همانطور که هفته قبل از بیانات امام صادق(ع) آموختیم، اگر انسان به طول عمر و بقاى خود اطمينان داشته باشد، در درياى لذات و معاصى غرق مىگردد و به اين اميد آن كه در پايان عمر توبه خواهد نمود، همواره در رسيدن به شهوات خواهد کوشید. از این رو خداوند هم این اطمینان خاطر را به کسی نداده و هیچکس هیچگاه خود را از مرگ ایمن نمیبیند.
مقالات یکشنبه 14 بهمن
ملیّنها ضعیفتر از مسهلها هستند و موجب نرم شدن مدفوع میشوند.
گلابی / کاهو / طالبی / تره / انگور / گلاب / برگ سنا / سوپ / آبگوشت / زنیان / برگ کاسنی / گل ختمی / بادام تلخ / توت / خربزه / توت فرنگی / آب / آبجوش ولرم / اسفناج / قند / کره / آلوچه / برگ چغندر / عناب با عسل / گلبرگ گل محمّدی / ران مرغ بدون پوست / شیر سرد (گرچه در بعضی افراد مسهل قوی است) ناشتا خوردن، مخصوصا به همراه یک قاشق مرباخوری عسل / آب دوغ خیار (اگر چه در بعضی افراد مسهل قوی است) / آلو بخارا یا آب آلو بخارا / تمر هندی با آب / خاکشیر با آب گرم / سبزی خوردن مخلوط / مخلوط آلو + آلوچه + آلبالوی خشک + تمر هندی / کیوی رسیده (اگر با پوستش بدون پرز آن مصرف شود، مسهل است) / آش تره زراعی یا تره وحشی / قُدومه شیرازی (ضد سرفه و ملین) / خوردن آب سرد عادی قبل از کار (توجه: صبح ناشتا عسل رقیق شده با آب یا آبجوش ولرم یا با شیر سالم تازه گاو میل شود، زیرا اگر صبح ناشتا بهصورت مداوم و دراز مدت آب خورده شود، عوارض سوئی دارد. مانند: سوء مزاجهای گوارشی، دردهای مفصلی، بدرنگی پوست و ضرر برای کبد / اسفرزه
توجه: در صورتی که در مصرف ملینها زیادهروی شود، مسهل میشوند.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات دوشنبه 8 بهمن
از این رو اگر انسان به قول معروف فقط «در جوانی جوانی کند» و برای آینده مادی و معنوی خود برنامه و تلاشی نداشته باشد، طبیعی است که نتواند با خاطری آسوده به آینده امیدوار باشد. خطری که امام صادق(ع) اینطور درباره آن هشدار میدهند:
مقالات شنبه 6 بهمن
۱- روغن کرچک (منع مصرف در مردان جوان، زیرا باعث کاهش اسپرم میشود)
۲- هر هشت ساعت یک خوشه انگور را با هسته آن جویدن و خوردن (منع مصرف در مردان جوان، زیرا هسته انگور باعث کاهش اسپرم میشود)
۳- مربای انجیر یا شربت انجیر (با قند در غیر بیماران دیابتی و با شیره توت در بیماران دیابتی درست شود)
۴- مخلوط یک استکان گلاب + یک قاشق چایخوری پودر گل محمدی + یک قاشق پلو خوری شیره توت، مخلوط و میل شود
۵- مخلوط کاهو با شیره توت (برای افراد دارای کمخونی اسید فولیک)
۶- مخلوط شیره انگور + شیره توت (برای افراد دارای کمخونی فقر آهن)
۷- مخلوط زنیان با مغز گردو (برای افراد بواسیری و همورئیدی)
۸- گیلاس و سبزی خُرفِه
۹- فلوس (هربار سه تا ۱۰ سانتیمتر از مغز آن را تراشیده و در آبجوش ریخته، مخلوط کنید و با عسل یا قند بخورید. برای درمان هر نوع یبوستی مفید است.
۱۰- ظهرها قبل از ناهار: آب دوغ خیار بوتهای
۱۱- روغن زیتون خوراکی مرغوب طبیعی (أرگانیک)
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات دوشنبه 1 بهمن
اطلاع از هر دانشی به حال انسان سودمند نیست. اولا دانستن پارهای از اطلاعات، اصولا به درد انسان نمیخورد. ثانیا بعضی اطلاعات هستند که دانستن آنها جز رنج و آزار، آوردهای برای انسان به همراه نخواهد داشت. لذا بیخبر بودن از آنها بهخودی خود یک نعمت محسوب میشود. از جمله این موارد، «تاریخ مرگ انسان» است!
اگرچه همه ما میدانیم که روزی خواهیم مرد، اما بیخبر بودن ما از تاریخ وقوع این اتفاق، باعث میشود کمتر به آن فکر کنیم، یا حتی گاهی فراموشش کنیم! به همین جهت با امید به بقای بلندمدت خود سر کار میرویم، درس میخوانیم، ازدواج میکنیم، صاحب فرزند میشویم و... تا بتوانیم در ادامه مسیر عمر و زندگی، آینده هرچه بهتری برای خود بسازیم. این در حالی است که اگر بدانیم چند روز یا ماه یا سال تا مرگ فاصله داریم، احساس ناامیدی و نیستی ما را از بسیاری از این امور منصرف خواهد نمود. اگر انسان از تاریخ مرگ خود آگاهی داشت، بیشک رخوت و سستی عجیبی در جامعه حکمفرما میشد و کمتر کسی با علم به موعد هجرت خود، برای بقا میکوشید.
از این رو امام صادق(ع)، این بیاطلاعی ارزشمند را اینطور مورد توجه قرار میدهند: «اينك اى مفضّل! در عدم آگاهى انسان به مدت عمرش انديشه كن. اگر او به عمر كوتاهش پى مىبرد، هيچ لذتى نمىبرد و با علم به مرگ و انتظار آن، زندگى براى او گوارا و شيرين نبود. چنين كسى همانند شخصى است كه مالش نابود شده و يا در شرف نابودى است و احساس فقر و نابودى مال، او را هراسناك كرده. حال آنكه آثار و عواقب ناگوار شناخت پايان عمر به مراتب از آثار نابودى مال بزرگتر و دشوارتر است؛ زيرا كمبود مال جبرانشدنى است و اين امر باعث آرامش نسبى شخص مىگردد. ولى كسى كه به پايانپذيرى عمر يقين و باور داشته باشد، اگر چه عمرش طولانى شود، هيچ اميدى ندارد.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۷۷)
مقالات یکشنبه 30 دی
در این فراز از فرمایش امام صادق(ع) به مفضل بن عمر، حضرت به دانشهای مفیدی که خداوند متعال به انسان اعطا نموده اشاره میفرماید. حضرت این دانشها را به دو دسته اخروی و دنیایی تقسیم مینماید. دانشهای اخروی دانشهایی هستند که به سعادت بشر در سرای آخرت کمک میکنند (که از جمله آنها فطرت حقجو است) و دانشهای دنیوی هم به سعادت در حیات دنیوی:
«اى مفضل! بينديش كه خداوند جلوعلا چه دانشى را به آدمى آموخت و عطا نمود و كدام را به او نداد؟ دانش دين و دنيا را به او ارزانى داشت. در باره دانش دينى، با نشانهها و براهينى كه در ميان آفرينش نهفته شده، معرفت و شناخت آفرينشگر را و شناخت واجباتى چون، رعايت عدالت در ميان مردم، نيكى و احسان به پدر و مادر، اداى امانت، كمك به برادران دينى و... را به او عطا كرد. اين امور همه باعث مىگردند كه انسان مخالف و موافق در سرشت خود را بشناسد و در فطرتش به آن اقرار و اعتراف نمايد.
همچنين دانش دنيا را نيز به او هديه نمود. از جمله اين نوع دانش مىتوان به دانش زراعت و درختكارى، دانش استفاده از زمين، نگاهدارى از گوسفندان و چهارپايان ديگر، جارى كردن و اخراج آبها از دل زمين بر روى آن، شناخت داروهاى شفا بخش بيماریهاى گوناگون، شناخت و بهرهگيرى از معادن مختلف كه از آنها جواهر استخراج مىشود، سوار شدن بر كشتیها، فرورفتن در دل آب، انواع چارهها در شكار حيوانات وحشى، پرندگان و ماهيان، به كارگيرى صنعتها و تجارت و بازرگانى و كسب اشاره كرد. بىشك اگر بخواهيم دانشهاى مفيد دنيوى ديگر را كه به سود انسان است برشماريم، از شماره بيرون است و شرح آنها به درازا مىكشد.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۷۶)
مقالات شنبه 22 دی
به منظور پیشگیری، پرهیز شود از جراحی پایینتنه و ضربه به پایینتنه.
برای معالجه، اگر اسفنکترهای مقعد (عضلات انقباضی که باز و بسته شدن مجاری و منافذ طبیعی بدن را کنترل میکنند) از بین نرفته باشد، این موارد مصرف شود:
۱- خوردن آش غوره یا خود غوره
۲- سنجد (کودک روزی ۵ عدد، بزرگسال روزی ۱۴ عدد)
۳- رب غوره که مؤثرترین مورد است.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات پنجشنبه 20 دی
هفته گذشته و پیشتر از آن درباره نعمتهای تکلم و نوشتن صحبت کردیم و فرمایشات حضرت صادق(ع) را در این خصوص دانستیم. اما امام صادق(ع) در ادامه فرمایش خود به مفضل بن عمر نکته جالبی را بهصورت سوال و از طرف مستشکلین مطرح نموده و خود نیز چنین پاسخ میدهند:
«ممكن است پندارت چنين باشد كه اين نيروى نطق در سرشت و آفرينش انسان نيست، بلكه او با كياست و چارهجويى آن را مىيابد. سخن گفتن نيز اينگونه است. خود مردم اين الفاظ و كلمات را در ميان خود اصطلاح كردهاند و در ميانشان جارى است؛ از اين رو هر امّتى و ملّتى زبان و كلماتى متفاوت با زبان و كلمات ديگر امتها دارد. در نتيجه يكى به عربى، ديگرى به سريانى، كسى به عبرى و يكى به رومى و... مىنويسد. اين لغتها و زبانها در ميان اقوام منتشر است و خود آنان آنها را وضع نمودهاند.
در پاسخ پندار اين مدّعى بايد گفته شود: اگر چه انسان، خود با كياست و چارهجويى به اين دو مىرسد، ولى بايد انديشيد كه ابزار اين امور چيست؟ جز آن است كه خداوند جلّ و علا در آفرينش و طبيعت او ابزار نطق و نوشتن را به وديعت نهاد؟ بىترديد اگر زبانى مناسب براى سخنگويى و انديشه و ذهنى براى درك اشيا و معانى نداشت، هيچگاه قادر به سخن گفتن نبود. اگر كف دست و انگشتانى مناسب براى نوشتن نداشت، هيچگاه توان نوشتن چيزى در او نبود. اين حقيقت را در نگرش و تأمل در حيواناتى درياب كه نه سخن مىگويند و نه مىنويسند. پس اصل و ريشه اين نعمتهاى سترگ، آفرينش حكيمانه خداى جلّ و علا و تفضل او بر آفريدگان است.
مَنْ شَكَرَ فَإِنَّمَا يَشْكُرُ لِنَفْسِهِ وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ رَبِّي غَنِيٌّ كَرِيمٌ؛ آن كه سپاس گويد پاداش مىگيرد و آن كه كفر و ناسپاسى ورزد، بىترديد خداى جلّ و علا از همه عالميان بىنياز است. (نمل/۴۰)» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۷۵)
مقالات دوشنبه 17 دی
دلایل ایجاد نفخ شکم:
۱- مصرف برخی خوراکیها (کلم، بادمجان، سیر، پیاز، نوشابه گازدار، دوغ گازدار، پوست حبوبات و...)
۲- ابتلا به بعضی از بیماریها (کبدچرب، استرس، کیست تخمدان، عفونتهای شکمی، افزایش حجم مایعات شکمی و...)
درمان:
۱- اجتناب از خوراکیهای نفخآور
۲- خوردن چهار زیره و گلپر به همراه غذا و خوردن سیاهدانه بعد از غذا
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات سهشنبه 11 دی 1403
تمام آنچه که امروز از گذشته بشر به جا مانده است، یا شامل اشیاء و اماکن است یا دستنوشتهها. اگرچه اشیاء و ابنیه میتوانند دیدی بهخصوص درباره انسانهای گذشته به ما بدهند، اما مسلما چیزی که گویای تفکرات و دستاوردهای علمی پیشینیان است، تنها دستنوشتههای به جا مانده از آنهاست. به عبارتی، نوشتن تنها پل ارتباط انسان امروز با گذشتگان است و جملات آنها تنها از همین طریق به دست ما رسیده است. زیرا در گذشته نه امکان ضبط صوت وجود داشته و نه ثبت تصویر.
از این رو امام صادق(ع) توانایی خدادادی انسان در نوشتن را اینطور به مفضل بن عمر گوشزد مینمایند: «با نوشتن، اخبار گذشتگان براى حاضران و اخبار حاضران براى آيندگان حفظ و منتقل مىشود. با نوشتن، دانشها و علوم و آداب مختلف در قالب نوشتهها و كتابها جاودان و ماندگار مىمانند. با نوشتن، حساب و كتاب و روابط بين انسانها در معاملات ثبت مىشود.
اگر نوشتن نبود، اخبار و حوادث روزگاران نابود و منقطع مىگشت، خبرى از غايبان به ميهنشان نمىرسيد، دانشها مندرس و محو مىشد، آداب [و فرهنگها] از ميان مىرفت، در كار، زندگى و معاملات مردم نارسايى و دشوارى پديد مىآمد. مردم نمىتوانستند كه براى حفظ دين و عمل به شريعت به احكام نوشته شده و روايات نقل شده كه آنها را نمىدانند بنگرند.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۷۴)
مقالات شنبه 8 دی 1403
سکندر چو نامه به مادر نوشت / بجز (خبر) نامهی موعظت در نوشت
به یاران زبان نصیحت گشاد / به هر سینه گنجی ودیعت نهاد
وصیت چنین کرد با حاضران / که: «ای از جهالت تهی خاطران
چو بر داغ هجران من دل نهید / تن ناتوانم به محمل نهید،
گذارید دستم برون از کفن! / کنید آشکارش بر مرد و زن!
ز حالم دم نامرادی زنید! / به هر مرز و بوم این منادی زنید!
که: این دست، دستیست کز عز و جاه / ربود از سر تاجداران کلاه
کلید کرم بود در مشت او / نگین خلافت در انگشت او
ز شیر فلک، قوت پنجه یافت / قویبازوان را بسی پنجه تافت
ز حشمت زبردست هر دست بود / همه دستها پیش او پست بود
ز نقد گدایی و شاهنشهی / ز عالم کند رحلت اینک تهی
چو بحرش به کف نیست جز باد هیچ، / چه امکان ز وی این سفر را بسیچ؟ (بسیچ: ساز و برگ)
چو ز اول تو را مادر دهر زاد / بجز دست خالیت چیزی نداد
ازین ورطه چون پای بیرون نهی، / بود زاد راه تو دست تهی
مکن در میان دست خود را گرو! / به چیزی که گویند: بگذار و رو!
بده هر چه داری! که این دادن است / که از خویشتن بند بگشادن است
شاعر: جامی
مقالات چهارشنبه 5 دی 1403
پیشگیری:
از مصرف نوشابههای گازدار، دوغ گازدار و پوست حبوبات پرهیز شود.
دستوراتی درمانی:
۱- قبل از غذا: خوردن دمکرده نعنا
۲- به همراه غذا: خوردن یک قاشق مرباخوری چهار زیره سابیده شده و نصف قاشق چایخوری پودر گلپر (منع مصرف در حاملگی)
۳- بعد از غذا: خوردن یک قاشق چایخوری سیاهدانه (منع مصرف در حاملگی)
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات سهشنبه 4 دی 1403
حیا خصلتی ارزندهای است که برخورداری از آن میتواند بازدارنده از زشتیها و وادار کننده به خوبیها باشد. حیا پردهای است که اگر دریده شود، میتواند چهره دیگری از هر انسان را به نمایش بگذارد! چهرهای منفی و گاهی خطرناک! ادب و احترام، اجتناب از ارتکاب علنی معاصی و بسیاری دیگر از سکنات یک انسان، عموما ناشی از حیای اوست. انسان بیحیا ابایی از هیچ کاری ندارد و همین کافی است تا به پست و فرومایهترین چهره جامعه تبدیل شود.
امام صادق(ع) در خصوص حیا به مفضل بن عمر چنین میفرمایند: «اى مفضّل! در آنچه كه خداوند جليلالقدر و عظيمالغناء در ميان آفريدگان تنها انسان را به آن آراست بنگر. مقصودم «حيا» ست. اگر حيا نبود انسان هيچگاه ميهمان نمىپذيرفت، به وعده وفا نمىكرد، نيازها [ى مردم] را برآورده نمىساخت، از نيكیها بر حذر بود و بدیها را مرتكب مىشد.
بسيارى از امور لازم و واجب نيز به خاطر حيا انجام مىشود. بسيارى از مردم هستند كه اگر حيا نمىكردند و شرمگين نمىشدند، حقوق والدين را رعايت نمىنمودند، صله هيچ رحمى نمىكردند، هيچ امانتى را بهدرستى باز پس نمىدادند و از معاصی بر حذر نبودند. نمىنگرى چسان تمام ويژگیهايى كه انسان به آنها نياز دارد و سود و مصلحت و كمال او در آنهاست، در او گرد آمده است؟» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۷۴، با اندکی تصرف)
مقالات یکشنبه 2 دی 1403
- کسانی که قبل از غذا خوردن یا به محض دیدن غذا استفراغ میکنند (حتی زنان باردار)، آبغوره طبیعی (یک قاشق غذاخوری تا نصف استکان) یا یک قاشق مرباخوری رب غوره، قبل از غذا مصرف نمایند.
- عصرانه خوردن انار شیرین با پرده نازک روی دانهها، زیرا ویتامین B6 دارد که ضد تهوع بوده و درمان ویار زنان باردار است و همچنین در درمان لکهای قهوهای و سیاه پوست مفید است (توجه: اگر یبوستدارید، بهجای انار، یکاستکان آب انار بنوشید).
- شوید برای رفع استفراغ و رفع سکسکه مخصوصا در افرادی که چربی خون بالا دارند مفید است (توجه: زیادهروی در مصرف نشود، زیرا باعث ضعیف شدن نور چشم، سست شدن زانوها و در مردان باعث کاهش اسپرم میشود).
- قبل از غذا دمکرده سبزی سوسن عنبر (چای نعنا فلفلی)، بعد از غذا راه برود سپس یک استکان آب سیب رسیده شیرین (اگر نفخ یا یبوست ندارد، یک عدد سیب رسیده بخورد)، سپس راه برود و نصف استکان عرق نعنا بخورد.
- بو کردن پوست پرتقال و خوردن یک چهارم آن، یا بو کردن پوست لیمو و خوردن یک چهارم آن.
درمان استفراغ خونی: الف) مخلوط آب تازه سبزی تره + آبغور طبیعی؛ ب) دمکرده گلهای گلرنگ (برای مردان)؛ ج) دمکرده گل خار مریم (برای بانوان)؛ د) هر شش ساعت دو عدد میوه شاه بلوط بخورد.
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات دوشنبه 26 آذر 1403
مصیبتها، اشتباهات، تصمیمات غلط و دیگر وقایع تلخ زندگی، همه و همه لحظات ناخوشایند زندگی انسان را تشکیل میدهند و هر یک به میزانی قادرند اوقات انسان را تلخ نمایند. اگرچه انسان عاقل همواره از خطاهای گذشته درس و عبرت میگیرد، اما بهخاطر آوردن دائمی ناکامیها، شکستها و همچنین حوادث ناخواستهای که انسان در وقوع آنها دخالتی نداشته نیز سودی به حال انسان ندارد. مرور دائمی روزهای تلخ زندگی، گذشته را تغییر نمیدهد و جز حسرت و افسوس نیز آوردهای نخواهد داشت.
از این رو خداوند مهربان و حکیم نیز برای آنکه بندگان پرخطایش هر روزشان را با افسوس دیروز شروع نکنند و ادامه زندگی را با حسرت گذشته تباه نسازند، با نعمت بزرگی به نام «فراموشی» به داد آنها رسیده و نجاتشان داده است.
امام صادق(ع) درباره این نعمت که اتفاقا نقطه مقابل نعمت «حافظه» محسوب میشود، چنین میفرماید: «بنگر كه چگونه تنها يكى از اين ويژگيهاى فراوان باطنى اين گونه مهم است [كه اگر وجود نداشته باشد اين همه نارسايى در كار انسان پديد مىآيد! با اينكه نعمت حافظه تنها يكى از آن همه نعمت است]. بدان كه نعمت فراموشى بسيار بزرگتر از نعمت حافظه و يادآورى است. اگر [نعمت] فراموشى نبود، هيچ كس مصيبت و سختى خود را فراموش نمىكرد. حسرتش پايان نمىيافت. كينهاش تمام نمىگشت. با ياد داشتن [و عدم فراموشى] آفات دنيا، هيچگاه از آن بهره نمىجست. اميدى به فراموشى و غفلت سلطان [و حاكمى كه دشمن اوست] و رهايى از حسد رشكبران نداشت. آيا نمىبينى كه چگونه دو نيروى حافظه و فراموشى كه ضدّ يك ديگرند، هر كدام براى مصلحتى خاص در نهاد آدمى نهفته شده است؟» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۷۳)
مقالات شنبه 24 آذر 1403
برای درمان پراشتهایی و اشتهای کاذب، خوردن چند عدد خرما و چند برگ کاهو بدون سُس، قبل، بین و بعد از غذا موثر است.
برای درمان کماشتهایی نیز با توجه به علت آن، باید موارد درمانی را مدنظر قرار داد که عبارتند از:
الف) اگر ناشی از خوردن هلههولهها (پفک، چیپس، کیک و...) باشد: این موارد را نباید در جیره غذایی قرار داد
ب) اگر از فقر آهن و کمبود آهن بدن باشد: خرما، عسل، سیب، گوشت گوسفند، تخممرغ به همراه پیاز بهتر است در جیره غذایی قرار بگیرد.
ج) اگر از فقر روی است: ۱- طبخ غذا در ظروف رویی (روحی) ۲- مصرف قرص روی (با تجویز پزشک)
د) اگر عصبی است: ۱- خوردن مربای گل بهارنارنج (همچنین شربت گل بیدمشک، انگور سیاه، سیب قرمز، گلابی و چای کوهی نیز مفید است) ۲- تا حد امکان پرهیز از حرص و جوش، غصه و جروبحث
درمان عمومی کماشتهایی:
۱- استفاده از گل میخک دارویی (غنچههای باز نشده). [توجّه: کودکان زیر ۷ سال و زنان باردار نباید استفاده کنند]
۲- کلپوره [توجّه: منع مصرف در هیپوگلیسمی (کاهش شدید قندخون)]
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات دوشنبه 19 آذر 1403
امام صادق(ع) در بخش دیگر فرمایشات خود به مفضل بن عمر، به نعمت ارزشمند حافظه اشاره مینمایند و فواید و آثار این موهبت بزرگ الهی را اینطور یادآور میشوند: «اى مفضّل! درباره نيروى انديشه، خيال، عقل، حافظه و ديگر قواى درونى و باطنى انديشه كن. هيچ مىدانى كه اگر در ميان اين نيروهاى روانى فقط حافظه [وجود نداشت و يا] ناقص بود انسان چه حالتى پيدا مىكرد؟ آيا مىدانى اگر سود و زيان، داد و ستد، ديدهها و شنيدهها، چيزى كه گفته و آنچه بدو گفتهاند و مفيد و مضر را نمىدانست و به ياد نمىآورد و شخصى را كه به او نيكى كرده و يا بدى نموده فراموش مىكرد، چه خلل و نارساييهایی در زندگى معيشتى و تجربهاى او پديد مىآمد؟
اگر چنين بود هر قدر كه از راهى مىرفت آن را فرا نمىگرفت، اگر تمام عمرش را بر روى حفظ و فراگيرى درس مىنهاد هيچگاه آن را نمىآموخت، نه دينى مىتوانست برگزيند و نه از تجربهاى سود برد و نه از گذشتهاى درس عبرت بگيرد. در حقيقت از انسانيت خارج مىشد.» (شگفتیهاى آفرينش (ترجمه نجفعلی میرزایی بر توحيد مفضل)، ص۷۲)
مقالات شنبه 17 آذر 1403
- ترشیجات، مانند آبلیمو ترش، لیمو عمانی، گوجهسبز، ترشک، لواشک و قرقروت (برای کسانیکه سرسوزه معده دارند)
- مصرف خوردنیهای تند و تیز به همراه غذا، مانند فلفل، سس فلفل، سس مایونز و انواع سس و غذای هندی
- خوردنیهای نفاخ، مانند نوشابههای گازدار، دوغ گازدار و پوست حبوبات
- لم دادن و خوابیدن بعد از غذا
- خوردن غذاهای چرب مخصوصا در شبها، مانند کیک خامهای، جگر سیاه، کوکو سیبزمینی، موز و تهدیگ
- غذاهای حجیم، مانند شُله و آش
- نان را در غذاهای آبکی مخلوط کردن (تلیت کردن)
- غذا را با آرامش و بهخوبی نجویدن
- خوردن چای، قهوه، نسکافه، کاکائو و شکلات به همراه غذا یا قبل از آن و یا بعد از آن
- استرس (نگرانی مستمر) و اضطراب
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، بخش مقالات «مشکلات دستگاه گوارش»
مقالات سهشنبه 13 آذر 1403
اگر نيروى جاذبه نبود، انسان چگونه در انديشه چارهجويى غذا كه ايستادگى بدن به آن است، مىافتاد؟ اگر نيروى نگاهدارنده و ماسكه غذا نبود، چگونه غذا در درون مىايستاد تا معده آن را هضم كند؟
مقالات سهشنبه 13 آذر 1403
- چای دارچین، سیب، کندر، خرمای خشک برنی در شب و همچنین خوردن ناشتا
- جویدن مغز گردو، جویدن ریحان، جویدن سیب با پوست
- خوردن کاهو (بدون سس) به همراه غذا
📖 منبع: آرشیو موضوعی وبلاگ طب المعصومین (ع)، مقاله «درمان تعدادی از بیماریهای دهان و دندان»
مقالات دوشنبه 5 آذر 1403