باسمه تعالی
با عرض معذرت از حضرتعالی به دلیل کثرت سوالات نتوانستیم بلافاصله پاسخ شما را بدهیم. سوالی که مطرح کرده بودید در واقع روایتی از امیرالمؤمنین –ع- در بحارالانوار جلد 89 صفحه 45 می باشد که آن حضرت می فرماید خدای تعالی کلام خود را به سه دسته تقسیم می نماید. " إِنَّ اللَّهَ قَسَّمَ كَلَامَهُ ثَلَاثَةَ أَقْسَامٍ فَجَعَلَ قِسْماً مِنْهُ يَعْرِفُهُ الْعَالِمُ وَ الْجَاهِل ِسْماً لَا يَعْرِفُهُ إِلَّا مَنْ صَفَا ذِهْنُهُ وَ لَطُفَ حِسُّهُ وَ صَحَّ تَمْيِيزُه مِمَّنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ وَ قِسْماً لَا يَعْرِفُهُ إِلَّا اللَّهُ وَ أُمَنَاؤُهُ وَ الرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْم "
قسم اول آیاتی است که چه افراد عالم و چه افراد غیر عالم آن را می فهمند. مثلا "الحمد لله رب العالمین".
قسم دوم آیاتی است که بعضی از مردم که دارای ویژگی های خاصی باشند آن را می فهمند و بعضی دیگر باید حتما در بدست آوردن آن ویژگی ها تلاش کنند تا آنان نیز بفهمند. آن حضرت ویژگی های دسته دوم را چنین بیان کرده است:
1- کسانی که ذهن آنها پاک از آلودگی ها و ناخالصی ها است.
2- دارای درک قوی و گیرندگی خوبی باشند.
3- دارای قدرت استنباط و تحلیل و تشخیص بوده و بتوانند بهترین معنا را برای واژه های آیات الهی از بین لغات پیدا کرده و در جای مناسب با دلیل و قرینه قرار دهند و کسانی که خداوند متعال به آنها انشراح صدر عطا کرده، بواسطه ی تقوایی که پیشه نموده اند و در واقع نور علم را همراه با اکتسابِ آن قلبا نیز دریافت کرده اند.
و قسم سوم فقط خدا و رسولش و راسخان در علم که همان امامان معصوم -علیهم السلام- هستند می باشند و کس دیگری در این قسم سوم با آنها شریک نیست.