محرم

پرسش پاسخ شرعی

لطفا قبل از ارسال سوال آن را در بین سوالات جستجو نمایید تا از تکرار جلوگیری شود.

باسمه تعالی
پیشنهاد میشود کتابهای زیر را مطالعه نمایید:
1- وسواس: تجربه و درمان وسواس فکری-عملی / جودیت آر راپوپورت، ترجمه ی آذر سید سلیمانی
2- وسواس: پیدایش، رشد و علاج / مصطفی زمانی

باسمه تعالی
1- فرقی که در بعضی از احادیث آمده که اینها در آینده ایجاد خواهند شد و در ظاهر امر، زیر مجموعه ی دین اسلام خواهند بود در طول قرون گذشته و همچنین قرون آینده ایجاد شده و ایجاد خواهند شد. پس نمی توان گفت که همه ی آنها هم اکنون تاسیس شده و به 72 یا 73 فرقه رسیده اند. اما برای نام بردن بعضی از آنها می توان به فرقه های وهابیت، فرقه های مختلف اهل سنت مانند حنبلی، حنفی، مالکی، شافعی، اشعری و نیز فرق زیدیه، اسماعیلیه و امثال اینها را نام برد. البته تاکید می گردد از میان این فرق، فقط یک فرقه، فرقه ی ناجیه می باشد و آن همان است که پیامبر اکرم(ص) بنیانگذار آن بوده و ادامه دهندگان آن اهل بیت آن حضرت و ائمه ی طاهرین- صلوات الله علیهم اجمعین- می باشند و آن فرقه، شیعه ی اثنی عشری می باشد و بقیه ی فرق باطل بوده و اهل دوزخ می باشند.

2- الف) چند مورد است که از قاعده ی ریا استثناست و نه تنها ریا نمی باشد بلکه فضیلت بسیار زیادی هم دارد. یکی از آنها تبلیغ برای اسلام واقعی و مذهب تشیع می باشد. و این در قرآن کریم و روایات گوناگون تصریح شده است. رجوع شود به کتاب "میزان الحکمه" ذیل واژه ی تبلیغ و ذیل واژه ی ریا.
ب) امروزه بهتربن وسیله برای تبلیغ پخش سی دی ها و نوارهای اعتقادی به کسانی است که دسترسی به اینها پیدا نکرده اند و در این مسیر قرار نگرفته اند. احیاء یک نفر از اینها مساوی است با احیاء همه اهالی کره ی زمین. پس بکوشید که آن مقدار که می توانید چنین افرادی را با نوارهای اعتقادی آشنا نموده و آنان را از محتوای آن برخوردار نمایید.

3- البته دروس فقهی هم یکی از نیازهای حوزه های علمیه است لکن متاسفانه همانطور که شما می گویید حوزه های ما کمتر به مسائل اعتقادی می پردازند و این یکی از ضعف های آنها می باشد.

باسمه تعالی
1- مراجع تقلید از نظر فقه شیعه به تعداد کم یا زیاد بودن آنها بستگی ندارد که مثلا اگر از نظر عددی به حدی رسید تا همان جا متوقف شود. بلکه هر کس که به درجه ی اجتهاد برسد و قدرت استنباط حلال و حرام پروردگار را از احادیث و روایات پیدا کند می تواند در مسائل احکامی به رای و نظر خود عمل نماید و اگر احساس کرد که دیگران را نیز می تواند در این زمینه هدایت نماید و محل رجوعی برای دیگران باشد می تواند آراء خود را در کتابی بنام رساله ی عملیه جمع نموده و به سمع و نظر مردم برساند. پس به این صورت همانطور که بیان شد معیار عددی برای مرجعیت وجود ندارد بلکه شرایط محتوایی برای آن موجود است که در رساله های عملیه ذکر شده است.

2- اولا شما از کجا می فرمایید که شیعه خود 72 ملت است. شیعه فقط همان شیعه ی امیرالمومنین(ع) است. اگر کسان دیگری به اسم شیعه عملی را انجام می دهند مشکل خود آنهاست نه مشکل شیعه و مراجع تقلید نیز همه شیعیان امیر المومنین(ع) بوده و ریزه خوار سفره ی اهل بیت عصمت و طهارت- صلوات الله علیهم اجمعین- می باشند. فلذا هیچکدام از آنان با یکدیگر در مسائل اصولی اختلافی ندارند و این در رساله های آنان مشهود است. لکن در مسائل فرعی اختلافاتی در نحوه ی استنباط آنها مشاهده می شود که این هم یک امر طبیعی است. فلذا اگر حرف شما را بپذیریم باید تاکنون اصل شیعه با نظر مراجع هزاران تکه شده باشد. لکن امروز می بینیم مطلب بالعکس است. یعنی مراجع، البته مراجع واقعی خود نگهبانان مذهب تشیع و احکام وارده در این زمینه می باشند.

3- اگر دین آنچنان که شما نیز تصور می کنید آسان است یک روز رساله و نظرات مرجع را کنار بگذارید و خود، حلال و حرام خداوند را از آیات و روایات اخذ نمایید. آنگاه ببینید می توانید چنین کاری را انجام دهید و مخصوصا مسائل مستحدثه(یعنی مسائلی که جدید هستند بوجود آیند مانند نمازخواندن در هواپیما) را پاسخگو باشید.

باسمه تعالی
اولا در روایات فوق تصریح نشده است که هر قیامی قبل از قیام آن حضرت طاغوتی باشد. ثانیا اینکه قیام از طرف اهل بیت نباشد یعنی اینکه ائمه(ع) تا قبل از ظهور قیام نخواهند کرد و قیام نکردن آنان دلیل بر عدم تشکیل حکومت در زمان غیبت کبری و عدم مبارزه با ظلم و جور نمی باشد. ثالثا منظور از حزن و اندوه آنان این است که مسلماً هر مسلمان واقعی و شیعه ای که در این قیام ها به شهادت برسند، آن بزرگواران اندوهناک می شوند و همه ی اینها منافاتی با قیام بر علیه ظالمین و مفسدین در سر تا سر عالم ندارد.

باسمه تعالی
هر زمانی که نماز واجبی بجای می آورید یک نماز قضا نیز بجا آورید و البته لازم نیست نماز قضایتان مانند نماز روزمره ی شما باشد بلکه همین مقدار که واجبات نماز را بجای بیاورید کفایت می کند. و نیز در ماه مبارک رمضان در جاهایی که نماز قضا می خوانند حضور پیدا کنید و هر مقدار که می توانید بصورت جماعت بجای آورید. هر نماز قضا بدون مستحبات آن اگر 4 رکعتی باشد، 2 دقیقه طول می کشد و تصور نمی شود که 2 دقیقه زمان زیادی باشد.

باسمه تعالی
رجعت در دنیا برای مردمان همانند حشر آنان است در قیامت و هیچ فرقی با یکدیگر نمی کند و اصولا اهمیت رجعت نیز به همین مسئله است وگرنه اگر رجعت به معنای روحانی آن بود، یعنی فقط روح انسان رجعت می کرد در واقع کارآیی لازم را نداشت چرا که روح که قابل دیدن نیست و هم اکنون ارواح مؤمنین و مؤمنات گاه گاهی از عالم برزخ نیز به آسمان دنیا می آیند و عملا هیچ گونه ارتباطی بین آنها و مردمان دنیا برقرار نمی شود و از طرف دیگر طبق آیات قرآن کریم و احادیث وارده رجعت به معنای واقعی خود که همانا زنده شدن مردگان هست می باشد. پس رجعت اساسا به معنای زنده شدن مردگان قبل از قیام امام عصر ارواحنا فداء می باشد. البته رجعت برای ائمه نیز هست که تفصیل آن را در سی دی "رجعت" می توانید دنبال نمایید.

باسمه تعالی
در چنین موردی حتماً وسواس را کنار گذاشته و بین خواستگاران خود کسی را که 60 درصد با عقاید و ایده های شما موافقت می کند انتخاب نموده و زودتر سر زندگی روید. در غیر اینصورت خداوند نعمت های خود را از شما باز پس گرفته و در قیامت نیز مورد مؤاخذۀ شدید خواهید بود.
در مورد گرفتن دعا، اگر مورد بالا را به دقت انجام دهید نیازی به این کارها نیست و کسانی که اینکار را نیز انجام داده اند نه به خاطر دعا بلکه با اراده و اختیار خود فردی را انتخاب نموده اند و زندگی تازه ای را شروع کرده اند و دعای دعا نویسان در این زمینه کارآیی نداشته. فقط مسئله ی زمان در بین بوده که این زمان طی شده است و آن هم بواسطه ی سخت گیری های خانم بوده است.

باسمه تعالی
1- در مورد مسائل فقهی این خانم تنها موظف است ظروفی را که با شراب آلوده می شود از ظروف دیگر جدا کرده و در پایان آنها را تطهیر نماید.2- از نظر اعتقادی و اخلاقی این خانم باید با شوهر خود آرام آرام صحبت نموده و او را از خطرات این کار آگاه نماید.3- اگر شوهر سواد دارد، کتب بسیار خوبی در ارتباط با مضرات شراب نوشته شده است که می توان آنها را گرفت و به ایشان داد تا مطالعه نمایند و نیز احادیث بسیار زیبایی در میزان الحکمه درباره شراب نوشته شده است که خواندن اینها برای چنین افرادی مؤثر می باشد.

باسمه تعالی
1- تفاسیر اهل سنت و شیعه در این زمینه بسیار مفید است.
2- کتاب تنزیه الانبیاء سید مرتضی(علم الهدی) مطلوب می باشد.
3- کتاب شب های پیشاور نیز در این زمینه پیشنهاد می گردد که در موارد دیگر نیز بصورت مناظره ای بحث نموده است.
گمان می کنیم برای شما تا این مقدار کافی می باشد.

باسمه تعالی
بهترین کتب در این زمینه تفاسیر اهل سنت می باشد که بعضا به زبان فارسی نیز ترجمه شده است.

باسمه تعالی
از نظر فقهی نگه داشتن این پرندگان گناه نیست و همچنین ماهی ها. لکن نگه داشتن پرندگان از نظر اخلاقی صحیح نیست، چرا که آنها دوست دارند آزاد باشند. اما ماهی ها را چون نمی شود در هر جایی رها کرد نگه داشتن آنها تا زمانی که جای مخصوص آنها مانند آبهای آزاد پیدا نشود، اخلاقا نیز مشکلی ندارد. البته در هر دو صورت از نظر شرعی باید این حیوانات آب و غذای لازم را دریافت کنند در غیر این صورت گناهی نابخشودنی عارض بر صاحبان آنان خواهد بود.

باسمه تعالی
پاسخ 1- باید دانست در هر زمانی متناسب با امکانات آن زمان خداوند تبارک و تعالی برای مجاب کردن مخالفین از معجزاتی متناسب با توانایی های موجود در آن زمان توسط مخالفین استفاده می نماید. مثلا زمانی هست که مردم ارتباطاتی با اجنه و شیاطین برقرار می کردند. خداوند هم معجزاتی مانند تسخیر باد را برای حضرت سلیمان(ع) در نظر گرفته است. یا مانند زمان حضرت موسی(ع) که در مقابل ساحران اژدها شدن عسا را در نظر گرفته است. همینطور در زمانهای دیگر هم برای هر پیغمبری متناسب با آن زمان معجزاتی در نظر گرفته است. پس الان که خبری از ارتباط اجنه با انسانها و استفاده آنها از شیاطین چنانچه در گذشته بود وجود ندارد. فلذا نوع معجزات نیز توسط حضرت مهدی(عج) فرق می کند.
پاسخ 2- اگر منظور از ظهور صغری دیده شدن امام زمان قبل از قیام آن حضرت در فاصله زمانی حدودا سه ماه کمی بیشتر یا کمتر باشد می تواند این معنی درست باشد و اگر به معنای دیگر باشد به هیچ وجه صحیح نیست.
پاسخ 3- خیر. البته ممکن است انسانی بواسطه ی ضعف ایمان و ضعف اراده و ضعف های روحی دیگر تحت تاثیر اعمال شیادانه ی عده ای افراد شیاد قرار گیرد. لکن به معنای سحر شدن اصلا چنین چیزی وجود ندارد.

باسمه تعالی
باید دانست پروردگار محل حوادث واقع نمی شود. یعنی چیزی در او تعالی بوجود نمی آید. در این باره می توانید به جلد 4 بحار الانوار صفحه 66 مراجعه نموده و حدیثی از امام صادق(ع) را مطالعه نمایید. اما مختصرا می گوییم که خوشنودی و ناخوشنودی پروردگار مانند ما مخلوقات نیست که در او تعالی حالتی حادث شود و تغییرش دهد. بلکه رضا و غضب و رحمت و نقمت او تعالی همان اثرهایی است که در اشیاء آفریده است که اگر به دستورش بکار ببریم مورد رحمت و رضای حق تعالی واقع شده ایم و اگر خلاف کنیم مورد سخط و غضبش قرار گرفته ایم. پس رضا و غضب عین ذات پروردگار است و در عین اینکه از کسی خشنود است در همان حال از فرد دیگری نیز ناراحت است. البته بندگان نیز چنین هستند که در حالی که از کسی خشنود هستند از فرد دیگری در همان زمان ناخشنودند. لکن مسئله در اینجا اظهار خشنودی و ناخشنودی است که در بندگان وجود دارد و در آن واحد نمی توانند اظهار خشنودی و ناخشنودی کنند ولی اظهار خشنودی و ناخشنودی پروردگار به ظاهر و ایجاد شدن نیست بلکه به همان صورت است که گفتیم.

باسمه تعالی
اصولا اقوامی که عذاب می شوند اگر در بین آنها کودکانی باشند و یا افرادی که به نوعی در حکم کودک هستند، در اینجا چون خالق اینها پروردگار مهربان می باشد، فلذا قیم و ولی اینها محسوب می شود و چون قیم و ولی شد، هر کاری که اراده بفرماید می تواند عقلا و شرعا انجام دهد. لکن پروردگار متعال در بین چنین اقوامی اگر چنین کودکانی وجود داشته باشند به جبران مرگ زودرس آنها و از بین رفتن آنها در چنین عذاب هایی آنان را از عذاب خود در آخرت نجات بخشیده و با یک امتحان فوری مسیر آنها را برای رفتن به بهشتش هموار می سازد.

باسمه تعالی
بهترین منبع برای مسئله ی غدیرخم مجموعه ی "الغدیر" علامه امینی می باشد و نیز تفسیر المیزان ذیل آیه 6 و 67 سوره مبارکه ی مائده می باشد. همچنین کتابهای "شبهای پیشاور" و "المراجعات" و "احقاق الحق" نیز مفید است.

باسمه تعالی
به شما توصیه می کنیم در اولویت اول فقط دنبال واجبات دین خود باشید که همانا فراگیری اعتقادات پایه ای شماست. متذکر می شویم که حتما سی دی های بحث های اعتقادات، توحید، نبوت، امامت و معاد و نیز بحث های حاشیه ای آنرا که در کلاس های اعتقادات در حال برگزاری است را هم طبق یک برنامه زمانبندی شده استماع نمایید(موارد فوق در سایت در دسترس شماست). قطعا به آنچه که می خواهید می رسید. موفق باشید.

باسمه تعالی
کتاب منتهب الامال کتابی بسیار خوب ولی قدیمی است. از این نظر که الفاظ آن بعضا فارسی قدیم یا عربی است. اگر در زمینه تاریخ اسلام می خواهید مطالعاتی داشته باشید و کتاب روانی در این زمینه به شما معرفی کنیم، به کتاب فروغ ابدیت نوشته آقای سبحانی مراجعه کنید. و نیز فروغ ولایت هم در زمینه جانشینی پیامبر(ص)، کتاب بسیار خوبی است. در زمینه دوازده امام (ع) انتشارات در راه حق کتب خوبی در این زمینه دارد که میتوانید به آنها مراجعه نمایید.

باسمه تعالی
شما میتوانید با پدر این خانم صحبت کرده و او را متقاعد نمایید که دختر ایشان را عقد نموده و به مدت دو سال عقد کرده باقی بمانید تا شما از سربازی بازگشته و کاری برای خود دست و پا کنید. اگر ایشان قبول نکردند کسان دیگری هستند که می توانند جایگزین ایشان گردند. مطمئن باشید پروردگار مهربان حتما به شما کمک خواهد کرد. موفق باشید.

باسمه تعالی
منظور از عدم توانایی در ازدواج همانطور که مرحوم علامه فرموده اند نداشتن نفقه و مهریه و یا اینکه یکی از این دو و یا ناتوانی در اداره ی زندگی به نحوی که کم بیاورد می باشد. در چنین صورتی مرد باید با اتکاء به خداوند متعال دنبال کار و کسب و تلاش و کوشش نیز باشد و هر چه بتواند خود را از حالت فقر خارج نماید. در چنین موقعیتی حتما پروردگار متعال کمک های لازم را خواهد نمود.

باسمه تعالی
کلمه بلی یا بلی(بلا) عربی است. لکن کلمه بله فارسی است که از همان کلمه بلی در عربی نشأت گرفته شده است. در فارسی از واژه های آری و آره و امثال اینها برای جواب مثبت استفاده می شود.