گاه والدین میگویند فرزندانشان نسبت به نماز سستی میکنند. مثلا تندتند میخوانند، آخروقت میخوانند، گاهی نمازشان قضا میشود و...
راهکاری که برای این مواقع پیشنهاد میشود، این است که تا حد امکان، مدتی والدین آنها را با میل و علاقه (نه با زور) به مسجد ببرند. زیرا تمام مساجد خانه خدا هستند. دو سه ماه که از حضور شما در مسجد بگذرد، به مرور تحولاتی در خود و همسر و فرزندان مشاهده خواهید نمود. (البته توجه شود برای مسجد صیغه خوانده شده و با نمازخانه فرق دارد). مسجد به مرور حال انسان را عوض میکند.
همچنین پخش کردن صوت اذان (بهویژه اذانهای زیبا) در محیط خانه نیز در این زمینه موثر است.
👈 برگرفته از سخنرانی شب ۲۳ رمضان ۱۴۰۳ (۱۴۰۳/۱/۱۴)
مقالات پنجشنبه 23 فروردین 1403
دو نکته مهم:
۱- باید به خاطر داشت، دین با تحقیق به دست میآید، نه با تقلید از دیگران. همه مراجع هم در رسالههای خود به وجوب تحقیق در اصول دین و حرام بودن تقلید در آن تصریح نمودهاند. آنچه تقلید در آن جایز است، احکام و قوانین دین است، نه اصول اعتقادی آن.
۲- نه مقامات و مسئولین، نه روحانیون و نه حتی مراجع تقلید، هیچکدامشان دین ما را برایمان نیاوردهاند. بلکه کاری که نهایتا مراجع تقلید انجام میدهند، استخراج احکام عبادی (از منابع آن) و بازگو نمودن آنها برای ما است.
وقتی این دو نکته را در نظر داشته باشیم، خواهیم دانست نماز و روزه ما (و به طور کل پایبندیمان به اصل دین و احکام عبادی) ارمغانی نیست که از فلان روحانی و امامجمعه و مقام مسئول گرفته باشیم. به همین خاطر، انحرافاتی که ممکن است دامنگیر این افراد شود، دیگر ما را تحتتاثیر قرار نخواهد داد. چراکه ما دیگر میدانیم دینمان را از آنها نگرفتهایم که بخواهیم به آنها بفروشیم.
👈 برگرفته از سخنرانی شب ۲۱ ماه رمضان توسط جناب استاد مرتضی مخملباف (۱۴۰۳/۱/۱۲)
مقالات سهشنبه 21 فروردین 1403
پرهیز شود از:
خوردن آب داغ و آب سرد تگری و شیرینیجات غیرطبیعی و آبمیوههای شیمیایی و نوشابههای گازدار، مصرف دخانیات و موادّ افیونی و قرصهای روانگردان، شکستن چیزهای سفت و سخت با دندان
انجام شود:
۱ـ یک قطره از عصاره میخک (که مِثل میخهای ریز و قهوهای است) را روی دندان درد گرفته، بگذارید (باید دانست گیاه میخک غیر از گل میخک است)
۲ـ گذاشتن زردچوبه داغ روی دندان درد گرفته موجب تسکین درد است، زیرا اُژِنُول دارد.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «در درمان برخی از مشکلات مربوط به دهان و دندان»
مقالات سهشنبه 21 فروردین 1403
الف) گاه ممکن است با افراد بزرگسالی روبهرو شویم که پس از سالها نماز خواندن، در اثر دیدن مفاسد اقتصادی، رانتخواریها و... دلسرد شده و از نماز دست کشیدهاند.
ب) یا با نوجوانان و جوانانی روبهرو شویم که در اثر القائات افراد حاضر در محیطهایی نظیر مدرسه و دانشگاه (که خود را بهروز و فرهیخته میپندارند!) تصمیم به ترک نماز گرفتهاند و بعضا با افتخار میگویند: من دیگر نماز نمیخوانم!
اما رفتار مناسب هنگام مواجهه با این افراد چیست؟
گروه الف:
باید بدانیم چنین فردی روی دنده لج افتاده و گوش به حرف کسی هم نخواهد داد. لذا ابتدا نباید چیزی به او گفت، بلکه باید مدتی بگذرد و آرامآرام به او نزدیک شد و برایش تفهیم نمود که نماز، ربطی به این ستاد و آن بنیاد ندارد و این لجبازیها گرهی را باز نخواهد کرد. همچنین باید به او فهماند ما نماز و دین را از فلان روحانی و این ستاد و آن بنیاد نگرفتهایم که با انحراف آنها هم بخواهیم از دست بدهیم! ما دین را از قرآن و اهلبیت(ع) گرفتهایم که هیچ نقطه سیاهی در دامان این دو وجود ندارد.
گروه ب:
در مواجهه با این افراد (اگرچه فرزند خودمان باشند) نیز نباید دستپاچه شد، بلکه باید با آرامش به آنها فهماند نزدیک ۷ میلیارد نفر از انسانها نماز نمیخوانند و بینمازی همه آنها کمترین خللی در نظام آفرینش ایجاد نکرده است، بنابراین بینمازی یک جوانِ دیگر، رویدادی خارقالعاده و نگرانکننده بهشمار نمیرود.
توجه به این موارد نیز مفید و راهگشاست:
اولا اگر جوان ما با دلایل نامربوط - مثل مفاسد اقتصادی و انحرافات مسئولین و... که برشمردیم - دست از نماز کشیده، ما نیز باید تسهیلاتی که تا کنون برای او قائل بودیم (مثل غذا پختن، پول تو جیبی دادن و امثالهم) را کاهش دهیم و برای این کار هم مثل خود او دلایل نامربوط بتراشیم و برایش بیان کنیم تا متنبه شود. [مثالهای این کار در جلسه بیان گردید]
ثانیا هرگز فراموش نکنیم، خداوند به عبادت هیچکدام از ما، هیچ نیازی ندارد.
👈 برگرفته از سخنرانی شب ۱۹ رمضان توسط جناب استاد مرتضی مخملباف (۱۴۰۳/۱/۱۰)
همچنین بخوانید: نماز، پلی برای بازگشت
مقالات یکشنبه 19 فروردین 1403
معمولا همه ما وقتی سخن از نعمت به میان میآید، داشتن و دانستن را نعمت میدانیم، در حالی که گاه نداشتن یا ندانستن هم میتواند نعمت بزرگی برای انسان باشد! یکی از چیزهایی که بابت نداشتن آن باید شکرگذار خدای متعال باشیم، فقدان عقل و درک هنگام تولد است. نعمتی که احتمالا تا کنون به فکرمان هم نرسیده است! و امام صادق(ع) با ظرافت هرچه تمامتر ابعاد مختلف این نعمت ارزشمند را اینچنین برای مفضل یادآور میشود:
«اگر نوزاد، فهيم و عاقل به دنيا مىآمد، وقت تولد جهان هستى را انكار مىكرد (حیران و متحیّر میگشت) و هنگامى كه با حيوانات، پرندگان و ديگر موجودات غريب روبهرو مىشد و هر ساعت و هر روز پارهاى از اشكال مختلف و شگفت عالم را كه از پيش نديده بود مىديد، هر آينه عقل و انديشهاش سرگشته و گمراه مىگشت. بدان كه اگر عاقلى را به اسيرى از سرزمينى به سرزمين ديگر ببرند - از ديدن شگفتيهاى نامأنوس - همواره واله و سرگشته است و به خلاف كودكى كه در كودكى اسير شود، به سرعت زبان و آداب [آن سرزمين جديد] را فرا نمىگيرد.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل، ص۴۹، با اندکی تصرف)
مقالات شنبه 18 فروردین 1403
فِي جَنَّاتٍ يَتَسَاءَلُونَ، عَنِ الْمُجْرِمِينَ، مَا سَلَكَكُمْ فِي سَقَرَ، قَالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلِّينَ (سوره مدثر، آیات ۴۰ تا ۴۳)
در این آیات، ترک گفتن نماز - که مهمترین عمل عبادی در اسلام است – از جمله دلایل دوزخی شدن گروهی از جهنمیان عنوان شده است. طبق روایات، بعد از تحصیل اعتقادات و در بین اعمال عبادی، نماز بالاترین و مهمترین جایگاه را دارد.
اگر انسان خدایناکرده سراغ معصیت و نافرمانی خداوند متعال هم میرود، نباید نماز را کنار بگذارد، زیرا مداومت بر نماز قادر است بالاخره روزی تبدیل شود به پلی برای بازگشت و عاملی شود برای کسب توفیق توبه به درگاه خداوند متعال (کما اینکه در طول تاریخ نیز بارها این اتفاق برای افراد مختلف تکرار شده است).
پس باید به خاطر داشت، اگر انسان مسیر بدی را هم در پیش میگیرد، نباید همه پلها (مخصوصا پل نماز) را پشت سر خود خراب کند.
👈 برگرفته از سخنرانی شب ۱۹ ماه رمضان توسط جناب استاد مرتضی مخملباف (۱۴۰۳/۱/۱۰)
مقالات پنجشنبه 16 فروردین 1403
- مسمومیت غذایی پدر در اثر خوردن غذای فاسد، مشروبات الکلی، مصرف مواد مخدر و... میتواند باعث علیل و ناسالم شدن نطفه شود.
- خوردن غذای زیاد و یا نخوردن غذای کامل نیز باعث ضعف نطفه میگردد.
📖 منبع: اعجاز خوراکیها، ص۲۲۳
مقالات دوشنبه 13 فروردین 1403
حضرت صادق(ع) فرمایشات خود به مفضّل را ادامه میدهند تا اینکه این بار مسئله نظم حاکم بر بخشبخش عالم هستی را اینطور مورد اشاره قرار داده و نتیجهگیری میکنند: «اگر چنين تدبير و حكمتى زاييده اهمال و رها بودن امور به حال خود بود، مىبايست از تقدير و هدفمندى نيز اختلال و ناهماهنگى برخيزد! زيرا اين دو ضدّ اهمالاند (و بايد نتيجه آنها نيز با نتايج اهمال همسان نباشد). بىشك چنين سخنى ناشايست و ناصواب و نشانه ناآگاهى و كممايگى گوينده آن است؛ چه هيچگاه در اثر اهمال و بىتدبيرى، درستى و صواب پديد نمىآيد و تضاد نيز نظم و هماهنگى را در پى ندارد. «خداوند چه بسيار منزه و والاتر از گفته ملحدان است (اسراء/۴۳)». (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۴۹)
حضرت در این عبارت، بهزیبایی منطق پوچ منکران خالق هستی را که مدعیاند نظام آفرینش، بدون ناظم و آفریننده پدید آمده است را محکوم نموده و بیپایگی آن را گوشزد میفرماید. بهراستی چگونه ممکن است اینهمه نظم مدبرانه را در جایجای عالم هستی دید و سرانجام نتیجه گرفت این نظم، ناظمی نداشته؟!
مقالات شنبه 11 فروردین 1403
برنج مانند گندم از دو قسمت تشکیل شده است: قسمت خارجی (چلتوک) و قسمت داخی (مواد نشاستهای).
- قسمت خارجی برنج برخلاف قسمت داخلی آن دارای مقدار زیادی ویتامین B میباشد، لذا خوردن هر دو قسمت برنج توصیه میشود.
- بهتر است برنج سفید کرده به دلیل نداشتن ویتامین به روش آبکش، و برنج با چلتوک به صورت کته طبخ گردد تا ویتامینهای آن حفظ شود.
📖 منبع: اعجاز خوراکیها، ص۲۲۰
مقالات دوشنبه 6 فروردین 1403
- دارای املاح زیادی میباشد
- دارای گوگرد، فسفر، کلسیم، منیزیم و مقدار زیادی آهن است
- ویتامینهای A و انواع ویتامینهای B و کمی ویتامین C دارد
- خوردن خرما با ماست مفید و مغذی است
📖 منبع: اعجاز خوراکیها، ص۲۱۹
مقالات سهشنبه 29 اسفند 1402
امام صادق(ع) پس از مسئله بلوغ، رویش مو در صورت مردان را به مفضل یادآور شده و میفرماید: «پس اگر مرد است (پس از بلوغ) مو به روى او مىروياند كه علامت مردان و موجب عزت ايشان است كه به آن از حد طفلان و شباهت زنان بيرون مىرود. و اگر زن باشد رويش را از مو پاك مىنمايد تا حسن و نضارت و طراوتش باقى ماند و موجب ميل مردان به سوى او گردد و به اين جهت نسل انسان منقرض نگردد و نوع ايشان محفوظ باشد.»
حضرت بعد از برشمردن مواردی که تا اینجا به آنها اشاره شد، فایده هر یک از مراحل گذشته در فرآیند رشد نوزاد را اینطور بیان میدارند: «عبرت گير اى مفضل! در اين انواع تدبير كه عليم قدير در اين احوال مختلفه براى ايشان به عمل مىآورد، آيا ممكن است كه اينها بىمدبّرى به عمل آيد؟ اگر خون در رحم به جنين نمىرسيد خشك مىشد مانند گياهى كه از بىآبى خشك شود. و اگر در هنگام كمال او درد زائيدن او را از رحم تنگ بيرون نمىكرد، هميشه در رحم مانند زنده كه در گور باشد، مىماند. و اگر بعد از ولادت، شير از براى او به هم نمىرسيد، يا از گرسنگى ميمرد، يا غذائى مىخورد كه ملايم بدن او نباشد و بدنش به آن اصلاح نيابد. و اگر هنگام احتياج به غذاى غليظ، دندان براى او نمىروئيد، خائیدن (جویدن) غذا او را ممكن نبود و فرو بردن او را دشوار بود و اگر آن شير هميشه غذاى او مىبود، بدنش محكم نمىشد و اعمال شاقه از او به عمل نمىآمد. و ايضا بايست مادر هميشه مشغول تربيت او باشد و از تربيت ساير اولاد بازماند.»
توحید مفضل (ترجمه علامه مجلسی(ره))، ص۶۰
مقالات سهشنبه 29 اسفند 1402
- ازدیاد کننده شیر
- ضد کمخونی
- دارای ویتامینهای B ،A و C
- سرشار از فسفر و آهن
- حاوی کلسیم
📖 منبع: اعجاز خوراکیها، ص۲۱۹
مقالات پنجشنبه 24 اسفند 1402
امام صادق(ع) بعد از مسئله شیر خوردن نوزاد، در ادامه به رویش دندانها اشاره نموده و میفرماید: «آنگاه كه (نوزاد) حركت كرد و محتاج شد به غذایى كه در آن صلابتى باشد تا بدنش محكم شود و اعضايش قوت گيرد، مىروياند از براى او دندانهای آسياى خردكننده تا غذا را بجود و برایش نرم شود و بلعیدن غذا برایش آسان گردد. پيوسته حالش اينگونه است تا آنگاه كه پاى در بلوغ نهد.» (توحید مفضل، ص۴۹)
هر بار که صفحات آفرینش انسان را ورق میزنیم و در پیدایش او تفکر و تعمّق میکنیم، بیشتر به این موضوع پی میبریم که خلقت انسان، سرشار از تدبیر و مهندسی است! به وضوح میبینیم خدای حکیم، چگونه برای لحظهلحظه زندگی بشر، تدبیر و برنامهریزی نموده است. آنگاه که به غذا مقوی و هضم و بلع آن نیاز دارد، دندانش میدهد. آنگاه که جویدن برایش مقدور نیست، شیر برایش میفرستد. و هنگامی هم که در رحم است و قادر به بلع نیست، مجرایی به شکمش گشوده و با خون تغذیهاش مینماید!
آری، پروردگار مهربان هیچکجا آفریده نحیف خود را معطل و بیبرنامه رها ننموده است؛ و همه این تدابیر برای آن است که او از رشد و نمو لازم برخوردار شده و چون دارای هیکل و هیبتی شد، مهیای اجرای ماموریت خود در روی کره زمین شود. ماموریتی که احتمالا غیر از خوردن و آشامیدن است...
مقالات یکشنبه 20 اسفند 1402
امام صادق(ع)، این بار طریقه شیر خوردن نوزاد را برای مفضل مورد اشاره قرار میدهد. اینکه نوزاد پس از تولد زبان از دهان بیرون آورده و لبها را در طلب شیر میجنباند تا اینکه مادر او را شیر میدهد و مادامی كه اعضا و جوارح او نرم و ظریف است، به این شیر تغذیه میشود. (توحید مفضل، ص۴۸)
جالب اینجاست، نوزادی که بهتازگی پا به دنیای بیرون از رحم گذاشته، بدون آنکه تا کنون چیزی خورده باشد و بدون آنکه حتی خوردن و آشامیدن کسی را دیده باشد، بهخوبی آگاه است که از امروز باید لب و دهان خود را در جستوجوی غذا به حرکت درآورد و چون مادر او را شیر داد، باید بهوسیله مکش غذای خود را دریافت کند!
اینجا سوالی پیش میآید که قابل تامل است و امیر مؤمنان علی(ع) نیز در خطبه ۱۶۲ نهجالبلاغه به آن سوال اشاره نموده و آن سوال این است: چه کسی هنگام گرفتن شیر، مکیدن به او آموخته؟! او از کجا میداند در این لحظه باید چنین کند؟!
جالب است؛ پیدایش جنین، نمو آن در رحم مادر، تغذیه او از خون و سپس شیر و طریقه خوردن شیر، همه و همه یکپارچه وجود خالق و هدایتگری را فریاد میزنند که گاه همین طفل عاجز و نحیف پس از رشد و بلوغ و جوانی، لب به انکار او میگشاید و سوال میکند: اگر من خالقی داشتهام پس کو نشانههای او؟!! و خداوند نیز در آیه ۴ سوره جاثیه، آفرینش همین بنده مغرور را نشانهای از نشانههای خود معرفی نموده و میفرماید: وَفِی خَلْقِكُمْ وَمَا يَبُثُّ مِنْ دَابَّةٍ آيَاتٌ لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ (و در آفرينش شما، و جنبندگانی كه در سراسر زمين منتشر ساخته، نشانههایی است برای جمعيتی كه اهل يقينند)
مقالات شنبه 12 اسفند 1402
- استفاده از خلال دندان بعداز غذا
- سه بار مسواک زدن در شبانهروز (صبح، ظهر، شب)، یک بار با خمیر دندان، یک بار با محلول آبنمک یا آبسرکه و یک بار با مسواک خالی
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «در درمان برخی از مشکلات مربوط به دهان و دندان»
مقالات سهشنبه 8 اسفند 1402
چنانچه قبلا بیان شد، تغذیه جنین از مواد غذایی موجود در خون مادر ادامه مییابد تا زمانی که بدن نحیف او، آمادگی و مقاومت لازم جهت حضور در دنیای بیرون از رحم را پیدا کند. حال به ادامه فرمایش امام صادق(ع) میپردازیم که به تدبیر خداوند متعال برای تغذیه جنین بعد از تولد اشاره مینماید:
«چون متولد گشت، همان خونى كه غذايش بود، اينك با رنگ و بويى جز آنچه بود و در شكل غذايى ديگر، از پستان مادر سرازير مىشود. اين غذا براى نوزاد سازگارتر از خون است، پس در موقع نیاز به سراغش میآید.» (توحید مفضل، ص۴۸)
آری، آنچه از مواد غذایی که تا پیش از تولد نوزاد از طریق خون مادر به بدنش میرسیده، اکنون پس از تولد، این بار با رنگی جدید، طعمی خوش و بویی مطبوع برای نوزاد تدارک دیده میشود. زیرا مجرایی که نوزاد پیش از این و در شکم مادر از آن تغذیه مینمود (بند ناف) اکنون منقطع گردیده است و از این پس دهان او مجرای دریافت مواد غذایی شده است و چون خون مادهای نیست که با این مجرا سازگاری داشته باشد، خداوند حکیم مواد غذایی درون خون را این بار در قالبی جدید به نام «شیر» به مصرف آفریده جدید خود میرساند.
و چقدر همه چیز سر جای خود است! در رحم، شیری در کار نیست و پس از تولد هم، خونی. چون اگر این دو جابهجا میشدند، دیگر هیچیک به کار نمیآمدند...
مقالات شنبه 5 اسفند 1402
بعضی مواردی که میتوانند برای برطرف شدن تبخال مثمر ثمر باشند عبارتاند از:
- روزی چندبار اشک مو (شیره درخت انگور) به محل تبخال مالیدن، دوره زمانی تبخال را کوتاه میکند
ـ شب قبل از خواب پنبه آغشته به سرکه طبیعی سیب را روی محل تبخال گذاشتن
ـ فقط یک بار در هفته اول، خوردن دمکرده مورد و نیز گذاشتن آن روی محل تبخال
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «در درمان برخی از مشکلات مربوط به دهان و دندان»
مقالات دوشنبه 30 بهمن 1402
امام صادق(ع) پس از اشاره کلی به نظم و امکانات گرد آمده در عالم توسط خالق هستی، خلقت جنین و تغذیه و تکامل آن در مراحل رشد را به مفضل یادآور شده و میفرمایند:
«ابتدا مىكنم اى مفضّل به ياد كردن خلقت انسان، پس عبرتگير از آن. اول عبرتها تدبيرى است كه حق تعالى در جنين مىفرمايد در رحم در حالى كه او محجوب است در سه ظلمت: تاريكى شكم، تاريكى رحم و تاريكى بچهدان. در هنگامى كه او را چاره نيست در طلب غذایى و نه در دفع اذيتى و بلایى، و نه در جلب منفعتى، و نه در دفع مضرّتى. پس جارى مىشود به سوى او از خون حيض آن مقدار كه غذاى او شود، چنانچه آب غذا مىباشد براى نباتات (گیاهان).» (توحید مفضل، ترجمه علامه مجلسی(ره)، ص۵۸)
وقتی جنینی در رحم مادر پدید میآید، یک موجود زنده است و اگرچه هنوز دستگاه و اندام لازم برای خوردن و آشامیدن را ندارد، اما به هر حال او نیز همانند همه موجودات زنده برای ادامه حیات و رشد نیاز به مواد غذایی دارد. اما چگونه میتوان به او غذا داد؟! او در پس لایههای پوست و گوشت مادر خود محبوس است و در اوج ناتوانی است! علاوهبر این، نه دندانی برای جویدن دارد و نه دستگاهی برای بلع!
در اینجا تدبیر حکیمانه خالق توانا را میبینیم که تمام مواد غذایی مورد نیاز جنین را در این مقطع از زندگی بهوسیله مایعی سرخرنگ به نام «خون» از مادر به جنین میرساند! بیآنکه جنین و حتی مادر در جریان فرآیند قرار بگیرند!!
مقالات شنبه 28 بهمن 1402
بعضی علل ایجاد کننده بوی بد دهان:
- وجود دندانعقل نیمه نهفته در لثه
ـ فشاردادن دندانها روی هم، که سبب کمترشّحی بُزاق دهان میشود
ـ ناراحتیهای معده
ـ زبانِ شیاردار
- عفونتهای قارچی
ـ لوزههای بزرگ، تورّم لوزهها، عفونت لوزهها، لوزۀ سوم
ـ وجود خِلط زیاد
- بیماریهای قلبی
ـ بیماریهای متابولیکی مانند: قندخون بالا، چربی مضرّ خون بالا، اورۀ خون بالا
ـ بیماری یبوست و بواسیر
ـ پیلۀ لثۀ دندان و آبسۀ لثة دندان
ـ عدم خِلالِ دندان یا نَخِ دندان بعد از غذا
ـ عدم مسواک زدن یا مسواک زدن نامرتّب (بهویژه قبل از خواب یا در سحرها)
ـ داشتن دندان مصنوعی
ـ کمکاری کلیهها، یا نگهداری ادرار
ـ آب نخوردن یا بسیار کم خوردن آب
ـ تَعریق زیاد، یا زیاد صحبت نمودن (مثل اساتید، معلّمان، سخنرانان، قاریان و...)
ـ وجود مشکلات ادراری (برگشت ادرار در اثر عواملی چون عفونت ادراری یا سنگ در مجرا یا تورّم پروستات و التهاب پروستات
- و...
عوامل ضدّ بوی بد دهان:
چای دارچین، سیب، کندر، خرمای خشک بَرنیّ در شب و ناشتا خوردن. همچنین جویدن مغز گردو، جویدن ریحان، جویدن سیب با پوست، هل و کاهو (بدون سُس) به همراه غذا
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «در درمان برخی از مشکلات مربوط به دهان و دندان»
مقالات سهشنبه 24 بهمن 1402
امام صادق(ع) در ادامه اشاره به تدبیر خداوند در فرآیند تغذیه جنین در رحم مادر، به مفضل بن عمر میفرمایند: «و پيوسته اين غذا (مواد غذایی موجود در خون مادر) به او مىرسد تا خلتقش تمام مىشود و بدنش مستحكم مىشود، و پوستش قوت سازگاری با هوا را مییابد، و از سردى و گرمى متضرّر نشود، و ديدهاش تاب ديدن روشنایى به هم رساند. چون چنين شد مادرش را درد زایيدن از جا بر مىآورد و او را بىتاب مىكند تا از او متولد مىشود.» (توحید مفضل، ترجمه علامه مجلسی(ره)، ص۵۸)
چنانچه امام صادق(ع) فرمودند، فرآیند تغذیه جنین ادامه مییابد تا زمانی که جثه جنین به رشد کافی و آمادگی لازم برای تماس با دنیای بیرون از رحم برسد. در این هنگام مادر که از حال و روز فرزند درون شکم خود و استحکام اعضا و جوارح او خبری ندارد، به لطف دردی که او را پدید میآید، باری که نه ماه تمام با خود حمل نموده بر زمین گذاشته و فرزند دلبند خود را با دنیایی که تا نه ماه پیش، اثری از او در آن دنیا نبوده روبهرو مینماید.
مقالات دوشنبه 23 بهمن 1402