محرم

پرسش پاسخ شرعی

لطفا قبل از ارسال سوال آن را در بین سوالات جستجو نمایید تا از تکرار جلوگیری شود.

باسمه تعالی
در آیه شریفه حضرت عُزَیر(ع) فقط در مورد مدت زمان ماندن در برزخ صحبت می کند آن هم به کنایه. و در مورد کیفیت ماندن در برزخ در آیه شریفه مطلبی بیان نفرموده است. از طرفی دیگر چون بنا نبوده است جناب عُزیر (ع) برای همیشه از دنیا برود و لذا مرگ او یک مرگ موقتی از نظر زمانی، بدون هیچگونه کیفیتی بوده است و صرفا این عمل در پاسخ به درخواست جناب عُزیر(ع) در مورد چگونگی حشر انسانها انجام پذیرفته است نه چیز دیگر. فلذا صحبتی از بهشت یا دوزخ برزخی نیز در آیه شریفه نشده است.
در مورد ما نیز چون مرگ ما مرگ موقتی نخواهد بود، پس از مرگ و ورود به عالم برزخ اگر انسان نیکوکاری باشیم قطعا در بهشت برزخی و اگر خدایی نکرده انسان بدکاری باشیم در دوزخ برزخی جای خواهیم گرفت و قطعا در قیامت کلیه مراحل برزخ بیاد ما خواهد بود و در این زمینه نیز روایات متعددی داریم که در بحارالانوار ذیل موضوع برزخ درباره آن بحث شده است.

روشنفکر دینی از دید قرآن کریم عبارت است از انسانی است که ایمان به خدای واقعی و پیامبر او و "ما انزل الله" داشته و این اعتقاد قلبی خود را همواره به زبان نیز اقرار نماید و به موازات اینها عمل صالح نیز انجام می دهد. با توجه به اینکه "ما انزل الله" عبارت است از آنچه را که پیامبر خاتم(ص) از طرف پروردگار متعال برای بشر آورده است و عمل صالح نیز آن می باشد که قرآن کریم، پیامبر خاتم(ص) و ائمه ی طاهرین آنرا تایید نموده است، چنین فردی از دیدگاه قرآن روشنفکر دینی می باشد.

هیچ اشکالی ندارد فقط دادوستد با فرقه ظاله ی بهائیت حرام است و نیز با کسانی که در ضمن دادوستد هدف خاصی از جمله ضربه زدن به اسلام و تشیع را در نظر داشته باشند.

اصولا موزیک و موسیقی از نظر فقهی بنابر نظر بعضی از فقها مطلقا حرام است و بنابر نظر برخی دیگر از فقها بر 2 دسته ی مطرب و غیر مطرب تقسیم می شود؛ که موسیقی مطرب در هر زمان و مکانی حرام می باشد و موسیقی غیر مطرب نیز بنا به نظر این دسته از فقها اشکالی ندارد. لکن اخلاقا استماع آنها در چنین زمانهایی صحیح نیست. مثل اینکه شما در مجلس ختم کسی موسیقی غمگین پخش نمی کنید.

این مطلب اخلاقا صحیح نیست ولی حرمتی ندارد.

فرض کنید فردی دارای ثروت بسیار بسیار زیادی می باشد و این فرد مثلا ازدواج می نماید و چون با شما فامیل می باشد، شما می خواهید برای او هدیه ای تهیه نموده و به او تقدیم کنید. براستی چه هدیه ای می توانید برای چنین شخصی که از نظر مادی مافوق تصور شماست تهیه کنید؟ ولی بهرحال چون مجبور هستید که به او هدیه ای بدهید چیزی فراهم نموده و با کمال شرمندگی و اظهار خجالت از اینکه این هدیه تاثیری در روند زندگی او ندارد آن را به او تقدیم می نمایید. در اینجا اگرچه هدیه شما هیچ تاثیری برای پیشرفت مادی این شخص ندارد، لکن همین قدر که شما به یاد او بوده اید و وظیفه ی خود دانسته اید که هدیه ای برای او تهیه کنید، این عمل باعث می شود که آن فرد بداند که شما به یاد او بوده و برای او احترام قائل هستید و نیز آن فرد برای شما عزیز است.
دعا برای سلامتی امام زمان(عج) از همین باب می باشد و از طرفی چون یکی از دستورات الهی که از طریق پیامبر (ص) و ائمه طاهرین(ع) به ما داده شده است، دعا برای سلامتی امام زمان (عج) می باشد، لذا به عنوان یک دستور عبادی موظف هستیم این کار را انجام دهیم و این عمل، هم فضیلت برای دعا کننده دارد و هم دعا شونده را ترغیب می نماید که شخص دعا کننده را از دعای خودش فراموش ننماید.
2-معنای "سهّل مخرجک" یعنی اینکه پروردگارا مسیر ظهور آن حضرت را هموار بفرما. چرا که در ظهور آن حضرت دو مطلب قابل توجه می باشد:
1-آنکه قطعا ظهور آن حضرت زمانی دارد که زمان آن را خدای تعالی می داند.
2-ظهور بستگی به عملکرد مردم دارد و خداوند تبارک و تعالی بنابر همین مطلب، زمان ظهور را به نحوی قرار داده است که اگر مردم آن شرایط را سریعتر ایجاد نمودند، با حذف علائم غیر حتمیه آن زمان را جلو خواهد انداخت و اگر چنانچه غیر از این عمل کردند ظهور تا زمان تحقق آن شرایط به تاخیر خواهد افتاد. پس برای تعجیل در فرج و ظهور آن حضرت به چند چیز نیاز می باشد که مهمترین آنها عوامل زیر می باشند:
1- اینکه همواره جهت ظهور آن حضرت دعا کنیم.
2- به موازات دعا کردن، مسیر ظهور آن حضرت را هموار نماییم. یعنی با زبان و قلب خود، براستی خواهان ظهور آن حضرت باشیم. مانند رهبری که سال ها از وطن خود دور بوده و هنگام بازگشت، پیروان او سر از پا نمی شناسند و با دل و جان پذیرای ورود او بوده و اطاعت از آن رهبر را بر خود فرض و واجب بدانند و چنان او را یاری کنند که ایجاد حکومت و رهبری برای وی آسان شود و در مقابله ی با دشمنان هرگز دچار سستی یاران و مشکلات مربوط به آن نشود.

در احکام شرعیه نفرموده اند باید حتما به مهر سجده کرد، بلکه فرموده اند به آنچه که سجده بر آن صحیح می باشد سجده کنید و مهر نمونه ای از همان چیزهاست.

قدرت خداوند متعال بر محالات عقلیه تعلق نمی گیرد. برای روشن شدن مطلب مثالی می زنیم؛
فرض کنید شما بهترین استاد فیزیک را در دنیا می شناسید و ایشان را دعوت می نمایید که به یک تخته سنگی فیزیک تدریس نماید. در اینجا هر چه استاد فیزیک تلاش کند، نمی تواند به آن تخته سنگ چیزی بیاموزد. آیا این از ضعف استاد فیزیک می باشد؟ مسلماً خیر. بلکه ضعف در عدم فراگیری تخته سنگ می باشد. یعنی آن تخته سنگ به هیچ عنوان ظرفیت فراگیری را ندارد و این را محال عقلی گویند.
در مورد پروردگار متعال هم به همین صورت است که خداوند تبارک و تعالی چون خالق است و ماسوای او مخلوق می باشند و لذا مخلوقات ظرفیت چنین چیزی را که شما بیان کرده اید را ندارند.

اگر چنین شخصی به یگانگی خداوند متعال و نبوت پیامبر خاتم (ص) اعتقاد داشته باشد و به اصطلاح فقهی، مسلمان باشد و شهادتین را جاری کرده باشد، رفت و آمد در خانه چنین شخصی اگر چه اعمال عبادی را انجام ندهد اشکالی ندارد. لکن فرموده اند که از وصلت کردن با چنین اشخاصی و نیز معامله کردن با اینها حدالمقدور خودداری شود، اگر چه این امر حرام نیست.

اصولا در قرآن کریم گروه منافقین که به ظاهر مسلمان نیز می باشند و تمام احکام عبادی را نیز بجا می آورند و حتی در بعضی موارد به ظاهر، تعصب دینی بیشتری نیز دارند خطرشان از کفار و مشرکین بیشتر بیان شده است و در جایی می فرماید "إن المنافقین فی الدّرک الأسفل من النّار" (نساء آیه 145).
از ویژگیهای منافقین که قرآن کریم و احادیث بیان می دارند، از جمله ویژگیهای منافقین این است که همواره در مقابل رأی پروردگار و رأی رسولش و نیز رأی امام بر حق، از خود رأیی دارند و هیچگاه خواسته ی خود را فدای خواسته ی خدا و رسول و امام بر حق نمی کنند. به همین منظور در طول تاریخ همواره یا به هیچ عنوان خدا و رسول و امام بر حق را یاری نکرده اند و یا اینکه درمقابل آنها قیام نیز نموده اند و این صفت بسیار خطرناکی است که در منافقین موجود بوده، هست و خواهد بود. در این رابطه کتب زیادی تا کنون نوشته شده و علت های کلی جریان عاشورا در آن ذکر شده و در موسسه میقات القرآن نیز به این مسأله پرداخته شده که شما می توانید به سی دی های شرح و تفسیر زیارت عاشورا مراجعه نموده و در سخنرانی روز شنبه 28 صفر(88/11/24) که انشاء الله رأس ساعت 6 بعد از ظهر در حسینیه ی موسسه تحت عنوان "تحلیلی بر خطبه امام سجاد (ع) در شام" ایراد می گردد حضور بهم رسانده و از نزدیک قسمت هایی دیگر از پاسخ خود را دریافت نمایید.

فعلا در هیچیک از شبکه های ماهواره ای سخنرانیها موجود نیست. بدلیل اینکه در مورد نیت آنها، هیئت علمی موسسه به نتیجه ای نرسیده است.

برای جواب این سوال می توانید به کتاب مهدی موعود که ترجمه مرحوم علی دوانی از جلد 13 بحار الانوار می باشد مراجعه نمایید. لکن بطور خلاصه، دجال فردی است بی دین که مشغول کارهای لهو و لعب می شود و سعی می کند مردم را نیز به طرف خود جلب نماید و هم اکنون نیز به دنیا نیامده است و ظهور امام زمان (عج) را هیچکس تعیین نکرده و تعیین نخواهد کرد چرا که تعیین کننده ی وقت ظهور آن حضرت کذاب و مفتر است.

نمازهای مستحبی قبل از نماز صبح چند نماز می باشد که از جمله آنها نافله ی صبح و نیز نماز شب که خود شامل سه بخش می باشد هستند. که نماز شب، نماز شفع و نماز وتر نام دارند.

متاسفانه حضرت عالی فقط گواهی زمین برای بدکاران را مطالعه نموده اید، لکن در روز قیامت نیکوکاران نیز برای ترفیع درجات خود نیاز به گواهی زمین و زمان و تمام اعمال خیری که در آنروز تجسم عملی پیدا نموده است دارند و این عمل محقق خواهد شد. در این رابطه می توانید به واژه شهود در کتاب میزان الحکمه یا واژه محشر در همان کتاب مراجعه نمایید.

بلافاصله باید از آن فرد جدا شود و در پیشگاه الهی توبه نماید و این توبه باید با شرایط شش گانه که در نهج البلاغه فیض الاسلام صفحه 1291 بیان شده است انجام پذیرد.

بندگان در ارتباط با گرفتن پاداش های خود به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
1- عده ای بدون ایمان داشتن به خدا و رسول بصورتی که یک مسلمان واقعی ایمان دارد کارهای نیک انجام می دهند که خداوند تبارک و تعالی مزدشان را در همین دنیا به آنان بصورت کامل می دهد و لذا دیگر در آخرت از این نظر پاداشی ندارند. مثلا به آنان شهرت جهانی می دهد و ادیسون و امسال آنها جزء همین دسته افراد می باشند مگر اینکه به نحوی در زندگی خود به خدای واقعی و رسولش ایمان آورده باشند.
2- دسته دوم افرادی هستند که به خدا و رسول و به ما انزل الله(آنچه خداوند بواسطه رسولش برای ما نازل کرده) ایمان کامل دارند و کارهای نیک نیز انجام می دهند، اینها پاداشی در دنیا ندارند ولیکن در آخرت پاداش آنان کامل، بلکه به اکمل وجه توسط پروردگار متعال به آنان داده خواهد شد.

بله، بخشی از جواب ارسال نشده بود که اصلاح شد.
نیازی نیست که دختران و مادران ائمه معصومه باشند لکن حضرت صدیقه طاهره (س) طبق احادیث متواتر و متعدد اهل سنت و شیعه و نیز آیات قرآن کریم از جمله آیه تطهیر در سوره مبارکه احزاب آیه 33، آن بزرگوار معصومه هستند. از جمله کتبی که در رابطه با اثبات معصومه بودن آن حضرت می توانید مراجعه کنید کتاب "فاطمة الزهرا" نوشته علامه امینی می باشد. همچنین ذیل آیه تطهیر در تفسسیر المیزان می توانید برای اثبات آن مراجعه نمایید.

متاسفانه سوالتان ناقص ارسال شده. لطفا سوال خود را به تفکیک برای ما ارسال نمایید.
برای سوال اولتان چون آیه بصورت تقصیل بیان شده، تفصیر المیزان مرحوم علامه طباطبایی ره در ذیل همین آیه ، موضوع به تفصیل بیان گردیده که می توانید به آن مراجعه نمایید. در صورتی که قانع نشدید با ما تماس بگیرید.

نیازی نیست که دختران و مادران ائمه معصومه باشند لکن حضرت صدیقه طاهره (س) طبق احادیث متواتر و متعدد اهل سنت و شیعه و نیز آیات قرآن کریم از جمله آیه تطهیر در سوره مبارکه احزاب آیه 33، آن بزرگوار معصومه هستند. از جمله کتبی که در رابطه با اثبات معصومه بودن آن حضرت می توانید مراجعه کنید کتاب "فاطمة الزهرا" نوشته علامه امینی می باشد. همچنین ذیل آیه تطهیر در تفسسیر المیزان می توانید برای اثبات آن مراجعه نمایید.

اولا کلمه گاها اشتباه است. این کلمه نه فارسی و نه عربی است. دیگر این کلمه را بکار نبرید. ثانیا همواره به یاد داشته باشید که احادیث را یا از کتب معتبر اخذ نمایید یعنی بگیرید و یا ازافراد بسیار معتبر و موثق آنها را ثبت نمایید. غیر از این دو حالت به هیچ عنوان از کسی حدیث یا روایتی نقل نکنید.