- خوردن آب زردک (هویج زرد) در صبح ناشتا
- خوردن آویشن به همراه نمک، قبل و بعد از غذا
- چکاندن قطرهای از جوشانده برگ بارهنگ در ساک چشم (داخل پلک پایین)
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «درمان تعدادی از بیماریهای چشم»
مقالات سهشنبه 13 شهریور 1403
داستانی از کتاب امثال دهخدا:
پسری در خردسالی تخممرغی دزدید و به خانه آورد. مادرش بهجای تنبیه، او را ستود! پسر این کار دزدی تخممرغ و مرغ و... را ادامه داد تا ایتکه رشد کرد و مردی شد و این بار شتری دزدید! ماموران حاکم او را گرفتند و قاضی امر به کشتن او کرد. پسر هنگام اعدام به مأمور اجرای حکم التماس کرد تا با مادرش دیداری داشته باشد تا آخرین وداع را بهجای آورد. وقتی مادرش را آوردند، به او گفت: مادر! تو مقصری؛ چراکه اگر آنروز که تخممرغ را دزدیدم تشویقم نمیکردی، امروز شتری نمیدزدیدم...
امام سجاد(ع): وَ أَمَّا حَقُّ وَلَدِكَ فَأَنْ تَعْلَمَ أَنَّهُ مِنْكَ وَ مُضَافٌ إِلَيْكَ فِي عَاجِلِ الدُّنْيَا بِخَيْرِهِ وَ شَرِّهِ وَ أَنَّكَ مَسْئُولٌ عَمَّا وُلِّيتَهُ مِنْ حُسْنِ الْأَدَبِ وَ الدَّلَالَةِ عَلَى رَبِّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ الْمَعُونَةِ عَلَى طَاعَتِهِ فَاعْمَلْ فِي أَمْرِهِ عَمَلَ مَنْ يَعْلَمُ أَنَّهُ مُثَابٌ عَلَى الْإِحْسَانِ إِلَيْهِ مُعَاقَبٌ عَلَى الْإِسَاءَةِ إِلَيْهِ (من لایحضره الفقیه، ج۲، ص۶۲۲)
و امّا حقّ فرزندت اين است كه بدانى او از توست و با خوب و بدش در دنيا منتسب به توست و بىگمان تو درباره آنچه بر عهدهات است از خوب تربيت كردن او و او را به سوى خداوند عز و جل راهنمايى كردن و به فرمانبردارى از او (خداوند) يارى كردن، مسئولى. پس در كار او همانند كسى عمل كن كه مىداند براى نيكى كردن به او پاداش مىگيرد و بر بدى كردن به او مجازات مىشود.
مقالات یکشنبه 11 شهریور 1403
انسان هر روز در حال غذا خوردن است و گاه هم که چیزی نمیخورد، بزاق دهان خود را باید ببلعد. بنابراین پیوسته انسان در معرض خطر سقوط آب و مواد غذایی به درون نای و ریه است. اتفاقی به آن «پریدن غذا در گلو» میگوییم و میتواند موجب خفگی شود. اما چیزی که باعث میشود انسان در طول سالیان دراز عمر از این خطر دائمی در امان بماند، عضو کوچکی است به نام «اپیگلوت». این عضو کوچک که در گلو قرار دارد، با مکانیزمی که خداوند برای آن درنظر گرفته است، هوا را به نای و غذا را به مری هدایت میکند و به همین سادگی، هر روز انسان را از مرگ نجات میدهد!
این عضو همان درپوشی است که امام صادق(ع) در فرمایش خود به مفضل از آن یاد کرده و همچون پزشکی که اشراف علمی به عملکرد اعضا و دستگاههای بدن دارد، درباره آن و اعضای مجاور آن چنین میفرماید:
«چه كسى دو مجرا در گلو آفريد، يكى براى خروج صدا كه همان ناى متصل به ريه است و ديگرى مرى، محل عبور غذا كه به معده ختم مىشود؟ و چه كسى در گلو در پوشى آفريد تا غذا به ريه نرسد و آدمى را هلاك نگرداند؟ و چه كسى ريه را وسيله خنكى قلب قرار داد تا با كار هميشگى و پيوستهاش حرارتى در قلب گرد نيايد و به هلاكت شخص نينجامد؟» (شگفتیهای آفرینش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحید مفضل)، ص۶۱)
مقالات شنبه 10 شهریور 1403
- گرد و خاک، غبار گچ، سیمان، آهک، خاک گچ
- استفاده غیرمحتاطانه از تلویزیون، موبایل، کامپیوتر
- نور شدید خورشید یا لامپ و پرژکتور
- قند، شکر، شیرینیجات قنادیها
- چربی زیاد
- دود، سیگار و مواد مخدر ، دود ماشین (مخصوصا دود گازوئیل)، دود ناشی از سوختن روغن
- مواد سفیدکننده مانند: تیزاب، وایتکس و اسپریهای تمیزکننده
- بیماریهای فشار خون، چربی خون، قند خون، اوره خون و کراتین خون
- مصرف سدیم زیاد مانند نمک زیاد
- رنگها و وسایل شیمیایی آرایشی
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «درمان تعدادی از بیماریهای چشم»
مقالات دوشنبه 5 شهریور 1403
به گزارش ایسنا، سازمان «نظارت بر حقوق بشر» اواخر ماه آوریل برآورد کرد که رژیم صهیونیستی از هفت اکتبر گذشته تاکنون بیش از ۷۰,۰۰۰ تن بمب بر سر ساکنان نوار غزه ریخته است که از مجموع بمبهای استفاده شده علیه درسدن، هامبورگ و لندن در طول جنگ جهانی دوم بیشتر است!
مقالات دوشنبه 5 شهریور 1403
چشم یکی از حساسترین اعضای بدن انسان است. رسالت این عضو حساس هم این است که آنچه در پیرامون انسان رقم میخورد را مثل یک دوربین فیلمبرداری ثبت و بدون درنگ به اطلاع مغز برساند. لازمه تحقق این مسئولیت نیز ارتباط مستقیم و بدون حایل و واسطه چشم با محیط پیرامون است. به عبارتی هیچ دیواره و محافظی بین چشم و آنچه که بدان مینگرد نباید وجود داشته باشد (بر خلاف مغز که پشت دیواره مستحکمی به نام جمجمه قرار گرفته است).
با این حال تدابیر خداوند حکیم برای محافظت از چشم قابل تامل است. نواحی کناری آن را با استخوان و بخش جلوی آن را با پلک و... از غبار و آسیبهای احتمالی تا حد زیادی در امان نگاه داشته است. امام صادق(ع) در این خصوص به مفضل میفرمایند:
«اى مفضّل! درباره پلك چشم فكر كن و بنگر كه چگونه بسان پردهاى روى ديدگان را مىپوشاند. در كنار آن بندها و حلقهها تعبيه شده تا هر وقت كه خواهند بالا كشند و ديده در ميان غارى قرار داده شده و با آن پرده و موهاى مژه، چشم حفظ مىشود.» (شگفتیهای آفرینش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحید مفضل)، ص۶۱)
مقالات شنبه 3 شهریور 1403
- خوردن میوههای حاوی بتاکاروتن (مانند هویج زرد، زردآلو و...)
- سرمه کشیدن قبل از خواب
- هلیله سیاه
- خوردن کندر خوراکی
- خوردن آب و آب لیموترش تازه و قارچ
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «درمان تعدادی از بیماریهای چشم»
مقالات چهارشنبه 31 مرداد 1403
شاید بتوان گفت حساسیت و آسیبپذیری هیچ عضوی در بدن (حتی قلب) به اندازه مغز نیست. مغز مرکز فرماندهی و کنترل عملکرد بدن و تحلیلگر اطلاعات دریافتی از چشم و گوش و سایر اعضاست و اختلال در سلامت این عضو خطیر، میتواند آثار جبرانناپذیری برای انسان به دنبال داشته باشد. از این رو پروردگار حکیم سختترین لایههای حفاظتی را گرداگرد آن تدارک دیده تا به این راحتیها صدمهای به آن نرسد. امام صادق(ع) به این حفاظت چندلایه اینطور اشاره میفرماید:
«اگر موانع كنار مىرفت و مغز را مىديدى، در مىيافتى كه به حايلها و لايههاى مختلف پوشيده شده تا ثابت ماند و از حوادث آسيبى نبيند. جمجمه نيز كلاهخودى است كه مغز را از آسيبپذيرى در برابر ضربهها و صدمات نگاه مىدارد. نيز سر انسان با انبوهى از مو پوشيده شده تا پوستينى براى سر باشد و آن را از گرما و سرماى شديد حفظ كند. بهراستى جز كسى كه مغز را آفريده و منشأ فرماندهى احساس قرارش داده و بهخاطر بلندمرتبه بودنش در بدن و حساس و خطير بودن موقعيت آن، آن را سزاوار حفظ و نگاهدارى نموده، چه كسى آن را اين گونه در دژى مستحكم قرار داده است؟» (شگفتیهای آفرینش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحید مفضل)، ص۶۰)
مقالات شنبه 27 مرداد 1403
- دوغ شیرین و ماست شیرین به همراه نعنا و آویشن قبل از غذا
- دمکرده گل ساعتی با عسل قبل از خواب
- عطر استوخدوس (آرامشبخش و خوابآور است)
- کاهو (بدون سس) به همراه غذا خوابآور و آرامبخش است
- کدو به همراه غذا، مؤثر بر رفع بیخوابی، سردرد و خستگی اعصاب
- قبل از خواب خوردن سیب رسیده شیرین با عسل طبیعی
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «درمان تعدادی از بیماریهای اعصاب و روان»
مقالات سهشنبه 23 مرداد 1403
بعضی از عوامل تأثیرگذار در ایجاد بیخوابی:
تغییر محل زندگی یا شرایط شغلی / اضطراب و استرس / افسردگی / مصرف سیگار، مواد مخدر و مشروب / محیط نامناسب در هنگام خواب (شلوغی محل) / دمای داغ یا سرد محیط خواب / استفاده از رایانه، تلویزیون و... / دیابت / فشارخون / مصرف کافئین زیاد و نوشابهها (مخصوصا عصر و شب) / فعالیتهای ورزشی شبانه
بیخوابی مزمن (طولانیمدت و ادامهدار) میتواند بیماریهایی در پی داشته باشد، مانند:
سکته قلبی / فشارخون / دیابت / کاهش تمرکز / اختلال در حافظه کوتاه مدت / اضطراب / افسردگی / اختلال در سیستم ایمنی بدن / بیحوصلگی / پرخاشگری
توجه: درمان اختصاصی بیخوابی با استفاده از داروهای شیمیایی، ممکن است علاوه بر ضعف حافظه و کاهش هوشیاری، اعتیاد به دارو را نیز در پی داشته باشد.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «درمان تعدادی از بیماریهای اعصاب و روان»
مقالات دوشنبه 15 مرداد 1403
در بخش قبلی، حضرت صادق(ع) بهطور مختصر عملکرد دستگاه صوتی و اعضای دخیل در تکلم انسان را مورد اشاره قرار دادند، اما در فراز بعدی، به کارکردهای دیگر این اعضا در بدن اشاره نموده و به مفضل میفرمایند:
«تو را از شيوه سخن گفتن با دستگاه صوتى و چگونگى اداى حروف آگاه كردم. اما باز فوايد ديگرى در اين اعضا نهفته كه تو سخت بدانها نيازمندى. «ناى» مسير جريان مداوم هوا و وسيله خنككننده قلب است. اگر اين جريان اندكى قطع گردد، چه بسا آدمى در هلاكت افتد. با زبان مزهها از هم باز شناخته مىشود. شيرين از تلخ، ترش از ملس، شور از شيرين، و خوشمزه از بدمزه جدا مىشود. با اين همه، جريان فرو بردن غذا و مايعات را نیز آسان مىگرداند.
دندانها نيز [گذشته از نقش آنها در اداى حروف] غذا را مىجوند تا نرم گردد و بهراحتى فرو رود. همچنین براى لبها مانند تكيهگاهى است كه آنها را از درون دهان نگاه مىدارد. بىشك افرادى را ديدهاى كه به خاطر نداشتن دندان، لبهايى ناثابت و لرزان دارند. انسان با لبها نوشيدنیها را مىمكد تا يكدفعه ريخته نشود و به تدريج و به اندازه وارد شكم شود تا در گلوى نوشنده بند نشود و يا درون را نيازارد.
لبها همچنين براى دهان چون دو در بسته هستند كه انسان هرگاه كه خواست، آنها را مىگشايد و هرگاه خواست مىبندد. با آنچه كه گفتيم معلوم گشت كه هر كدام از اين اعضا داراى منافع گوناگونى هستند، چنانكه ابزارى در چند كار به كار آيد؛ مثلا «تيشه» در نجارى، كندن و جز آنها استفاده مىشود.» (شگفتیهای آفرینش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحید مفضل)، ص۵۹)
مقالات شنبه 13 مرداد 1403
- داشتن خواب منظم و پیوسته
- نوشیدن آب سرد عادی
- خوردن غذای سبک
- ترک موضع و مکان عصبانی شدن
- داشتن سکوت بهجا
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «درمان تعدادی از بیماریهای اعصاب و روان»
مقالات سهشنبه 9 مرداد 1403
- از همان کودکی و قبل از سن تکلیف، کودک خود را با حجاب و اهمیت آن آشنا کنید تا زمانی که به سن تکلیف میرسند این خواسته برایشان ناآشنا و سنگین نباشد.
- جشن سن تکلیف: در واقع کودک می فهمد رسیدن به سن تکلیف یک امر مهم است.
- برای کودک جایزه بخرید: یکی از راههای تشویق کودک برای انجام کاری، گرفتن جایزه و پاداش دادن به اوست. اگر کودک شما کار شایستهای انجام داد، میتوان به او چادر یا روسری هدیه داد.
- اگر کودک خود را با پوشش مناسب دیدید، به او محبت کنید، در آغوشش بگیرید، احساس خود را بروز دهید و به او بگویید از داشتن چنین دختری چقدر خوشحال هستید.
- برای آشنا شدن کودک با فضاهای اسلامی، او را در این مجالس شرکت دهید، قرآن به او بیاموزید و در محافل از او بخواهید قرآن بخواند.
- قصهگویی و الگوسازی نیز یکی دیگر از ابزارها مؤثر در تشویق به حجاب است
مقالات یکشنبه 7 مرداد 1403
اهمیت و کاربرد قدرت تکلم بر کسی پوشیده نیست، اما آنچه حضرت صادق(ع) در فراز بعدی فرمایش خود به مفضل بن عمر به آن میپردازند، نحوه عملکرد دستگاه صوتی انسان است.
فرآیند گفتار از خروج هوا از ششها آغاز میشود. هوای انباشته شده در مجاری ریز و درشت ششها، در لولهای به نام «نای» جمع و متحد شده و راهی دهان میشود. این هوای دمیده شده، خام و خالی از هرگونه لحن و مفهوم است، اما به لطف هنرمندی زبان و لب و دندان، همین هوای خام به اصوات و مفاهیم و الحان گوناگون تزئین شده و از دهان خارج و به گوش مستمعین میرسد. حضرت در این خصوص چنین میفرمایند:
«اى مفضّل! در صدا، سخن گفتن و آفرينش ابزار آنها در انسان، بسيار انديشه كن. حنجره مانند لولهاى صدا را خارج مىكند. زبان و لبها و دندانها نيز وسيله اداى حروف و نغمهها هستند. نمىنگرى كسى كه دندان ندارد «سين» و كسى كه لب ندارد «كاف» و كسى كه زبانش سنگين است «ر» را به درستى تلفظ نمىكند؟...» (شگفتیهای آفرینش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحید مفضل)، ص۵۹)
مقالات شنبه 6 مرداد 1403
مرحوم شیخ جعفر شوشتری(ره) ماه رمضان یک سال به تهران آمد و هر روز به دعوت مردم، در یکی از مساجد بزرگ به منبر میرفت. روزی در منبر گفت: مردم را خبر کنید فردا بیایند تا مطلب مهمی را بگویم. فردای آن روز جمعیتی بیش از روزهای قبل گرد آمد. او به منبر رفت و گفت: مطلب مهم این است که همه پیامبران الهی مردم را به توحید دعوت نمودند، اما من میخواهم آنان را به شرک دعوت کنم! فردا بیایید تا مطلب خود را شرح دهم.
این سخن موجب شگفتی همه گردید! به یکدیگر نگاه میکردند که شیخ فردا چه خواهد گفت؟ فردا جمعیت فوقالعادهای گرد آمد. شیخ منبر رفت و گفت: تمام فرستادگان خدا مردم را به توحید و اطاعت دعوت نمودند و گفتند در تمام اعمال و اقوال خود مطیع بیقید و شرط خدا باشید. بدبختانه ما امروز از مسیر حق منحرف شدهایم و اطاعت از هوای نفس را جایگزین اطاعت خدا نمودهایم! میخواهم بگویم بیایید از امروز مشرک شویم. یعنی همانطور که در مواقعی از دستورهای خدا تخلف مینماییم و از هوا اطاعت میکنیم، در مواقعی نیز از دستور هوا تخلف کنیم و خدا را اطاعت نماییم. شاید این شرک موجب نجات ما شود و قسمت اطاعت از خدا، اطاعتها از هوا را جبران نماید. پروردگار بزرگ و مهربان ما را بیامرزد و مشمول عفو و اغماضمان قرار دهد.
سخن شیخ که با زاویه انحرافی شرک مطرح شده بود، در مردم اثر عمیقی گذارد. با چشمهای اشکآلود به هم مینگریستند و با احساس شرمساری در پیشگاه الهی گفتههای خطیب را استماع مینمودند. مجلس پایان پذیرفت، اما تا مدتی بعضی از شنوندگان وقتی با یکدیگر مواجه میشدند، جمله شیخ را تکرار میکردند و میگفتند: «بیایید از امروز مشرک شویم...»
📖 منبع: سخن و سخنوری، ص۹۱
مقالات چهارشنبه 3 مرداد 1403
- کاهو (بدون سُس) یکی از بهترین خوراکیها برای بیماران عصبی است
- مسکن اعصاب، خوابآور و آرامبخش است
- کاهو اثر ضدتشنج دارد و در درمان مالیخولیا مفید است
- باعث افزایش شیر مادر و تصفیهکننده خون و کاهشدهنده حرارت اضافی خون است
- بخاطر دارا بودن آهن و اسید فولیک، خونساز میباشد
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «درمان تعدادی از بیماریهای اعصاب و روان»
مقالات سهشنبه 2 مرداد 1403
شیخی نیمهشب وارد مسجد و مشغول نماز شد. لحظاتی بعد در حالی که شیخ مشغول عبادت بود، اتفاقا سگی برای در امان ماندن از سرما به مسجد وارد شد!
مرد که صدایی را شنید، تصور کرد که شخص دیگری به مسجد آمده است!
برای اینکه اخلاص خود را نشان دهد، نمازهایش را با قرائت و طمانینه تمام به جا میآورد!
نزدیکیهای صبح که شد، نگاه کرد تا ببیند آن فرد کیست که در کمال تعجب سگ را مشاهده نمود و با خود گفت: لعنت بر ریا... از سر شب تا به حال به خاطر یک سگ عبادت کردم، نه به خاطر خدا!
مقالات سهشنبه 2 مرداد 1403
«عادت»، مسئلهای است که گاه خیلی حقایق را برای انسان تکراری، بدیهی و بیاهمیت جلوه میدهد. سلامتی، امنیت و بسیاری از نعم دیگر خداوند، متاسفانه گاهی مشمول همین قاعده شده و قدر و منزلتشان نزد انسان نادیده گرفته میشود. اما این واقعیات هیچگاه از چشم حقیقتبین حجتهای الهی دور نمیماند، به همین خاطر گاه میبینیم به موضوعاتی تکراری، از زاویهای نگاه میکنند که برایمان تازگی دارد! یکی از این موضوعات بهظاهر تکراری، مسئله زوج یا فرد بودن اعضای بدن است. حضرت صادق(ع) در این باره چنین میفرمایند:
«اى مفضّل! در آفرينش عضوهاى جفت و فرد و حكمتها و تدبيرهاى درست نهفته در آن بينديش. «سر» از اعضاى فرد است. به سود انسان نبود كه بيش از يك سر داشته باشد، زيرا در همين يك سر تمام حواسّ مورد نياز انسان قرار گرفته و اگر سرى ديگر مىداشت بىآنكه به آن نيازى باشد، تنظيم بدن از ميان مىرفت.
اگر انسان دو سر داشت، در واقع به دو بخش تقسيم مىشد. اگر با يكى سخن مىگفت، ديگرى بىفايده مىماند. اگر با هر دو يك سخن بگويد، يكى زايد است و اگر با يكى سخنى بگويد و با ديگرى سخن ديگر، شنونده نمىداند كه به كدام توجه كند! نيز آميختگيهاى ديگر پيش مىآمد.
دستها جفت آفريده شدند؛ زيرا از يك دستى، سود فراوان به انسان نمىرسيد و در كارهاى روزمره او خلل وارد مىساخت، نمىبينى كه اگر نجّار و بنّا يك دست داشته باشد، قادر به انجام كار خويش نخواهند بود و در فرضى كه با يك دست به كارهايش بپردازد، آن استوارى و فوايد كار دو دستى را نخواهد داشت؟» (شگفتیهای آفرینش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحید مفضل)، ص۵۸)
مقالات شنبه 30 تیر 1403
- عرق طبیعی بیدمشک
- عرق طبیعی گل بهار نارنج
- عرق طبیعی آویشن
- عرق طبیعی اسطوخودوس
- عرق طبیعی بادرنجبویه
- عرق طبیعی ریحان
- عرق طبیعی شنبلیله
- عرق طبیعی شوید
- عرق طبیعی طارونه
- عرق طبیعی مرزه
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین(ع)، مقاله «درمان تعدادی از بیماریهای اعصاب و روان»
مقالات دوشنبه 25 تیر 1403
امام صادق(ع) پس از بیانات خود به مفضل بن عمر درباره ارزشمندی قدرت بینایی و شنوایی، حکمت خداوند بزرگ را یادآور شده و چنین میفرمایند: «آيا نمىبينى كه چگونه براى انسان اعضا، عقل و ديگر ويژگيها آفريده شد تا با نبود و يا ناقص بودن آنها دشوارى در كارش رخ ندهد و آفرينش او تمام و كامل باشد؟ چرا چنين شد؟ آيا اين جز بيانگر خلقتى حكيمانه و عالمانه است؟»
اینجا سوال مهمی برای مفضل پیش میآید و به حضرت عرضه میدارد: «پس از چه روى برخى از مردم شمارى از اين اعضا را ندارند و بهخاطر آن در دشواريهايى كه فرموديد مىافتند؟»
و حضرت چنین پاسخ میدهند: «اين امر گاه براى آن است كه شخص مبتلا، تأديب شود و نيز ديگران از آن، درس عبرت بگيرند. چنان كه گاه پادشاهان مردم را بهخاطر اين اهداف تأديب مىكنند. بىشك اين اعمال آنان، گاه پسنديده و تدبيرى نيكوست. همچنين كسانى كه دچار اين بلاها مىشوند، اگر [بىشكيب نباشند و] خداى را سپاس گويند و به درگاهش انابه كنند، پس از مرگ از پاداش عظيم و بسيار بهرهمند مىگردند، تا جايى كه اگر پس از مرگ اختيار داشته باشند چنين مىخواهند كه بار ديگر در بلاها درافتند و از پاداش و اجر الهى سود ببرند.» (شگفتیهای آفرینش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحید مفضل)، ص۵۷)
مقالات شنبه 23 تیر 1403