امام موسی کاظم(ع): خوشا به حال اصلاح کنندگان بین مردم، که آنان همان مقربان روز قیامتاند. (تحف العقول، ص۳۹۳)
بزم ما را باز آمد عالمآرایی دگر/ کز قدومش بزم ما گردیده سینایی دگر
قرنها بگذشته از موسی و شرح رود نیل / آمده اینک به فتح نیل، موسایی دگر
عمومی چهارشنبه 6 تیر
🔹سه شعبه ویژه برادران و سه شعبه ویژه خواهران
🔹 ۱۲ جلسه مرتبط ویژه خواهران و برادران در سطح استان تهران و البرز (یکی از جلسات خواهران در عید غدیر امسال به شعب موسسه اضافه خواهد شد)
🔹 تعداد کادر علمی پرورش یافته شده در کل شعب و جلسات مرتبط مؤسسه: ۴۷۱ نفر (از این تعداد ۳۵۵ نفر در حال تدریس در موسسه میباشند)
🔹 تعداد کل دانشجویان شعب و جلسات مرتبط در سال جاری: ۴۰۴۱ نفر
🔹 تعداد کل کلاسهای برگزار شده با شرایط کرونایی در طول هفته در شعب و جلسات مرتبط: بیش از ۷۰۰ کلاس (با موضوعات تجوید، احکام، ادبیات عرب و اعتقادات اسلامی)
🔹 تعداد کادر اجرایی در کل شعب و جلسات مرتبط: بیش از ۵۵۰ نفر
🔹 برگزاری جلسات سخنرانی روزهای شنبه با موضوعات اعتقادی، اخلاقی، اجتماعی و...
🔹 ارائه خدمات واحد مشاوره به مراجعین در قالب مشاوره تربیت فرزند، همسرداری، مسائل اعتقادی و... بهصورت حضوری و تلفنی
🔹 فعالیت سایت مؤسسه و انتشار اخبار و اطلاعیهها، فایلهای جلسات، پاسخگویی به سوالات و...
🔹 فعالیت مؤسسه در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و در دسترس قرار دادن اخبار و اطلاعیهها، فایلهای جلسات، کلیپهای سخنرانی و...
🔹 برپایی نمایشگاههای فرهنگی
🔹 ارسال محصولات فرهنگی همچون کتاب، سیدی و... به مناطق محروم و متقاضیان در سراسر کشور
🔹 پخش زنده مراسمات و جلسات در کانال آپارت موسسه
عمومی دوشنبه 27 تیر 1401
عید غدیر
در سال دهم هجری قمری در چنین روزی واقعه غدیر خم در بازگشت از حجةالوداع به وقوع پیوست و طی سه روز که کاروان ۱۲۰ هزار نفری حجاج در غدیر خم توقف کردند، پیامبر(ص) علی بن ابیطالب(ع) و یازده امام بعد از او را بهعنوان امامان مردم تا روز قیامت معرفی کردند و از همه آن جمعیت بیعت گرفتند. این عید بزرگترین عید در اسلام است که طی آن به دستور الهی اعلان عمومی به وصایت بلافصل امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب(ع) شده است.
ماجرای غدیر چنین بود که چهار یا پنج روز مانده به آخر ذیالقعده سال ۱۰ هجری قمری، پیامبر(ص) همراه با ۱۲۰هزار نفر از مسلمانان از مدینه برای حج خارج شدند. بعد از انجام اعمال حج، دستور الهی رسید که پیامبر(ص) امر ولایت امیرالمؤمنین(ع) را به مردم تبلیغ نمایند. روز ۱۸ ذیالحجه کاروان در هنگام بازگشت از حج به غدیر خم رسید. جبرئیل نازل شد و آیه ۶۷ سوره مبارکه مائده را آورد که شامل تبلیغ ولایت مولا امیرالمؤمنین(ع) و در امان بودن آن حضرت از شر منافقین بود. هنگام ظهر پیامبر(ص) بعد از نماز جماعت بالای منبری رفت و بعد از بیان کلمات دُرَربار خویش در توحید و صفات کمال حق تعالی و بیان احکامی از حلال و حرام دین خدا، گذشته عرب و زندگی و عقاید آنان و زحماتی که آن حضرت کشیده بود را بیان نمودند؛ سپس فرمودند که بین قرآن و اهلبیت(ع) اتصالی ناگسستنی است و آنها از یکدیگر جدا نمیشوند تا روز قیامت کنار حوض کوثر بر من وارد شوند. سپس قدری از فضایل و مناقب امیرالمؤمنین(ع) را بیان فرمودند و درباره امامت و ولایت آن حضرت و اولادشان تا حضرت مهدی(عج) چند بار تاکید کردند. آن گاه فرمودند بر من وحی شده است: «یا ایها الرسول بلغ ما انزل الیک من ربک...» (آیه۶۷ سوره مائده). جبرئیل از جانب خداوند متعال به من امر کرد که در این مکان به هر سفید و سیاهی از هر قبیله ای اعلام کنم که علی بن ابیطالب وصی و جانشین و امام بعد از من است. او بعد از خدا و رسولش ولی و صاحب شما و اولی بر همه شما از خود شماست. در این باره خداوند بر من آیهای نازل نموده است (آن حضرت اشاره به آیه ۵۵ سوره مائده نمودند «انما ولیکم الله...»). فرمایشات حضرت ادامه مییابد تا اینکه آن حضرت دست امیرالمؤمنین(ع) را میگیرند و بالا میبرند و میفرمایند «...من کنتُ مولاه فهذا علی مولاه...» (هر کس که من مولا و صاحب اختیار او هستم، این علی(ع) مولا و صاحب اختیار اوست). در پایان نیز حضرت فرمودند خبر غدیر را حاضرین به غائبین برسانند. پس از این اتفاق آن حضرت از منبر پایین آمدند و حضار یک به یک با امیرالمؤمنین(ع) بیعت نمودند که سه روز به طول انجامید. بعد از اعلام ولایت در غدیر بود که جبرئیل نازل شد و آیه «الیوم اکملت لکم دینکم...» (آیه ۳ سوره مائده) را آورد.
قتل خلیفه سوم
در این روز در سال ۳۴ هجری قمری عثمان بن عفان بعد از محاصره خانهاش توسط مسلمین در سن ۸۱ یا ۹۰ سالگی به دست مردی از اهل مصر کشته شد.
در پی بیعدالتیها و اقدامات خلیفه سوم در زمان خلافتش، آخرالامر تعداد زیادی از مردم کوفه و مصر و بصره به عنوان اعتراض نزد عثمان آمدند و او چون اوضاع را خطرناک دید، به مردم وعده داد که به درخواست آنها عمل کند و حکام را تعویض و حسن سیره و عدل را پیشه کند، اما هنگامی که معترضین به شهرهای خود باز میگشتند پیک مخصوص عثمان را دیدند که از بیراهه میرود. او را گرفتند و نامهای را پیدا کردند که از طرف عثمان به والی مصر نوشته شده بود و مضمون آن این بود: «به محض آمدن اینها (معترضین) یکی را بکش و دست دیگری را قطع کن...». آنان که این نامه را دیدند همگی برگشتند و افراد زیادی نیز در مسیر به آنها ملحق شده و همراه آنان به مدینه آمدند و حدود ۵۰ روز خانه او را محاصره کردند، تا اینکه معترضین سرانجام به منزل او ریختند و مردی مصری او را کشت.
خلافت ظاهری امیرالمؤمنین(ع)
در روز قتل عثمان در سال ۳۴ هجری قمری، مردم با امیرالمؤمنین(ع) بیعت کردند.
📖 منبع: کتاب «تقویم شیعه» (با تلخیص)
عمومی دوشنبه 27 تیر 1401
پیامبر اکرم(ص): ولایت علی بن ابیطالب(ع)، ولایت خداست، دوست داشتن او عبادت خداست، پیروی کردن او واجب الهی است و دوستان او دوستان خدا و دشمنان او دشمنان خدایند، جنگ با او جنگ با خدا و صلح با او صلح با خدای متعال است. (امالی صدوق، ص۳۲)
امام صادق(ع): عید غدیر، روزی است که رسول خدا(ص) علی(ع) را به عنوان پرچمدار برای مردم برافراشت و فضیلت او را در این روز آشکار کرد و جانشین خود را معرفی کرد. بعد به عنوان سپاسگزاری از خدای بزرگ آن روز را روزه گرفت و آن روز، روز روزهداری و عبادت و طعام دادن و به دیدار برادران دینی رفتن است. آن روز، روز کسب خشنودی خدای مهربان و به خاک مالیدن بینی شیطان است. (وسائل الشیعه، ج۷، ص۳۲۸)
در روز غدیر شادیام افزون است / اندوه و غم و غصه ز دل بیرون است
شکرانهی این عید فرستم صلوت / این سینهام از حب علی، مشحون است
عمومی سهشنبه 5 تیر
همانطور که در مفاتیحالجنان ذکر شده است، جزء اعمال این روز بزرگ، شاد نمودن دل شیعیان امیرالمؤمنین(ع) و توسعه دادن بر اهل و عیال میباشد. لذا شایسته است با دادن هدایایی به اعضای خانواده مثل پدر و مادر، همسر، فرزندان و...، تبریک تلفنی و پیامکی به دوستان و آشنایان و سایر اعمال، این روز شریف را گرامیداشته و از فضایل آن خود را بهرهمند نماییم.
عمومی دوشنبه 4 تیر
در استمرار جلسات قرآنی مرحوم حاج ميرزا حسن مصدقی(ره) و مرحوم سيـد حسن عطّار(ره) كه از سال ۱۳۱۴ ه.ش عهدهدار اداره جلسات آموزش قرآن، درس عروةالوثقی و تعليم احاديث برای ساكنان بازارچههای غلامعلی، عصار، محله نو و صابونپزخانه تهران بودند، در سال ۱۳۴۵ ه.ش اين وظيفه بـه مرحوم استاد حاج محمود مخملباف(ره) محول شد.
عمومی دوشنبه 4 تیر
عمومی شنبه 25 تیر 1401
روز جمعه ۲٤ تیر استاد مرتضی مخملباف مدیر مؤسسه میقاتالقرآن به همراه جناب آقای زرگران معاون آموزشی و جناب آقای نوروزی دبیر هیأت علمی مؤسسه در شعبه سلمان فارسی(ره) حاضر شده و دیداری صمیمانه با معلمین، کادرهای اجرایی و جمعی از دانشجویان داشتند.
این جلسه که در روز میلاد امام علی النقی(ع) برگزار شد با تلاوت از آیات قرآن کریم آغاز گردید و در ادامه جناب استاد مخملباف بحثی در خصوص آن امام همام ایراد نمودند.
مدیر مؤسسه میقاتالقرآن با بیان برشهایی از زندگانی آمیخته با رنج امام هادی(ع) خاطرنشان کرد: اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در طول سالهای حیات مبارک خویش هیچگاه در رفاه و آسایش به سر نبردهاند و تمام فعالیتهای تبلیغی خود را در همان شرایط دشوار به انجام رساندهاند.
وی افزود: با توجه به این منش و عملکرد ائمه طاهرین(ع) باید به آنان تأسی نمود و هیچگاه نباید منتظر بود تا همه ملزومات معیشت و رفاه زندگی تامین شود تا آن وقت به تبلیغ و ترویج معارف دینی بپردازیم.
مدیر مؤسسه میقاتالقرآن با اشاره به بعضی ناکامیهای مشهود کشور در مسائلی از جمله حجاب که نشان از نمایشی بودن بسیاری از مجموعههای مرتبط دارد، گفت: باید پیوسته از اعمال، اقدامات و واژگان نمایشی و بیحاصل پرهیز نمود و به تبعیت از پیامبر اکرم(ص) که حسب آیه شریفه «رب زدنی علما» پیوسته در طلب دانش بودند، هر روز در پی علم و دانش باشیم، اما دانشی که اولا نمایشی نباشد، ثانیا از سرچشمههای واقعی معرفت یعنی قرآن و اهل بیت(ع) گرفته شده باشد و ثالثا استمرار داشته باشد.
در ادامه حضار به بیان سوالات، پیشنهادات و انتقاداتی که از عملکرد مؤسسه در بعضی بخشها داشتند پرداختند و استاد مخملباف پاسخگوی سوالات آنان بود.
پاسخ به سؤالات حاضرین در خصوص فعالیتهای معاونت آموزشی مؤسسه، بخش بعدی این برنامه بود که جناب آقای زرگران پاسخگوی این سری از سؤالات بود.
وی با قبول بعضی سختگیریها در گزینش و تایید مدرسین برای تکیه بر کرسی تدریس در مؤسسه خاطرنشان کرد: با توجه به حساسیت علوم اسلامی، بهویژه علم عقاید که با معتقدات انسان سر و کار دارد و از اهمیت بالایی برخوردار است، امکان هرگونه مسامحه در پذیرش مدرسین چنین علومی وجود ندارد و مدرس باید حتما صلاحیت علمی لازم را داشته باشد، وگرنه خسارات جبرانناپذیری خواهد داشت.
پایانبخش قسمت عمومی این دیدار نیز سخنان مدیر مؤسسه با کادرهای اجرایی شعبه بود که محوریت این سخنان هدف قرار دادن رضای خداوند متعال در کلیه امور اجرایی بود.
استاد مخملباف با اشاره به این نکته که انسان در کاری که برای رضای خدا انجام میدهد، نباید انتظار تقدیر و تشکر و هدیه از دیگران داشته باشد، گفت: عموم مردم افراد تشکر کنندهای نیستند و اگر هم بنا داشته باشند از کسی تشکر کنند، نخواهند توانست حق لطفی که به آنها شده است را ادا کنند، لذا از ابتدا باید قید هر گونه توقعی از مردم را زد و صرفا رضای خدای تعالی را در امور محور قرار داد که این طرز فکر منجر به آسایش خاطر و راحتی انسان نیز خواهد شد.
نشست خصوصی با مسئولین شعبه، بخش پایانی این دیدار بود.
عمومی شنبه 25 تیر 1401
بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند متعال در حدیثی قدسی میفرماید: ولایت علی بن ابیطالب(ع) دژ محکم و حصار نفوذ ناپذیر من است و هر کس در آن وارد شود از آتش دوزخ من در امان است. (معانی الاخبار، ج۱، ص۳۷۱)
پیشاپیش با تبریک فرارسیدن عید سعید غدیر خم، عید ولایت و امامت حضرت امیرالمؤمنین(ع)، به اطلاع میرساند مراسم جشن عید غدیر و گردهمایی خانواده بزرگ کانون آموزش قرآن و تجوید (میقاتالقرآن) بهمناسبت پنجاه و ششمین سالگرد تأسیس این مؤسسه قرآنی، با حضور خواهران و برادران از معلمین، دانشجویان، کادرهای اجرایی و عموم علاقهمندان به شرکت در این جشن بزرگ، روز دوشنبه مورخ ۱۴۰۱/۴/۲۷ از ساعت ۹ تا ۱۲ در حسینیه شعبه مرکزی مؤسسه میقاتالقرآن برگزار میشود.
تلاوت آیاتی از قرآن کریم، تواشیح و سرود، سخنرانی، مداحی، مسابقه حضار و عقد اخوت بخشهایی از این مراسم معنوی خواهد بود.
مراسم بهصورت زنده از طریق لینک زیر در دسترس میباشد:
almiqat.com/live
عمومی جمعه 24 تیر 1401
امام هادی(ع): نعمتها را با برخورد درست، باقی نگه دارید و با شکر نعمتها، اسباب فزونی آنها را فراهم آورید. (استفاده درست از نعمت سبب دوام آن و شکر نعمت سبب فزونی آن است) (بحار الانوار، ج۸۸، ص۳۷۰)
ای دوست بیا که وقت شادی آمد / هم عزت و هم نور الهی آمد
بر خلق خدا رحمت حق نازل شد / فرزند تقی، امام هادی آمد
عمومی جمعه 1 تیر
در ادامه گزارش قبل به اطلاع میرساند در مرحله دوم تحویل وجوهات فدیه و کفاره به نیازمندان که زیر نظر بعضی مراجع عظام صورت گرفت (بخشی از این مبالغ بهصورت واریزی و بخش عمده آن بهصورت حضوری به مؤسسه تحویل داده شده بود)، به جمعی از زلزلهزدگان هرمزگان نفری یک کیسه آرد و در منطقهای که عموم خانهها تخریب و امکان پخت نان با تنور خانگی وجود نداشت، ۵۰ کیسه آرد به یک نانوایی در همان نقطه تحویل داده شد تا با پخت حدود ۱۰۰۰ قرص نان در روز، نانها به مصرف زلزلهزدگان عزیز برسد.
عمومی پنجشنبه 23 تیر 1401
بخشیدن فدک به حضرت زهرا(س)
در سال هفتم هجری قمری در چنین روزی سرزمین فدک به حضرت زهرا(س) بخشیده شد.
در پی نزول آیه ۲۶ سوره اسراء، پیامبر(ص) از جانب خداوند مأمور شد تا سرزمین فدک را به حضرت فاطمه(س) بدهد و آن حضرت نیز چنین کرد. این سرزمین و درآمد حاصل از آن تا زمان درگذشت پیامبر اکرم(ص) در اختیار حضرت زهرا(س) بود، اما پس از رحلت پیامبر(ص) خلفا آن سرزمین و درآمدش را از حضرت زهرا(س) گرفتند و آن حضرت را از حق مسلم خود - که به دستور خداوند به ایشان عطا شده بود - محروم کردند.
🔸 علاقهمندان میتوانند شرح مبسوط این ماجرا را در کتابچه «ماجرای فدک» نوشته واحد تحقیق و پژوهش مؤسسه میقاتالقرآن مطالعه نمایند. (جهت تهیه به واحد کتابخانه شعب مؤسسه مراجعه نمایید)
📖 منبع: کتاب «تقویم شیعه» (با تلخیص)
عمومی پنجشنبه 23 تیر 1401
عید قربان
در این روز حجاج بیتاللَّه الحرام برای رمی جمرات و قربانی کردن در منا به سر میبرند.
شهادت عبداللّه محض و جمعی از آل حسن(ع)
در این روز در سال ۱۴۵ هجری قمری جناب عبداللَّه محض بن حسن مثنی بن امام حسن مجتبی(ع) در سن ۵۷ سالگی همراه با جمعی از برادران و پسر عموهای خود در زندان منصور دوانیقی به شهادت رسیدند. زندان آنان به گونهای بود که روز و شب در آن مشخص نبود. برادران عبداللَّه محض حسن و ابراهیم بودند، مادر این دو بزرگوار فاطمه بنت الحسین(ع) بود. فرزندان عموی عبداللَّه محض، یعقوب، اسحاق، ابوالحسن علی العابد، عباس و عبداللَّه بودند که بعضی از این بزرگواران مثل ابراهیم بن حسن زنده دفن شدند. بعضی دیگر هنگامی که داخل خانه بودند سقف را روی آنها خراب کرده و به شهادت رساندند. مرقد آل حسن(ع) در هاشمیه نزدیک بغداد است، که مشهور به قبور سبعه است.
نماز عید امام رضا(ع) در خراسان
در این روز حضرت ثامن الحجج(ع) به خواهش مأمون، در خراسان برای نماز عید تشریف فرما شدند. مأمون با دیدن ازدحام مردم برای شرکت در نماز به امامت حضرت، دستور داد از نیمه راه باز گردند، چرا که ترسید مردم بر علیه او شورش کنند.
📖 منبع: کتاب «تقویم شیعه» (با تلخیص)
عمومی یکشنبه 19 تیر 1401
امیرالمؤمنین(ع): شنیدم رسول خدا(ص) روز عید قربان خطبه میخواندند و میفرمودند: امروز روز ثج و عج است. ثج، خون قربانی هاست که میریزد. پس نیت هر کس که صادق باشد، اولین قطره خون قربانی او کفاره همه گناهان اوست و عج دعاست. پس به درگاه خداوند دعا کنید، قسم به آن که جان محمد در دست اوست، از اینجا هیچ کس برنمیگردد مگر آمرزیده شود، جز کسی که گناهان کبیره انجام داده و بر آن اصرار ورزد و در دل خود تصمیم بر ترک آن ندارد. (کتاب حج و عمره در قرآن و حدیث، ص۳۶۱)
عید قربان است ای یاران گل افشانی کنید / در منای دل وقوف از حج روحانی کنید
تا نیفتاده است جان در پنجه گرگ هوا / گوسفند نفس را گیرید و قربانی کنید
عمومی یکشنبه 27 خرداد
روز عرفه
شهادت حضرت مسلم و هانی
در شب عرفه سال ۶۰ هجری قمری جناب مسلم بن عقیل(ع) به منزل طوعه رفت و در روز عرفه وی را به همراه هانی بن عروه در کوفه به شهادت رساندند.
در غربت و مظلومیت آن حضرت (که داماد امیرالمؤمنین(ع) نیز بود) همین بس که از پشت بامها دستههای نی را آتش میزدند و بر سر آن حضرت میریختند. همچنین زمانی که چشم ابن زیاد به آن حضرت افتاد زبان به جسارت به امیرالمؤمنین و امام حسین -علیهماالسّلام- و عقیل گشود. در بالای دارالاماره با لب تشنه سر از بدن نازنینش جدا کردند و بدنش را از بالای قصر به پایین انداختند. بعد از شهادت نیز ریسمان به پای مبارکش بسته و پیکر مطهرش را در میان بازار کوفه کشیدند.
روز سد الابواب
در این روز به دستور پیامبر(ص) همه درهای منازل اصحاب به طرف مسجد پیامبر(ص) بسته شد، جز در خانه امیرالمؤمنین(ع) که به دستور الهی آن را نبستند.
📖 منبع: کتاب «تقویم شیعه» (با تلخیص)
عمومی شنبه 18 تیر 1401
1- پس از انتشار لینک آزمون مسابقه (که ساعت ۱۱ صبح روز جمعه 16 دی در سایت و کانالهای مؤسسه منتشر خواهد شد) در کامپیوتر، موبایل یا ... روی آن کلیک کنید و با مرورگر دلخواهتان (ترجیحا گوگل کروم) وارد صفحه آزمون شوید.
2- نام، نام خانوادگی و شماره موبایل خود را در بخشهای مشخص شده وارد نمایید (ثبت این مشخصات الزامیست) و سپس گزینه «Next» یا «بعد» را بزنید.
3- در ادامه سؤالات یک به یک به شما نمایش داده خواهند شد. پس از انتخاب پاسخ مورد نظر، گزینه «Next» یا «بعد» را بزنید تا سوال بعد نمایش داده شود. برای بازگشت به سوال قبل و اصلاح پاسخ هم میتوانید گزینه «Back» یا «قبل» را بزنید.
4- وقتی پاسخ همه سوالات داده شد، حتما روی گزینه «Submit» یا «ارائه» که در پایان آخرین سوال نمایش داده خواهد شد کلیک کنید (قبل از اتمام فرصت آزمون) تا پاسخهای شما ثبت و ارسال شود (در غیر این صورت نمرهای به شما تعلق نخواهد گرفت).
🔺 تذکر ۱: پس از اتمام ساعت آزمون (ساعت ۱۱:30) امکان ثبت و ارسال پاسخها وجود نخواهد داشت، لذا لطفا زمان خود را مدیریت نموده و قبل از اتمام فرصت پاسخهای خود را با زدن گزینه «Submit» یا «ارائه» ارسال کنید.
🔺 تذکر ۲: اگر سوالی را پاسخ ندهید سوال بعد به شما نمایش داده نخواهد شد، لذا با توجه به اینکه این آزمون «نمره منفی ندارد»، اگر پاسخ سؤالی را نمیدانستید، بهصورت تصادفی هم که شده یکی از گزینههای پاسخ را حتما انتخاب کنید.
عمومی جمعه 16 دی 1401