر لغت و اصطلاح / اصالت معراج از دیدگاه قرآن و روایات و اهداف آن
- معراج پیامبر(ص) چگونه به وقوع پیوست؟
- پاسخ به سوءاستفاده کنندگان معراج پیامبر(ص)
- آغاز سفر پیامبر(ص) به مسجدالاقصی و سپس آسمان هفتگانه (۲جلسه)
- ورود پیامبر اکرم(ص) به آسمان دوم
- مشاهدات پیامبر در آسمان دوم (۴جلسه)
- ورود پیامبراکرم(ص) به آسمان سوم و چهارم
- ورود پیامبراکرم(ص) به آسمان پنجم و ششم
- مشاهدات پیامبراکرم(ص) در آسمان هفتم (۴جلسه)
- حضور پیامبراکرم(ص) در سدرة المنتهی
- مشاهدات پیامبراکرم(ص) در سدرة المنتهی
- تعلیم وضو و نماز به پیامبر اسلام(ص) در سدرة المنتهی
- تفسیر آیات ۱ تا ۸ سوره نجم، در ارتباط با معراج پیامبراکرم(ص)
- بازگشت پیامبر اسلام(ص) از معراج
- بیان فضائل امیرالمؤمنین(ع) از جانب پروردگار به پیامبراکرم(ص) در معراج (۴جلسه)
- پاسخ به سؤالات مربوط به مبحث معراج (۲جلسه)
عمومی سهشنبه 30 فروردین 1401
معراج پیامبر اکرم(ص)
معراج پیامبر(ص) پنج سال بعد از بعثت و در چنین روزی واقع شده و آیه ۱ سوره اسراء نیز در همین خصوص است. خداوند متعال حضرت رسول(ص) را در یک شب از مکه معظمه تا مسجد الاقصی و از آنجا به آسمانها تا سدرة المنتهی و عرش اعلی برد و عجائب آفرینش آسمانها را به آن حضرت نمایاند و آن حضرت در بیت المعمور تحت عرش به عبادت حق تعالی قیام فرمود و با انبیا ملاقات نمود.
جنگ بدر
در سال دوم هجرت جنگ بدر به وقوع پیوست. در این جنگ تعداد مسلمانان ۳۱۳ نفر و تعداد کفار ۹۵۰ نفر بود. در این جنگ ابوجهل که از دشمنان سرسخت پیامبر(ص) بود نیز کشته شد.
درگذشت عایشه
در شب ۱۷ ماه رمضان سال ۵۸ هجری قمری، عایشه در مدینه از دنیا رفت. بنا بر قولی وی پس از سر باز زدن از بیعت با یزید، توسط معاویه و با حیلهای به چاهی که کف آن با نیزههای مسموم پوشیده شده بود افتاد و به دست او کشته شد.
📖 منبع: کتاب «تقویم شیعه» (با تلخیص)
عمومی شنبه 19 فروردین 1402
سیزدهم رمضان
آغاز شبهای بیض [یعنی شبهای روشن و تابناک که عبارتاند از: شبهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه] است و در آن سه عمل مستحب است:
- اوّل: غسل کردن
- دوم: خواندن چهار رکعت نماز، در هر رکعت یک بار سوره «حمد» و بیست و پنج بار سوره «توحید».
- سوم: خواندن دو رکعت نماز که در «اعمال شب سیزدهم» رجب و شعبان بیان شد. در هر رکعت پس از سوره «حمد» سورههای «یس» و «تَبارَک المُلک» و «توحید».
چهاردهم رمضان
در شب چهاردهم همان نماز شب سیزدهم خوانده میشود به صورت چهار رکعت با دو سلام (در هر رکعت پس از سوره «حمد» سورههای «یس» و «تَبارَک المُلک» و «توحید»)
پانزدهم رمضان
شب پانزدهم از شبهای پربرکت است و در آن چند عمل مستحب است:
- اوّل: غسل کردن
- دوّم: زیارت امام حسین(ع)
- سوم: خواندن شش رکعت نماز که در هر رکعت پس از سوره «حمد» سورههای «یس» و «تَبارَک المُلک» و «توحید» خوانده میشود.
👈 دعای مجیر
هر كه اين دعا را در «ايام البيض» ماه رمضان بخواند گناهش آمرزيده میشود، هرچند به عدد دانههاى باران و برگهاى درختان و ريگهاى بيابان باشد و خواندن آن براى شفای بيمار و اداى دين و بینيازى و توانگرى و رفع غم و اندوه سودمند است.
عمومی شنبه 4 فروردین
«شیخ صدوق» به سند معتبر، از حضرت رضا (علیه السلام) از پدران بزرگوارش، از حضرت امیرالمؤمنین (علیه السلام) روایت کرده که: روزی رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) برای ما خطبهای خواند و در آن خطبه فرمود: ای مردم، ماه خدا با برکت و رحمت و آمرزش بهسوی شما روی آورده، ماهی که نزد خدا بهترین ماهها و …
عمومی چهارشنبه 2 فروردین 1402
این دعا در کتابهای «بلدالامین» و «مصباح» کفعمی آمده؛ از حضرت سید الساجدین(علیهالسلام)، از پدر ایشان از جدّ بزرگوارش حضرت رسول(صلیاللهعلیهوآله) روایت شده: این دعا را جبرئیل برای آن حضرت در یکی از جنگها فرود آورد، درحالیکه زره سنگینی بر تن آن جناب قرار داشت، به گونهای که سنگینی آن بدن مبارک آن حضرت را به درد آورده بود. جبرئیل عرضه داشت: یا محمّد؛ پروردگارت به تو سلام میرساند و میفرماید: این جوشن [زره] را از تن خود بیرون کن و این دعا را بخوان که برای تو و امّتت موجب ایمنی است. سپس شرحی در فضیلت این دعا ذکر فرموده که اینجا جای بیان همه آن نیست ولی به برخی از آن اشاره میکنم از جمله آنکه: هرکه آن را بر کفنش بنویسد، خدا به احترام آن او را به آتش نمیافکند و هرکه آن را در اول ماه رمضان با نیت خالص و دلی پاک بخواند، حقتعالی بهرهمندی [از خیر دنیا و آخرت] را روزی او میکند و برای وی هفتاد هزار فرشته میآفریند که خدا را تسبیح و تقدیس کنند و ثوابش را برای او قرار دهند.
در ادامه نیز فضیلت زیادی روایت کرده تا آنکه فرمود: هرکه آن را در ماه رمضان «سه بار» بخواند، خدا بدن او را بر آتش جهنم حرام میکند و بهشت را برای او واجب میگرداند و دو فرشته را بر او میگمارد تا او را از گناهان حفظ کنند و در طول زندگی خود در امان خدا باشد؛
و در پایان روایت آمده: امام حسین(علیهالسلام) فرمود: پدرم علی بن ابیطالب به حفظ این دعا وصیت کرد و نیز اینکه آن را بر کفن ایشان بنویسم و به اهل خود بیاموزم و آنان را به خواندنش تشویق کنم.
عمومی سهشنبه 22 اسفند
شيخ كفعمى در حاشيه بلد الامين از سيد بن باقى نقل كرده كه فرموده مستحب است در هر شب ماه رمضان دو ركعت نماز در هر ركعت یک مرتبه سوره حمد و سه مرتبه سوره توحيد و چون سلام داد بگويد: سُبْحَانَ مَنْ هُوَ حَفِيظٌ لاَ يَغْفُلُ، سُبْحَانَ مَنْ هُوَ رَحِيمٌ لاَ يَعْجَلُ، سُبْحَانَ مَنْ هُوَ قَائِمٌ لاَ يَسْهُو، سُبْحَانَ مَنْ هُوَ دَائِمٌ لاَ يَلْهُو
سپس تسبیحات اربعه را هفت مرتبه بگوید (سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَ اللَّهُ أَكْبَرُ)
سپس بگوید: سُبْحَانَكَ سُبْحَانَكَ سُبْحَانَكَ يَا عَظِيمُ اغْفِرْ لِيَ الذَّنْبَ الْعَظِيمَ
سپس بر پیامبر و آل او -علیهمالسلام- ده مرتبه صلوات فرستد. کسی که این دو رکعت نماز را بجا آورد، حق تعالی برای او هفتاد هزار گناه را بیامرزد... (تا آخر خبر)
📖 منبع: مفاتیح الجنان
عمومی سهشنبه 22 اسفند
سیزدهمین سالگرد ارتحال بنیانگذار و مؤسس فقید کانون آموزش قرآن و تجوید میقاتالقرآن، مرحوم استاد حاج محمود مخملباف(ره) را تسلیت عرض نموده، رحمت و مغفرت الهی و علوّ درجات ایشان را از خداوند متعال مسألت مینماییم.
وفات: ۱۳۸۹/۱/۸
آرامگاه: بهشت زهرا(س)، قطعه ۷۳، ردیف ۱۱۱، شماره ۶
شما عزیزان میتوانید در صورت تمایل به مشارکت در طرح ختم قرآن کریم یادبود مرحوم استاد حاج محمود مخملباف(ره)، وارد لینک زیر شده و از قسمت «حزب خوانی» یکی از حزبهای ستارهدار (خوانده نشده) را برای تلاوت انتخاب نمایید:
عمومی سهشنبه 8 فروردین 1402